ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ποιες παγίδες να αποφύγεις για να μην πάρεις κιλά τσιμπολογώντας μέσα στο σπίτι- Η ειδικός απαντά

Η κλινική διαιτολόγος Έφη Κολοβέρου δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν τη διατροφή στην καραντίνα και τις παγίδες που κρύβει.

Ποιες παγίδες να αποφύγεις για να μην πάρεις κιλά τσιμπολογώντας μέσα στο σπίτι- Η ειδικός απαντά

Πως μπορούν να αποφευχθούν τα τσιμπολογήματα εν μέσω καραντίνας και ποια είναι αυτά τα σνακ που μπορούν να μας γλιτώσουν από τις περιττές θερμίδες. Τώρα που όλοι μαγειρεύουν στο σπίτι, ποια λάθη πρέπει να αποφύγουν για να μην φορτώσουν το πιάτο τους με επιπλέον θερμίδες. Η Έφη Κολοβέρου, κλινική διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια της NutriClinic έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν τη διατροφή στην καραντίνα και τις παγίδες που κρύβει.

Τι πρέπει να προσέξουμε στο πρωινό μας για να μην παχύνουμε στην καραντίνα;

Το πρωινό αποτελεί το πρώτο γεύμα της ημέρας και ένα από τα πλέον σημαντικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε αμέσως μόλις ξυπνήσουμε, καθώς σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες πρέπει να ακούμε το αίσθημα πείνας μας. Οι καλοί υδατάνθρακες (ολικής άλεσης, π.χ. ψωμί ολικής, κριθαρένιο παξιμαδάκι κλπ) είναι κομβικής σημασίας καθώς παρέχουν την απαραίτητη, για τον εγκέφαλο, γλυκόζη, ώστε να λειτουργεί σωστά και αποδοτικά. Εξίσου σημαντική όμως και η πρωτεΐνη (τυρί, αυγό, γιαούρτι κλπ), που αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, τη θερμογένεση αλλά και τη σταθεροποίηση του σακχάρου, ιδιαίτερα σημαντικό λόγω της κάπως αυξημένης όρεξής μας στο σπίτι λόγω καραντίνας. Η προσθήκη κάποιου ολόκληρου φρούτου ή στικ λαχανικών (πλούσιων σε φυτικές ίνες) σε όποιους αρέσει είναι επίσης βοηθητική ως προς τον κορεσμό αλλά και την ενυδάτωση. Ας αποφύγουμε τα πολύ γλυκά πρωινά, υψηλού γλυκαιμικού φορτίου (π.χ. ψωμί με μέλι, μαρμελάδα) καθώς πολύ γρήγορα θα ξαναπεινάσουμε. Και τέλος, να μην ξεχνάμε το νερό, που επηρεάζει πολύ και την εγκεφαλική λειτουργία μας αλλά και το αίσθημα πείνας, καθώς συχνά η αφυδάτωση συγχέεται με πείνα.

Ποιες παγίδες να αποφύγεις για να μην πάρεις κιλά τσιμπολογώντας μέσα στο σπίτι- Η ειδικός απαντά
Για το πρωινό σημαντική είναι η πρωτεΐνη (τυρί, αυγό, γιαούρτι κλπ), που αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, με την προσθήκη κάποιου φρούτου


Δεδομένου ότι μένουμε όλη μέρα σπίτι και μπορούμε να τρώμε πιο εύκολα μικρά και συχνά γεύματα, τελικά πόσο πολύ βοηθάει αυτό; Υπάρχει κάποια παγίδα;

Η αλήθεια είναι ότι τα μικρά, συχνά γεύματα μπορεί να αποδειχθούν μεγάλη παγίδα. Τα σνακ χρειάζονται για ένα και μόνο λόγο: να ελέγχουν την πείνα άρα και τις θερμίδες μας στο σύνολο της ημέρας, όχι να μας οδηγήσουν σε αυξημένη κατανάλωση τροφής. Βλέπω συχνά κόσμο, που στην προσπάθειά του να τρέφεται υγιεινά υπερκαταναλώνει σνακ, που θεωρεί απαραίτητα για το μεταβολισμό του, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να αδυνατίσει. Σε αυτό το σημείο να σημειώσουμε ότι και τα υγιεινά σνακ, όπως φρούτα, ξηροί καρποί έχουν θερμίδες άρα όλα θέλουν ένα μέτρο. Τέλος, τα σνακ συχνά καταναλώνονται και στο πλαίσιο συναισθηματικής φόρτισης, όταν είναι κάποιος στεναχωρημένος ή βαριέται στο σπίτι ή νιώθει φόβο για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Συμπερασματικά, τρώμε σνακ μόνο αν νιώθουμε το αίσθημα πραγματικής πείνας και σίγουρα επιλέγουμε κάτι υγιεινό και σωστό.

