Τι είναι τα τρανς λιπαρά και τι αλλάζει σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μας τις μεταφέρει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ);
Τι είναι τα τρανς λιπαρά;
Ένα είδος ακόρεστων λιπαρών οξέων. Στη φύση υπάρχουν trans λιπαρά σε μικρές ποσότητες στο λίπος του γάλακτος και του κρέατος που προέρχονται από μηρυκαστικά ζώα (3-8% επί του ολικού λίπους), αλλά ο αντίκτυπός τους στη δημόσια υγεία είναι σχετικά μικρός. Αντίθετα, τα έλαια που έχουν υδρογονωθεί μερικώς, για καθαρά τεχνολογικούς σκοπούς, μπορεί να περιέχουν trans λιπαρά («βιομηχανικώς παραγόμενα» trans λιπαρά) σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.
Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της LDL ή «κακής» χοληστερίνης στον ορό του αίματος και μειώνουν τα επίπεδα της HDL ή «καλής». Οι ειδικοί αναφέρουν πιθανή συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσής τους με άλλα προβλήματα υγείας, όπως άνοια και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Διαβάστε περισσότερα στο Shape.gr
Kεντρική φωτογραφία: iStock