Η προεμμηνόπαυση ξεκινάει κατά μέσο όρο στα 45 έτη και σηματοδοτεί μία νέα εποχή στη ζωή μιας γυναίκας. Είναι η ηλικία κατά την οποία περνάει από την παραγωγική φάση στη μη παραγωγική, ενώ παράλληλα μειώνονται και τα οιστρογόνα του οργανισμού. Την ίδια περίοδο, παρατηρούνται και οι πρώτες ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση, οι οποίες έχουν να κάνουν με τη μειωμένη λειτουργία των ωοθηκών.

Προεμμηνόπαυση και συμπτώματα

Όσο τρομακτικά και αν ακούγονται τα παραπάνω, πρόκειται για μία εντελώς φυσιολογική και όμορφη διαδικασία, μιας και δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία για έναν άνθρωπο από το να μεγαλώνει. Και τι καλύτερο από το να συνεχίζει να ζει μία ζωή γεμάτη υγεία και ευεξία; 

Ως μία γυναίκα που αντιμετωπίζει ακριβώς αυτά τα συμπτώματα, ομολογώ ότι η μεγαλύτερη δυσκολία μου, δεν ήταν οι αλλαγές στο σώμα ή τον οργανισμό μου, αλλά ο αντίκτυπος που είχε η διαδικασία αυτή στη διάθεσή μου.

Οι εξάψεις αλλά και οι νυχτερινές εφιδρώσεις είχαν μπει πια στο καθημερινό μου πρόγραμμα, δυσκολεύοντας αρκετά τη ζωή μου και επηρεάζοντας την ψυχολογία μου. Επιπλέον η αυπνία μου δημιουργούσε ένα απίστευτο αίσθημα κόπωσης το οποίο δεν μου επέτρεπε να κάνω τίποτα περισσότερο από τα απαραίτητα – προφανώς πήγαινα για δουλειά και φρόντιζα το σπίτι μου, αλλά η κοινωνική μου ζωή είχε σταματήσει να υπάρχει – ενώ αυτό που κυριολεκτικά με καταρράκωσε ήταν η αλλαγή στα κιλά μου.

Ως μία γυναίκα που πάντα πρόσεχε τη διατροφή της, με ενόχλησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι πήρα κιλά και ό, τι κι αν έκανα δεν μπορούσα να τα ξεφορτωθώ. Και αν η εμφάνισή μου δεν αλλοιώθηκε, το πλήγμα που δέχτηκε η αυτοπεποίθησή μου ήταν ανεπανόρθωτο. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο αποφάσισα να λάβω τα μέτρα μου.

Τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων

Μιλώντας ωστόσο με τον γυναικολόγο μου, αντιλήφθηκα ότι τα πράγματα δεν ήταν τελικά και τόσο σοβαρά. Μικρές καθημερινές αλλαγές, ήταν το μυστικό για μία πιο εύκολη και ευχάριστη καθημερινότητα χωρίς τα ενοχλητικά συμπτώματα της προεμμηνόπαυσης.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή έγινε στη διατροφή μου με τη μείωση της καφεΐνης. Ο περιορισμός της βοηθά στην ελάττωση των εξάψεων αλλά και των οιδημάτων. Αντιστοίχως συνέβη και με το αλκοόλ, ενώ το νερό έγινε το βασικό και αγαπημένο μου ποτό. Τελικά αυτό που λένε, ότι το νερό είναι η λύση σε όλα, μπορεί και να ισχύει.

Η μεσογειακή επίσης διατροφή αποτελεί κλειδί για έναν υγιή και σωστά οχυρωμένο οργανισμό. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά έκαναν εντυπωσιακή είσοδο στην καθημερινότητά μου, ενώ περιόρισα αρκετά το αλάτι και τη ζάχαρη.

Η καθημερινή άσκηση είναι επίσης κάτι που καθιέρωσα καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες που ασκούνται συστηματικά εμφανίζουν ήπια αγγειοκινητικά συμπτώματα αλλά και πολύ καλύτερη ποιότητα ύπνου. Παράλληλα, οι ενδορφίνες που παράγονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, βοηθούν στη μείωση του άγχους και τη βελτίωση της διάθεσης. Επιπλέον, οι γυναίκες που ασκούνται είναι σε θέση να ελέγξουν καλύτερα το σωματικό τους βάρος που με τη σειρά του βοηθά στη μείωση των εξάψεων και στην αύξηση της οστικής πυκνότητας.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, ήρθε και το MenoPrime της SOLGAR®, ένα καινοτόμο συμπλήρωμα διατροφής το οποίο με τα κλινικά μελετημένα βοτανικά εκχυλίσματα που περιέχει (Κρόκος affron® και Σιβηριανό Ραβέντι Err-731®), βοηθά τις γυναίκες 45 ετών και άνω, να διαχειριστούν τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους, να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και να ενισχύσουν την καλή τους διάθεση.

Το Σιβηριανό Ραβέντι (Siberian Rhubarb ERr- 731®) χρησιμοποιείται συχνά από γυναίκες στη διάρκεια αυτού του σταδίου ζωής, καθώς βοηθά στο αίσθημα της δυσφορίας, ενώ ο Κρόκος (Affron®) παρέχει χαλαρωτικό αποτέλεσμα και μπορεί να ανακουφίσει την περιστασιακή ευερεθιστότητα.

Τώρα νιώθω την αυτοπεποίθησή μου να είναι στα ύψη και νιώθω υπέροχα με το σώμα μου και γενικότερα τον εαυτό μου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΜenoPrime της SOLGAR, κέρδισε πρόσφατα δύο πολύ σημαντικές διακρίσεις στα «Supplement  Awards 2021». Συγκεκριμένα, διακρίθηκε με το βραβείο «GOLD» στην κατηγορία «Καλύτερο Συμπλήρωμα για την Εμμηνόπαυση», ενώ κατέκτησε το βραβείο «PLATINUM» ως το προϊόν με την υψηλότερη βαθμολογία από όλες τις κατηγορίες.