Για τα δίδυμα παιδιά που απέκτησε στα 47 της αλλά και την απόφαση της Τζένης Μπαλατσινού να κάνει παιδί σε πιο ώριμη ηλικία είχε μιλησει η Μανίνα Ζουμπουλάκη λίγο πριν: «Όλα αυτά γίνονται με ιατρική παρακολούθηση πια. Δηλαδή κάνεις υπέρηχους κι αν υπάρχει κάποιο θέμα το βλέπεις. Υπάρχει μια διαρκής παρακολούθηση. Κατά 99% το παιδί θα βγει μια χαρά. Η Τζένη Μπαλατσινού που έχει ήδη τρία παιδιά, δεν θα μπορέσει να μεγαλώσει κι ένα τέταρτο; Το υπογράφω ότι μπορεί να το κάνει, σιγά το πράγμα».

Με αφορμή αυτή την κουβέντα που έχει ξεκινήσει τελευταία, ο Κωνσταντίνος Πάγκαλος, γιατρός/γενετιστής και η συγγραφέας/ δημοσιογράφος Μανίνα Ζουμπουλάκη, μίλησαν στο Dot. 

Ο γιατρός μίλησε για τη φθορά και τη μείωση των ωαρίων ανά δεκατία στον γυναικείο οργανισμό και η Μανίνα για το κοινωνικό και ηθικό κομμάτι της υπόθεσης. «Κοινωνικά στερεότυπα ταλαιπωρούν τη γυναίκα» είπε, ενώ ξεκαθάρισε ότι οικογένεια μπορεί να κάνει ο καθένας με όποιο τρόπο μπορεί και τον βολεύει.

«Δεν υπάρχει ηθικό κομμάτι, έμεινες έγκυος, τελείωσε». συμπλήρωσε.«Σαν κοινωνία την "πέφτουμε" σε γυναίκα που κάνει παιδί μετά τα 45».

Ο γιατρός πρότεινε τη λύση της κατάξυψης ωαρίων απο μικρή ηλικία.

 

ΜΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΟΥΒΕΝΤΑ

  • Στα 30 έτη μια γυναίκα με ελεύθερο ιατρικό ιστορικό έχει περίπου 20% πιθανότητα σύλληψης κάθε μήνα.
  • Στα μισά περίπου της δεκαετίας των 30, η γονιμότητα αρχίζει να φθίνει.
  • Η πιθανότητα για σύλληψη κάθε μήνα από τη στιγμή που η γυναίκα φτάνει τα 40, περιορίζεται στο 5%, ενώ σπάνια αγγίζει το 10%.
  • Η υπογονιμότητα είναι πιο συχνή από ό, τι νομίζουμε: αφορά(διαγνωσμένα) 1 στα 6 με 7 περίπου ζευγάρια.
  • Η πιθανότητα επιτυχίας με ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι περίπου 42% στην ηλικία των 35. Ο αριθμός αυτός φθίνει στο 5% περίπου, μετά την ηλικία των 42.
  • Πολλές κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιούν τα 42 έτη ως ανώτερο όριο ηλικίας για χρήση από τις ασθενείς των δικών τους ωραίων στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

 

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

 

TAGS