ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τι είναι το λέμφωμα μη Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

Παρά το γεγονός ότι η συχνότητα της νόσου έχει αυξηθεί δραματικά κατά τα τελευταία 30 χρόνια, η επιβίωση των ασθενών έχει βελτιωθεί.

Τι είναι το λέμφωμα μη Hodgkin: Σημεία και συμπτώματα

Τα λεμφώματα μη Hodgkin είναι τα συχνότερα από τις δύο κατηγορίες λεμφωμάτων. Η άλλη κατηγορία κακοηθών ασθενειών των λεμφαδένων και του λεμφατικού ιστού γενικότερα, είναι τα λεμφώματα τύπου Hodgkin.

Τα λεμφώματα μη Hodgkin είναι 7 φορές συχνότερα από ότι τα λεμφώματα τύπου Hodgkin. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες τα λεμφώματα μη Hodgkin παρουσιάζουν σημαντική αύξηση της συχνότητας τους. Από το 1970 έως σήμερα η συχνότητα τους διπλασιάστηκε.

Υπάρχουν περισσότερα από 30 είδη λεμφωμάτων μη Hodgkin. Πρόκειται για καρκίνο που αναπτύσσεται στο λεμφατικό σύστημα, από τα λεμφοκύτταρα. Η ασθένεια μπορεί να εκδηλωθεί οπουδήποτε στον οργανισμό υπάρχει λεμφατικός ιστός (λεμφαδένες στις περιοχές του λαιμού, των μασχαλών, στις βουβωνικές χώρες, στο θύμο αδένα, στη σπλήνα, στο συκώτι, στο μυελό των οστών).

Τα συμπτώματα και σημεία του λεμφώματος μη Hodgkin μπορεί να είναι γενικού τύπου ή να εξαρτώνται από την περιοχή που έχει εκδηλωθεί η ασθένεια.

Βέβαια πολλά από τα σημεία και συμπτώματα που περιγράφονται, μπορεί να οφείλονται σε διάφορες άλλες καταστάσεις ή παθήσεις. Η αξιολόγηση από το γιατρό είναι απαραίτητη εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε ανωμαλίες.

Γενικά συμπτώματα

Τα γενικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, κούραση, έντονη φαγούρα δέρματος, ανορεξία, ασυνήθιστη απώλεια βάρους χωρίς να γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια, νυκτερινοί ιδρώτες σοβαρού βαθμού σε σημείο που να μουσκεύονται τα σεντόνια το βράδυ, επαναλαμβανόμενες μολύνσεις.

Αύξηση μεγέθους ή και αριθμού λεμφαδένων, μάζα σε λεμφατικές περιοχές

Ο συχνότερος τρόπος με τον οποίο εμφανίζεται το λέμφωμα μη Hodgkin, είναι με μάζα ή αύξηση του μεγέθους των λεμφαδένων στην περιοχή του λαιμού, πάνω από τις κλείδες, στις μασχάλες και στις βουβωνικές χώρες.

Οι αυξημένοι σε μέγεθος λεμφαδένες στο λέμφωμα μη Hodgkin είναι ανώδυνοι και συχνά πρόκειται για τα μόνα σημεία της νόσου στα αρχικά της στάδια.

Η ύπαρξη ασυνήθιστων λεμφαδένων που έχουν αυξηθεί σε μέγεθος σε μια από τις εν λόγω περιοχές, επιβάλλει την εξέταση από γιατρό. Συχνά, η αύξηση του μεγέθους των λεμφαδένων δεν είναι μια κακοήθης νόσος.

Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε παιδιά, διάφοροι μολυσματικοί παράγοντες όπως οι ιοί, προκαλούν αύξηση του μεγέθους των λεμφαδένων οι οποίοι στη συνέχεια μπορεί να υποχωρήσουν σε διάστημα μερικών εβδομάδων. Παρόλα αυτά όμως, όταν παρατηρείται λεμφαδενοπάθεια, πρέπει να αναζητείται ιατρική συμβουλή.

Ο γιατρός θα αξιολογήσει τη γενική κατάσταση του ασθενούς, τον αριθμό, το μέγεθος, το σχήμα και την υφή των λεμφαδένων ή οποιασδήποτε άλλης παθολογικής μάζας που πιθανόν να έχει ο ασθενής. Ανάλογα με τα ευρήματα θα προχωρήσει με περαιτέρω διερεύνηση.

Λέμφωμα στην κοιλιά

Στις περιπτώσεις που το λέμφωμα μη Hodgkin επηρεάζει το λεμφατικό ιστό της κοιλιάς, είναι δυνατόν να υπάρχει φούσκωμα της κοιλιάς λόγω υγρού που μπορεί να συσσωρευθεί στην κοιλιακή χώρα. Μια τέτοια κατάσταση συνοδεύεται από πόνο, αίσθημα πίεσης στην κοιλιά και δυσκολία αναπνοής.

Στα παιδιά, το λέμφωμα μη Hodgkin αναπτύσσεται και μεγαλώνει γρήγορα. Το μέγεθος της κοιλιάς αυξάνεται σημαντικά και γρήγορα λόγω του υγρού που συσσωρεύεται και του πολλαπλασιασμού των κακοηθών κυττάρων που παρατηρείται στη λεμφατική μάζα. Κάποτε η πίεση στην κοιλιά είναι τέτοια που εμποδίζει την κανονική λειτουργία των εντέρων εμποδίζοντας τη διέλευση του περιεχομένου τους.

Λέμφωμα στο θώρακα

Στις περιπτώσεις που εμφανίζεται λέμφωμα μη Hodgkin στο θώρακα, μπορεί να δημιουργηθεί πίεση στις οδούς διέλευσης του αέρα όπως στην τραχεία και τους βρόγχους. Είναι επίσης δυνατόν να δημιουργηθεί υγρό στη θωρακική κοιλότητα ή ακόμη στο περικάρδιο.

Το λέμφωμα μη Hodgkin στο θώρακα μπορεί να είναι η αιτία βήχα, δύσπνοιας και πόνου.

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του λεμφώματος τύπου μη Hodgkin, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ίασης.

Παρά το γεγονός ότι η συχνότητα της νόσου έχει αυξηθεί δραματικά κατά τα τελευταία 30 χρόνια, η επιβίωση των ασθενών έχει βελτιωθεί λόγω της προόδου που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση και λόγω της έγκαιρης διάγνωσης.

Πηγή: medlook.net

Read Next

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Περισσότερα από

Life

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.