0
SHARES

Γράφει η Άντζελα Ζιούτη/ συγγραφέας angelaziouti@yahoo.gr

Πολλοί από τους σημερινούς πενηντάρηδες θα βάλουν τον Μάρκ Ζούκερμπεργκ, τον ιδρυτή του facebook σε εικόνισμα. Κι αυτό, διότι θα ξανασυναντήσουν τον εφηβικό τους έρωτα μετά από τριάντα και βάλε χρόνια ξανά. Παραδείγματος χάρη η Σόνια και ο Λάκης. Γνωρίστηκαν στην Α’ Λυκείου στο Στρεμπενιώτη. Η Σόνια ήταν σωστό ζιζάνιο, μέτρια μαθήτρια μόλις μετά βίας περνούσε τις τάξεις. Πάντα έμενε μεταξεταστέα για τον Σεπτέμβριο. Είχε μακριά καστανά μαλλιά – δεν είχε αρχίσει ακόμη να τα βάφει ξανθά και να κατεβαίνει πάνω στο μήνα η ρίζα – και τα φρύδια της τα έβγαζε με τσιμπιδάκι. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο λυκειάρχης της έδωσε τότε τρεις μέρες αποβολή.

Η συγγραφέας Άντζελα Ζιούτη

«Βρε, μέχρι και μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις αυτή», του είπε μια μέρα ο φίλος του ο Γιώργος.

Μόλις είχαν καταργηθεί και οι ποδιές και φορούσε διαρκώς μίνι φούστες με κάτι μπλουζάκια όλο στάμπες. Όταν έβλεπε τον Λυκειάρχη πήγαινε ξυστά ξυστά από τον τοίχο. Και δεύτερη αποβολή; Πάει πολύ… Μόλις είχε ξεκινήσει και το κάπνισμα. Ένα πακέτο Μάλμπορο κρυμμένο μέσα στο μπουφάν και στα διαλλείματα παράνομες τζούρες στις τουαλέτες των γυναικών. Ο Λάκης πάλι ήταν μηχανόβιος. Ο μπαμπάς του, που είχε μάντρα αυτοκινήτων του είχε αγοράσει στην αρχή ένα παπάκι. Αφού έμαθε να το κυλάει στην άσφαλτο, την άλλη χρονιά στον αγιασμό του σχολείου εμφανίστηκε με μία μηχανή εντούρο ίσα με το μπόι του.

Έτρεχε τις Κυριακές σε αγώνες στο βουνό και έκανε και σούζες. Αλλά την εντούρο την πήρε και για έναν ακόμη λόγο. Μπας και «ρίξει» τη Σόνια. Από καιρό την είχε βάλει στο μάτι. Κάνανε ήδη παρέα και στις κοπάνες πηγαίνανε στο Καστέλλο στην παραλία για καφέ. Είχε μόλις δύο χρόνια που ο Λάκης ξυριζότανε κιόλας. Καμιά φορά άφηνε ένα μουστακάκι σαν τον Φαίδωνα Γεωργίτση στη γνωστή ταινία του Δαλιανίδη. «Βρε, μέχρι και μουστάκι θα σε βάλει να ξυρίσεις αυτή», του είπε μια μέρα ο φίλος του ο Γιώργος για να τον πειράξει. Μιλάμε για μεγάλη καψούρα.

«Να πάρε και ένα προσκλητήριο, τον άλλο μήνα παντρεύω την κόρη μου» είπε στον Λάκη.

Μετά από έναν χρόνο η Σόνια και ο Λάκης αποφοίτησαν. Η Σόνια δεν πέρασε πουθενά και πήγε να δουλέψει στη βιοτεχνία που έπαιρνε τα μπλουζάκια με τις στάμπες. Ο Λάκης πέρασε στην ΑΣΟΕΕ Αθηνών. Δεν την ξαναείδε από τότε. Αυτός γνώρισε μία συμφοιτήτρια του, την Αρετή. Παντρεύτηκαν και έχουν δύο παιδιά. Και ξαφνικά ένα βράδυ λίγο πριν φύγει από το φοροτεχνικό του γραφείο στο Μαρούσι, του ήρθε μήνυμα στο facebook. «Εμείς η τάξη του 1985 στο Στρεμπενιώτη Νεάπολης έχουμε reunion, τάδε ημερομηνία και ώρα, τάδε μπαράκι». Η Σόνια; Άραγε η Σόνια θα έρθει, σκέφτηκε; Έκλεισε αεροπορικά εισιτήρια και τσουπ μετά από δύο εβδομάδες στη συνάντηση των συμμαθητών. Ώρα εννέα το βράδυ ακριβώς. Έβαλε το χέρι του στο πόμολο της πόρτας να μπει στο μπαρ. Κόμπλαρε λίγο στην αρχή. Έχει αλλάξει. Τα μαλλιά του αραίωσαν μπροστά, έχει κάνει φαλακρίτσα κιόλας και η κοιλιά που ήταν κάποτε φέτες τώρα μοιάζει πιο πολύ με καρπούζι.

«Εσύ ποιος είσαι;» του φώναξε ο διοργανωτής του reunion από το βάθος. Ένιωσε ακόμη πιο άσχημα. Ώστε τόσο πολύ άλλαξε από τότε; Ξερόβηξε και απάντησε «Ο Λάκης Κ., καθόμουνα πάντα τελευταίο θρανίο στο παράθυρο για να λιάζομαι και με φωνάζατε φυτό». Η Σόνια κάπνιζε καθισμένη σε μια πολυθρόνα. Είχε παχύνει πολύ. Τρεις γέννες είναι αυτές. Πριν την κρίση είχε δικιά της βιοτεχνία και έραβε αντρικά κοστούμια. «Να πάρε και ένα προσκλητήριο, τον άλλο μήνα παντρεύω την κόρη μου» είπε στον Λάκη. Αυτός έβγαλε τα γυαλιά της πρεσβυωπίας για να το διαβάσει. Μετά από λίγο η Σόνια έβγαλε μία βεντάλια από την τσάντα της κι άρχισε να κάνει αέρα: «Μη με παρεξηγήσετε, μήνα Δεκέμβριο. Μπαίνω στην εμμηνόπαυση κι έχω εξάψεις».

TAGS