ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τι ακριβώς είναι η αλωπεκία; Όσα πρέπει να ξέρεις για το αυτοάνοσο

Μάθε τα πάντα για την αλωπεκία, το νόσημα που επισκίασε τα φετινά Oscar.

Τι ακριβώς είναι η αλωπεκία; Όσα πρέπει να ξέρεις για το αυτοάνοσο

Αναμφίβολα η φετινή τελετή των Oscar θα συζητιέται για καιρό ακόμη και όχι μόνο για τις εντυπωσιακές παρουσίες. Η απρόσμενη αντίδραση του Will Smith έριξε τα φώτα της δημοσιότητας σε μία πάθηση που πολλοί ίσως δεν γνωρίζουν, την αλωπεκία.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν όταν ο κωμικός Κρις Ροκ έκανε ένα – όχι και τόσο πετυχημένο – αστείο για το ξυρισμένο κεφάλι της Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, συζύγου του ηθοποιού Γουίλ Σμιθ. Στη συνέχεια, ο ηθοποιός ανέβηκε στη σκηνή, χαστούκισε τον παρουσιαστή και συγχυσμένος επέστρεψε στη θέση του, από όπου και φώναξε απειλητικά στον Ροκ να μην ξαναπιάσει στο στόμα του την σύζυγό του. Μάθετε περισσότερα για το επεισόδιο με το χαστούκι στα Όσκαρ 2022.

Τι είναι, όμως, η αλωπεκία;

Το παραπάνω περιστατικό αποτελεί αφορμή για σωστή ενημέρωση του κοινού σχετικά με την αλωπεκία, τους τύπους της αλωπεκίας και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Ζητήσαμε από τον Δρα. Αναστάσιο Βεκρή, Πλαστικό Χειρουργό και Επιστημονικό Διευθυντή της εξειδικευμένης κλινικής μαλλιών Advanced Hair Clinics, να μας μιλήσει για αυτό το εξαιρετικά σημαντικό - και όχι τόσο σπάνιο - θέμα. Δείτε παρακάτω τι μας είπε.

Η αλωπεκία είναι μία κατάσταση στην οποία παρατηρείται έντονη απώλεια μαλλιών, είτε κατά τόπους στο τριχωτό της κεφαλής, είτε γενικευμένα. Υπάρχουν διάφορες μορφές αλωπεκίας, με πιο κοινή την ανδρογενετική αλωπεκία. Η ανδρογενετική αλωπεκία εμφανίζεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, με βασική αιτία εμφάνισης την κληρονομικότητα. Ωστόσο, την εμφάνισή της επάγουν και άλλες αιτίες όπως το περιβάλλον, η διατροφή και το στρες. Άλλοι τύποι αλωπεκίας είναι η γυροειδής αλωπεκία, η διάχυτη αλωπεκία και η ουλωτική αλωπεκία. Στην περίπτωση της Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, δεν έχει γνωστοποιηθεί η μορφή αλωπεκίας από την οποία πάσχει, ωστόσο από την κλινική της εικόνα εικάζεται πως αφορά σε γυροειδή αλωπεκία.

Γυροειδής αλωπεκία: Αίτια & Συμπτώματα

Η γυροειδής αλωπεκία είναι μία αυτοάνοση κατάσταση που χαρακτηρίζεται από απώλεια μέρους ή όλων των τριχών, συνήθως από το τριχωτό της κεφαλής, τα γένια, τα φρύδια ή και από όλο το σώμα. Ουσιαστικά, ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται στα τριχοθυλάκιά του καθώς τα αναγνωρίζει σαν «ξένα», με αποτέλεσμα να προκαλείται βλάβη σε αυτά και εν συνεχεία, απώλεια των τριχών. Σε κάποιες περιπτώσεις οι τρίχες χάνονται σταδιακά, ενώ άλλες φορές ο ασθενής μπορεί να χάσει και όλα του τα μαλλιά μέσα σε μία νύχτα. Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να προσβάλλει τόσο άντρες όσο και γυναίκες, ενώ συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους.

Εκτός από την τριχόπτωση, που αποτελεί το ορατό σύμπτωμα της γυροειδούς αλωπεκίας, ενδέχεται να παρατηρηθεί και κνησμός ή πόνος στην περιοχή της αραίωσης. Εξαιρετικά σημαντικές όμως είναι και οι ψυχολογικές επιπτώσεις της γυροειδούς αλωπεκίας, καθώς αυτή προκαλεί έντονο στρες στους ασθενείς που πάσχουν, επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Αντιμετώπιση γυροειδούς αλωπεκίας

Παρότι δεν υπάρχει θεραπεία που να εγγυάται την αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας και την επαναφύτρωση των τριχών, η τελευταία εξέλιξη ακούει στο όνομα «Αυτόλογη Μεσοθεραπεία PRP Μαλλιών». Τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και έχουμε δει εντυπωσιακά αποτελέσματα και σε περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας.

Ευχαριστούμε τον τον Δρα. Αναστάσιο Βεκρή, Πλαστικό Χειρουργό και Επιστημονικό Διευθυντή της εξειδικευμένης κλινικής μαλλιών Advanced Hair Clinics www.advancedhairclinics.gr

Photo: Splash news / Ideal image

Read Next

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

Περισσότερα από

Life

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

19 Απρ 2024

Αυτό το τρόφιμο συνδέεται με την απώλεια βάρους και πιο λεπτή μέση

Μπόνους: Bοηθάει στην μείωση της κατανάλωσης τροφίμων χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.