Μια μέθοδο που σκοτώνει τον καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα, του μαστού και άλλων τύπων ανακάλυψε ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Κάρντιφ. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature Immunology, δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα σε ασθενείς αλλά οι ερευνητές λένε ότι έχουν «τεράστιες δυνατότητες».

Πώς λειτουργεί όμως η καινούρια θεραπεία; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένας τύπος κυττάρου του ανοσοποιητικού συστήματος, το T λεμφοκύτταρο, εντοπίζει τις απειλές και τις εξουδετερώνει -ανάμεσα σε αυτές και πολλούς τύπους καρκίνου. «Υπάρχει πιθανότητα να θεραπεύει όλους τους ασθενείς» δήλωσε ο ερευνητής Andrew Sewell στο BBC, προσθέτοντας: «Ενισχύει την προοπτική μίας θεραπείας για όλους τους καρκίνους, με έναν και μοναδικό τύπο λεμφοκυττάρου που ίσως είναι ικανό να τους καταστρέφει». Συγκεκριμένα, σε πειράματα στο εργαστήριο οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι εξουδετερώνει διάφορα καρκινικά κύτταρα, μεταξύ άλλων στον πνεύμονα, το δέρμα, το αίμα, το έντερο, το μαστό, τα κόκαλα, τον προστάτη, τις ωοθήκες, τα νεφρά και τη μήτρα. Και, κάτι ακόμα σημαντικό, αφήνει ανέγγιχτους τους υγιείς ιστούς.

Η ανοσοθεραπεία θεωρείται ένα από τα πλέον υποσχόμενα πεδία έρευνας στη θεραπεία του καρκίνου. Το πιο γνωστό παράδειγμά της είναι το CAR-T, ένα «ζωντανό» φάρμακο που φτιάχνεται από γενετικά τροποποιημένα Τ λεμφοκύτταρα με σκοπό να εντοπίζει και να καταστρέφει τον καρκίνο. Τα αποτελέσματα που δίνει ένα εντυπωσιακά: Σε κάποιους ασθενείς σε τερματικό στάδιο, ο καρκίνος έρχεται σε πλήρη ύφεση. Το μειονέκτημα του CAR-T, ότι λειτουργεί μόνο σε συγκεκριμένους τύπους κακοήθειας. Η νέα ανακάλυψη του Κάρντιφ ενδέχεται λοιπόν να οδηγήσει σε μια καθολική θεραπεία.

Οι ερευνητές Lucia Mori και Gennaro De Libero, από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία, σχολίασαν ότι το εύρημα έχει «τεράστιες δυνατότητες» αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αποφανθούμε ότι έχει αποτέλεσμα σε όλους τους τύπους του καρκίνου. Ο Daniel Davis, καθηγητής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε με τη σειρά του: «Για την ώρα, η έρευνα δεν βρίσκεται κοντά στην ανάπτυξη αληθινών φαρμάκων για ασθενείς. Είναι [όμως] αναμφίβολα μια συναρπαστική ανάπτυξη, επειδή εξελίσσει τις γνώσεις μας για το ανοσοποιητικό σύστημα και προσφέρει τη δυνατότητα για μελλοντικά, νέα φάρμακα».

Δείτε πώς λειτουργεί η ανοσοθεραπεία:

*Με στοιχεία από BBC

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Φωτό: EPA/David Fernandez

TAGS