Και τα υγιεινά σνακ όπως οι ξηροί καρποί έχουν θερμίδες άρα όλα θέλουν ένα μέτρο


Πως μπορούν να αποφευχθούν τα τσιμπολογήματα; Ποιες υγιεινές επιλογές μπορούν να αντικαταστήσουν τα παχυντικά σνακ;

Το τσιμπολόγημα σίγουρα δεν προκύπτει από πραγματική πείνα. Το τσιμπολόγημα είναι ανία, κούραση, στρες κ.λπ. Η σωστή οδηγία είναι να βρούμε έναν αντιπερισπασμό π.χ. να βγούμε μία βόλτα, να μιλήσουμε με κάποιον στο τηλέφωνο. Ωστόσο, μπορούμε να έχουμε και κάποια στικ λαχανικών κομμένα στο ψυγείο έτοιμα για τις δύσκολες αυτές ώρες, ή να επιλέξουμε ένα φρούτο με λίγους ξηρούς καρπούς ή 2-3 γκοφρέτες από καστανό ρύζι με 1 φέτα τυρί. Θυμηθείτε ότι βοηθά πολύ και η κατανάλωση κάποιου ζεστού αφεψήματος όπως πράσινο τσάι, λουίζα, τίλιο ή ακόμα και να πιούμε ένα ποτήρι νερό. Αν πάντως ξεχαστούμε με κάτι και περάσουν λίγα λεπτά είναι σίγουρα ότι το αρχικό αίσθημα αχαλιναγώγητης ανάγκης για τσιμπολόγημα θα υποχωρήσει.

Μπορούμε να έχουμε και κάποια στικ λαχανικών κομμένα στο ψυγείο έτοιμα για τις δύσκολες ώρες


Υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέχουμε στην προετοιμασία γευμάτων τώρα που όλοι μαγειρεύουμε στο σπίτι;

Σίγουρα. Οι βασικοί κανόνες είναι οι εξής: στο ½ μας πιάτο πρέπει πάντα να έχουμε σαλάτα ωμή, βραστή, ψητή, στον ατμό. Αν δεν μπορούμε να έχουμε φρέσκα λαχανικά και τα κατεψυγμένα αποτελούν μια καλή εναλλακτική. Το ¼ του πιάτου μας πρέπει να έχει κάποια πρωτεϊνούχα τροφή όπως ψάρι, κρέας, τυρί, όσπρια, αυγά κλπ, καθώς η πρωτεΐνη συνεισφέρει σημαντικά στο αίσθημα κορεσμού, όπως προαναφέραμε, ενώ τα αμινοξέα της αποτελούν και τους απαραίτητους δομικούς λίθους για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι καλύτερο να επιλέγουμε άπαχα κομμάτια κρέατος, και χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά. Εξαίρεση αποτελεί το ψάρι που θέλουμε να είναι λιπαρό τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. Τέλος, οι υδατάνθρακες καταλαμβάνουν το υπόλοιπο ¼ του πιάτου μας και είναι σημαντικό να υπάρχουν καθώς βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή της καλής διάθεσης, ενώ αν είναι και ολικής άλεσης όπως καστανό ρύζι, κινόα, ζυμαρικά ολικής βοηθούν στην πιο σταδιακή άνοδο του σακχάρου μας. Κλειδί αποτελεί η προσθήκη μετρημένου ελαιολάδου καθώς έχει πολλές κρυφές θερμίδες αλλά και το να σταματάμε το γεύμα μας όταν το στομάχι μας, μας δίνει σήμα κορεσμού.

Στο ½ μας πιάτο πρέπει πάντα να έχουμε σαλάτα , στο ¼ του πιάτου μας κάποια πρωτεϊνούχα τροφή και οι υδατάνθρακες καταλαμβάνουν το υπόλοιπο ¼

Εφή Κολοβέρου- Κλινική Διαιτολόγος- Ιδιοκτήτρια και Υπεύθυνη Διαιτολόγος NutriClinic

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Περισσότερα από

Life

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.