Εάν απολαμβάνεις να περνάς τα βράδια σου, βλέποντας αγαπημένες σειρές και ταινίες με φίλους, βγαίνοντας έξω για ποτό μέχρι αργά, μιλώντας skype με την κολλητή σου ή παίζοντας videogames, μάλλον ήρθε η στιγμή να αλλάξεις συνήθειες και να πάρεις στα σοβαρά την έρευνα που ακολουθεί.

Εξειδικευμένοι επιστήμονες από την Αμερική και τη Μ. Βρετανία μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου 434.000 ανθρώπων ηλικίας από 38 έως 73 ετών, όπως επίσης και το ιατρικό ιστορικό τους και κατέληξαν στο εξής σημαντικό συμπέρασμα: ότι το συστηματικό ξενύχτι συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Αυτός ο κίνδυνος δεν υφίσταται στην περίπτωση όσων πέφτουν για ύπνο νωρίς το βράδυ και αντίστοιχα ξυπνούν νωρίς το πρωί.

Εξειδικευμένοι επιστήμονες από την Αμερική και τη Μ. Βρετανία μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου 434.000 ανθρώπων και κατέληξαν στο εξής σημαντικό συμπέρασμα: ότι το συστηματικό ξενύχτι συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Σικάγο και του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, έδειξαν ότι οι νυχτερινοί τύποι έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από διαφορετικές αιτίες.

Συγκεκριμένα οι ειδήμονες υποστηρίζουν: «Πρόκειται για ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ'όψιν. Μπορεί οι νυχτερινοί τύποι να έχουν ένα εσωτερικό βιολογικό ρολόι που δεν ταιριάζει με το εξωτερικό τους περιβάλλον. Μπορεί να είναι το άγχος, το ότι τρώνε σε λάθος ώρα, ότι δε γυμνάζονται αρκετά, ότι δεν κοιμούνται αρκετά, ότι κάνουν μεγαλύτερη χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών. Υπάρχει μια ολόκληρη γκάμα ανθυγιεινών συμπεριφορών που σχετίζονται με το γεγονός ότι κάποιοι μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά το βράδυ». Το εάν κάποιος θα εξελιχθεί σε πρωινό ή νυχτερινό τύπο, καθορίζεται από μια σειρά γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Μετά από αυτή την έρευνα, μήπως ήρθε η ώρα να πέφτουμε νωρίτερα για ύπνο και να μην ξενυχτάμε, εάν δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός λόγος;

Δεν θα ξανακοιμηθείς αργά εάν παρακολουθήσεις αυτό το βίντεο:

 

TAGS