ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τι ώρα θα έπρεπε να ξεκινά το σχολείο και η δουλειά σύμφωνα με νέα έρευνα

Ολο και περισσότεροι άνθρωποι, και κυρίως μαθητές, κοιμούνται λιγότερο απ' όσο πρέπει. Και ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης προτείνουν μια καινοτόμο λύση.

Τι ώρα θα έπρεπε να ξεκινά το σχολείο και η δουλειά σύμφωνα με νέα έρευνα

Ο μέσος άνθρωπος του δυτικού κόσμου δεν κοιμάται αρκετά και το συγκεκριμένο πρόβλημα αγγίζει κυρίως τους έφηβους και τους νέους σε ηλικία ενηλίκους. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, λοιπόν, επισημαίνουν ότι μια πιθανή λύση για την έλλειψη ύπνου είναι να αλλάξει το ωράριο του σχολείου και της δουλειάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ανάγκες για ξεκούραση των ατόμων μεταξύ 10 και 55 ετών, το σχολείο και η εργασία θα έπρεπε να ξεκινούν από μία έως τρεις ώρες αργότερα απ' ό,τι ξεκινούν σήμερα. Για τους μαθητές 10 ετών, τα μαθήματα θα ήταν προτιμότερο να μην αρχίζουν νωρίτερα από τις 8.30 π.μ., για τους 16χρονους στις 10.00 π.μ. και για τους 18χρονους στις 11.00 π.μ. ή και αργότερα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας πρόσφατης έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Learning, Media and Technology». Οι ερευνητές που τη διεξήγαγαν θεωρούν ότι αν οι μαθητές ξυπνούν υπερβολικά νωρίς, αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία και μειώνουν τις επιδόσεις τους. Πλέον, για να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη, πραγματοποιούν πείραμα σε 100 τυχαία επιλεγμένα σχολεία της Μεγάλης Βρετανίας προκειμένου να μελετήσουν πώς διαφορετικές ώρες έναρξης των μαθημάτων θα επηρεάσουν την απόδοση των μαθητών και αν τελικά αυτή είναι η κατάλληλη αλλαγή που πρέπει να γίνει στο υπάρχον σύστημα.

«Στην ηλικία των 10, ξυπνάς και πηγαίνεις στο σχολείο σύμφωνα με το δικό μας πρόγραμμα των 9-5», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Paul Kelley, στον Guardian. «Επίσης, αν είσαι περίπου 55, ακολουθείς το ίδιο ωράριο. Αλλά στις ενδιάμεσες ηλικίες, νιώθεις την ανάγκη να ξεκινάς τη μέρα σου έως και τρεις ώρες αργότερα και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό».

Τα αποτελέσματα του πειράματος του Kelley και των συνεργατών του σε σχολεία της χώρας για να εξετάσουν πώς διαφορετικά ωράρια θα επηρεάσουν τις επιδόσεις των μαθητών δεν θα δημοσιευθούν πριν από τον Σεπτέμβρη του 2018. Στο μεταξύ, όμως, οι ίδιοι εκτιμούν ότι αυτά θα επιβεβαιώσουν ό,τι αρκετοί φορείς ήδη υπογραμμίζουν: Ότι τα παιδιά δεν κοιμούνται αρκετά.

«Συμφωνώντας με τις εκτιμήσεις του Kelley, η Αμερική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει ότι οι μαθητές γυμνασίου δεν πρέπει να ξεκινούν τα μαθήματά τους πριν τις 8.30 π.μ., ενώ το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ δημοσίευσε πρόσφατα μια έρευνα η οποία ενθαρρύνει την έναρξη του καθημερινού προγράμματος λίγο αργότερα», αναφέρεται και στο Business Insider. «Η έρευνα δείχνει ότι αυτό μειώνει το αίσθημα της κούρασης και βελτιώνει τη διάθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά ακόμα δεν έχει μελετηθεί επαρκώς στη Μεγάλη Βρετανία».

Read Next

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

Περισσότερα από

Life

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.