Eίναι ο ιός που συγκλόνισε συθέμελα τον πλανήτη την δεκαετία του '80. Τότε, τα πρώτα θύματα του AIDS έφυγαν από τη ζωή μέσα σε λίγους μήνες χωρίς να μπορέσουν καλά-καλά να καταλάβουν από τη πέθαιναν, η επιστήμη σήκωνε τα χέρια ψηλά, οι γιατροί αδυνατούσαν να εντοπίσουν τις αιτίες,  o Γερμανός τραγουδιστής Klaus Nomi υπήρξε ένας από τους πρώτους διάσημους ανθρώπους που έχασαν την μάχη με τη νόσο και λίγο πριν πεθάνε το 1983 είχε πει «θα ήθελα τουλάχιστον να ξέρω από τι θα φύγω».

Από τότε πολύ επίπονος χρόνος έχει περάσει, αμέτρητοι άνθρωποι έχουν βασανιστεί και πονέσει, έχουν χαθεί από την βαριά αρρώστια που μέχρι πριν από κάποια χρόνια έμοιαζε πολύ δύσκολο να εξαφανιστεί. Πλέον πολλά σημαντικά βήματα έχουν πραγματοποιηθεί και οι επιστήμονες είναι πιο αισιόδοξοι από ποτέ πως σύντομα θα είμαστε σε θέση όχι μόνο να εξασφαλίσουμε μία άριστη ποιότητα ζωής για όσους νοσού, αλλά να εξασφαλίσουμε πως θα υπάρξουν ποτέ ξανά περαιτέρω λοιμώξεις, αν όποιος κουβαλάει τον ιό ακολουθήσει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. 

Πρόκειται για μία σειρά αντιρετρϊκών φαρμάκων, τα οποία διασφαλίζουν πως οι φορείς δεν θα μπορούν πια να μολύνουν τον σύντροφο τους, με την επιτυχία του φαρμάκου σημαίνει ότι εάν όλοι όσοι έχουν διαγνωστεί με HIV υποβληθούν σε πλήρη θεραπεία, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω λοιμώξεις.  

Μεταξύ σχεδόν 1.000 ζευγαριών αντρών σε όλη την Ευρώπη όπου ο ένας σύντροφος με HIV έλαβε θεραπεία για την καταστολή του ιού, δεν υπήρξαν περιπτώσεις μετάδοσης της λοίμωξης στον σύντροφό του, κατά τη διάρκεια του σεξ χωρίς προφυλακτικό.  

Παρόλο που 15 άντρες είχαν μολυνθεί από τον ιό HIV κατά τη διάρκεια της οκταετούς μελέτης, οι δοκιμές DNA εδειξαν ότι ήταν μέσω σεξουαλικής επαφής με κάποιον άλλο και όχι με τον σύντροφό τους.  

«Είναι λαμπρό, φανταστικό νέο», δήλωσε ο καθηγητής Alison Rodgers από το University College του Λονδίνου, συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η θεραπεία προστατεύει τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, όπου ένας σύντροφος έχει HIV.  

«Τα ευρήματά μας, παρέχουν τεράστια στοιχεία για τους ομοφυλόφιλους τα οποία δείχνουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV με κατασταλτική ART (αντιρετροϊκή θεραπεία) είναι μηδενικός. Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν το μήνυμα της διεθνούς εκστρατείας U = U ότι ένα μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο καθιστά τον ιό HIV μη μεταδιδόμενο. Αυτό το ισχυρό μήνυμα μπορεί να βοηθήσει στην παύση της πανδημίας του HIV με την πρόληψη της μετάδοσης του HIV και την αντιμετώπιση του στιγματισμού και των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι με HIV», πρόσθεσε.  

Ο επιστήμονας τονίζει ότι βασικό βήμα είναι η εξασφάλιση ότι όλοι οι θετικοί στον ιό HIV θα έχουν πρόσβαση σε δοκιμές, αποτελεσματική θεραπεία, υποστήριξη και φροντίδα για τη διατήρηση ενός μη ανιχνεύσιμου ιικού φορτίου.  

Το 2017, υπήρχαν σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που ζούσαν με τον ιό HIV, εκ των οποίων 21,7 εκατομμύρια είχαν λάβει αντιρετροϊκή θεραπεία.   

Ο Myron S Cohen του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας και Λοιμωδών Ασθενειών του UNC στο Chapel Hill στη Βόρεια Καρολίνα δήλωσε σε σχόλιο στο Lancet σχετικά με τη μελέτη ότι πρέπει να ωθήσει τον κόσμο προς τα εμπρός σε μια στρατηγική για τη δοκιμή της θεραπείας σε όσους έχουν HIV.  Αλλά, πρόσθεσε, η μεγιστοποίηση των οφελών της θεραπείας, ιδιαίτερα για τους άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες, είναι δύσκολη. «Δεν είναι πάντα εύκολο για τους ανθρώπους να δοκιμάσουν τον ιό HIV ή να βρουν πρόσβαση στη φροντίδα. Επιπλέον, ο φόβος, το στίγμα, η ομοφοβία και άλλες δυσμενείς κοινωνικές δυνάμεις εξακολουθούν να θέτουν σε κίνδυνο τη θεραπεία του HIV», ανέφερε.  

Τα τελευταία ευρήματα ενισχύουν τη σημασία του ρόλου όσων κάνουν συχνά εξετάσεις για HIV, οι οποίοι θα μπορούσαν τελικά να σταματήσουν τη μετάδοση του ιού εντελώς στο μέλλον. Οι νέες διαγνώσεις μειώνονται από την αιχμή τους το 2005, ενώ τα στοιχεία από το 2017 δείχνουν πτώση κατά 17% το 2016 και μείωση κατά 28% σε σύγκριση με το 2015.  

Η καθυστερημένη διάγνωση εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα πρόκληση της ιατρική, ενώ εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 43% των νέων διαγνώσεων HIV. Αυτό επηρεάζει δυσανάλογα ορισμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ετεροφυλόφιλων ανδρών στην Αφρική και των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω.  

«Αν δεν μειώσουμε την καθυστερημένη διάγνωση, θα υπάρχουν πάντα όσοι δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους για τον ιό HIV και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία», δηλώνουν οι επιστήμονες. 

Ακολουθήστε το WomanTOC στο Instagram

TAGS