Συνεργάστηκε o Μάρκος Μιχελάκης, δερματολόγος-αφροδισιολόγος.

Tα σπιτικά γιατροσόφια έχουν γίνει πολύ δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Σε όλους αρέσει η ιδέα να αποφεύγουν τα φάρμακα όσο είναι δυνατόν και να αντιμετωπίζουν με τη βοήθεια της φύσης διάφορα μικροπροβλήματα υγείας. Ωστόσο, μερικές φορές η λαϊκή σοφία (ή η γιαγιά ή η θεία) όχι μόνο δε θα βοηθήσει, αλλά, αντίθετα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Τα γιατροσόφια που δε σου κάνουν καλό

Βούτυρο στο κάψιμο

Το να βάλεις βούτυρο σε ένα έγκαυμα μπορεί να αποδειχτεί περισσότερο βλαβερό παρά ωφέλιμο, καθώς επιβραδύνει την επούλωση. Να θυμάσαι ότι, ακόμα κι αν τραβήξεις γρήγορα το χέρι σου από το φούρνο, ή από το σίδερο, ή από ό,τι άλλο προκάλεσε το έγκαυμα, οι ιστοί εσωτερικά συνεχίζουν να καταστρέφονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γιατροί μάς συμβουλεύουν να τοποθετούμε το σημείο όπου καήκαμε κάτω από κρύο νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά.

Οδοντόκρεμα στον έρπη

Έχει μια λογική, αν σκεφτεί κανείς ότι η σόδα που περιέχει η οδοντόκρεμα «μαραίνει» τα σπυράκια ή τον έρπη. Το πρόβλημα βρίσκεται στα άλλα συστατικά της που μπορεί να ερεθίσουν σοβαρά το δέρμα –ειδικά των χειλιών–, με βασικότερα τη μενθόλη και το υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Διαβάστε περισσότερα στο Shape.gr

Kεντρική φωτογραφία: iStock

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS