Από τη Δήμητρα Γλυνού, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (cibus.gr)

Η υπερφαγία είναι μια κατάσταση που μπορεί εύκολα να συμβεί, κυρίως μετά από περιόδους "στέρησης", όπως μετά από μια δίαιτα ή μετά τη νηστεία του Πάσχα.

H υπερβολική κατανάλωση φαγητού μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο και να οδηγήσει σε διάφορες αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας. Ένας τρόπος για να ελέγξεις αυτή τη συνήθεια είναι πρώτα να καταλάβεις πώς η υπερβολική κατανάλωση φαγητού επηρεάζει το σώμα σου.

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως υπερβολικά;

Η υπερβολική κατανάλωση τροφής προκαλεί το στομάχι να διογκωθεί πέρα από το κανονικό του μέγεθος για να προσαρμοστεί σε αυτή την ποσότητα, ενώ μπορεί λόγω της διόγκωσης να "σπρώξει" άλλα όργανα της κοιλιάς. Αυτή η δυσφορία μπορεί να προκαλεί το αίσθημα κόπωσης, βραδύτητας ή υπνηλίας.

Η υπερβολική κατανάλωση τροφής απαιτεί από τα όργανά σου να δουλέψουν πιο σκληρά, να εκκρίνουν επιπλέον ορμόνες και ένζυμα για να διασπάσουν τα τρόφιμα. Για να διασπάσει τα τρόφιμα, το στομάχι παράγει υδροχλωρικό οξύ. Εάν τρως υπερβολικά, αυτό το οξύ μπορεί να επανέλθει στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα τη γνωστή αίσθηση καούρας.

Kεντρική φωτογραφία: iStock

Διαβάστε περισσότερα στο Shape.gr

TAGS