ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πώς να αντιμετωπίσεις τις ξαφνικές λιγούρες χωρίς να πάρεις θερμίδες

Νιώθεις, σε ανύποπτο χρόνο, μια έντονη επιθυμία για τσιπς ή σοκολάτα; Μην ανησυχείς, υπάρχουν τρόποι να ξεγλιστρήσεις από τον πειρασμό.

Πώς να αντιμετωπίσεις τις ξαφνικές λιγούρες χωρίς να πάρεις θερμίδες

Όλοι μας, μερικές φορές, νιώθουμε επίμονη ανάγκη να καταναλώσουμε κάποιες τροφές χωρίς συγκεκριμένο λόγο. Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της λιγούρας, η οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, μάς κάνει να πάρουμε θερμίδες που δεν μας προσφέρουν τίποτα.

Ωστόσο, όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι λιγούρες οφείλονται κυρίως σε συναισθηματικούς παράγοντες. «Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην “πείνα” που προκύπτει λόγω των συναισθημάτων που νιώθουμε και στην πραγματική πείνα», εξηγεί η διατροφολόγος Mary Beth Sodus.

Έτσι, εμφανίζεται η επιθυμία μας για ένα συγκεκριμένο φαγητό, η οποία, μάλιστα, δεν βγαίνει από τη σκέψη μας αν δεν την ικανοποιήσουμε.

Επιπλέον, οι λιγούρες συνήθως μάς σπρώχνουν να καταναλώσουμε τροφές με ζάχαρη, πολύ αλάτι, υδατάνθρακες, καφεΐνη, σοκολάτα ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Και αυτό συμβαίνει γιατί, την ώρα που μας πιάνουν, αισθανόμαστε την ανάγκη να πάρουμε ενέργεια, να αυξήσουμε την πνευματική μας εγρήγορση ή απλώς να ξεδώσουμε, να αποφορτιστούμε από το άγχος και να χαλαρώσουμε.

Μάλιστα, το γεγονός ότι εμφανίζονται ξαφνικά τις κάνει ακόμα πιο ανθυγιεινές. «Κανείς δεν θα μαγειρέψει για μια ώρα προκειμένου να καλύψει μια λιγούρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα καταφύγει σε έτοιμες τροφές», λέει η Sodus.

Επιλέγουμε προσεκτικά τις τροφές που θα καταναλώσουμε

Τι κάνουμε, λοιπόν, όταν μας πιάσει ξαφνική λιγούρα; «Η σωστή επιλογή των τροφών είναι το αντίδοτο», εξηγεί η Sodus. «Αλλά αυτό χρειάζεται εξάσκηση»

Έτσι, μπορούμε να διαλέξουμε τροφές που θα καταλαγιάσουν την ανάγκη μας για φαγητό χωρίς να μας φορτώσουν με επιπλέον θερμίδες. Χυμός γκρέιπφρουτ, βραστές πατάτες, καρότα και πράσινες σαλάτες είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές. Γεμίζουν το στομάχι μας γρήγορα και κερδίζουμε χρόνο ώσπου η λιγούρα να υποχωρίσει και να ξεχαστεί.

Αποσπάμε την προσοχή μας από το φαγητό

Υπάρχει, όμως και μια εναλλακτική λύση. Η Anne Hsu, ερευνήτρια σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου που μελετά την ανθρώπινη συμπεριφορά, συμπληρώνει ότι «οι λιγούρες είναι από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τρώμε υπερβολικά και καταλήγουμε υπέρβαροι».

Η ίδια συμφωνεί ότι δεν οφείλονται σε πραγματική πείνα, αλλά, όπως επισημαίνει, σχετίζονται με τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Κατά συνέπεια, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αποσπάσουμε την προσοχή μας από την κατανάλωση τροφής, ώσπου η λιγούρα να υποχωρήσει και να ξεχαστεί.

Ένα τηλεφώνημα σε έναν φίλο, ένα διαδικτυακό παιχνίδι (κυρίως το Tetris, σύμφωνα με έρευνες), ο ύπνος, το σεξ, αλλά και το αγαπημένο μας χόμπι έχουν αποδειχθεί τα καλύτερα αντίδοτα. Γενικά, οτιδήποτε μπορεί να απορροφήσει τη σκέψη μας και να τη στρέψει αλλού μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Read Next

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

Περισσότερα από

Life

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.