Από τις skingurus.gr, την Αντωνία Θωμοπούλου και τη Λένα Ιωαννίδου 

Ο ήλιος είναι πηγή ζωής, θερμότητας και καλής διάθεσης. Είναι πάνω απ’ όλα, απαραίτητος για τη σύνθεση της βιταμίνης D, γνωστής και ως «βιταμίνη του ήλιου», τόσο σημαντικής στην σκελετική υγεία. Με την προϋπόθεση όμως ότι τον απολαμβάνουμε σε σωστές δόσεις. Η υπερβολική έκθεση και, κυρίως, χωρίς την κατάλληλη προστασία, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, τόσο για την καλή όψη όσο και την υγεία του δέρματος.

Κι αυτό γιατί κάθε φορά που η επιδερμίδα εκτίθεται στον ήλιο:

  • ενεργοποιείται η διαδικασία σχηματισμού ελεύθερων ριζώντα μικρά και ασταθή μόρια που οξειδώνουν τα κύτταρα και σταδιακά τα οδηγούν σε αργό θάνατο.
  • παρατηρούνται δομικές αλλοιώσεις στο DNA των κυττάρων.
  • τα κύτταρα που έχουν υποστεί τις φθορές, καταλήγουν δυσλειτουργικά και παράγουν κακής ποιότητας κολλαγόνο και ελαστίνη, γεγονός που συμβάλλει στην πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων.
  •  αποδυναμώνεται η ανοσοποιητική λειτουργία του δέρματος. Διαμορφώνονται έτσι ευνοϊκές συνθήκες για τα δημιουργία προκαρκινικών και καρκινικών βλαβών.

Όλα αυτά συμβαίνουν στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος. Όμως, η αλόγιστη έκθεση και η αθροιστική δράση του ήλιου είναι η αιτία και για τις φθορές που αποτυπώνονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας.

Αφυδάτωση – το πρώτο «μήνυμα». Η ξηρή ατμόσφαιρα του εξωτερικού περιβάλλοντος και ο ήλιος, μαζί με τον ιδρώτα που εκκρίνεται και, στη συνέχεια εξατμίζεται από τους πόρους, οδηγούν στην έντονη αφυδάτωση της επιδερμίδας που μαρτυρά τη φθορά του υδρολιπιδικού μανδύα της επιφανειακής στιβάδας.

Φωτοευαισθησίες – γιατί δεν είμαστε όλοι ίσοι κάτω από τον ήλιο. Όπως τονίζουν οι δερματολόγοι, κάθε δέρμα εκφράζεται με τον δικό του, διαφορετικό τρόπο, κάτω από τον ήλιο. Ένα υπερευαίσθητο δέρμα καίγεται πάντα κατά την έκθεση στον ήλιο ενώ ένα απλά ευαίσθητο δέρμα συχνά καίγεται, αλλά μαυρίζει ελαφρά. Η έκθεση στον ήλιο δεν προκαλεί μόνο κοκκίνισμα και κάψιμο αλλά ενδεχομένως και κάποιες δερματικές αντιδράσεις που γίνονται άμεσα αντιληπτές και χαρακτηρίζονται από μικρά σπυράκια στο πρόσωπο και κυρίως στο ντεκολτέ και τα μπράτσα.

Κηλίδες – η φωτογήρανση ante portas. Εμφανίζονται στο πρόσωπο, στη ράχη των χεριών, στους ώμους και στο ντεκολτέ, στα σημεία, δηλαδή, που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον ήλιο, κυρίως στις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες και σε όσους έχουν ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων. Στην πραγματικότητα, είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας των κυττάρων, που σε αρχικό στάδιο μοναδικό στόχο έχει την άμυνα και προστασία τους από την υπεριώδη ακτινοβολία. Πρόκειται για καλοήθεις δερματικές βλάβες που συνήθως ατονούν στη διάρκεια του χειμώνα. Όταν όμως, με το πέρασμα του χρόνου, οι φυσικοί μηχανισμοί επανόρθωσης σταδιακά ατονούν, οι κηλίδες γίνονται μόνιμες .

Ρυτίδες – αναζητήστε τον ένοχο στο τρίπτυχο UVA- UVB και IR ακτινοβολίας.  Σύμφωνα με τα στοιχεία, η υπεριώδης ακτινοβολία είναι η βασική αιτία φωτογήρανσης ή πρόωρης γήρανσης. Από το σύνολο της υπεριώδους ακτινοβολίας οι μεν UVA (-geing), που αποτελούν και το 75% της UV ακτινοβολίας που φτάνει στη γη, εισχωρούν βαθιά και προκαλούν φθορές σε δομικά συστατικά της επιδερμίδας. Από την άλλη, οι UVB (-urning) είναι ακτίνες μεσαίου μήκους και είναι υπεύθυνες για το μαύρισμα, το κοκκίνισμα και τα εγκαύματα της επιδερμίδας. Τα κύτταρα που έχουν υποστεί φθορά, παράγουν κακής ποιότητας κολλαγόνο και ελαστίνη με αποτέλεσμα τη μείωση του τόνου και της ελαστικότητας της επιδερμίδας και την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων. Όλα αυτά μέχρι πρόσφατα. Γιατί νεότερες μελέτες όμως έδειξαν ότι το ορατό φως του ήλιου και η υπέρυθρη ακτινοβολία (IR) συνδέονται άμεσα με το οξειδωτικό στρες της επιδερμίδας και τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, ενώ ευθύνονται για τη θερμική γήρανση, την τρίτη, κατά σειρά, αιτία πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας.

Πώς προστατεύουμε την επιδερμίδα

Τα αντηλιακά είναι ειδικά σχεδιασμένες συνθέσεις που όταν εφαρμόζονται στην επιδερμίδα έχουν την ιδιότητα να απορροφούν ή να αντανακλούν τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και έτσι να την προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία. Περιέχουν, είτε χημικά φίλτρα που απορροφούν τις ακτίνες UV, είτε ορυκτά φίλτρα, που την αντανακλούν είτε συνδυάζουν και τα δύο. Για την αποτελεσματική προστασία της επιδερμίδας αναζητούμε αντηλιακά προϊόντα που:

  • Παρέχουν προστασία ευρέος φάσματος, από την UVA, UVB αλλά και από την IR ακτινοβολία.
  • Στη συσκευασία τους αναγράφεται ο δείκτης SPF, ο οποίος αποτυπώνει το βαθμό προστασίας από τις ακτίνες UVB, όπως και ο δείκτης PPD για την προστασία από τις ακτίνες UVA. Σύμφωνα με τις συστάσεις τη Ευρωπαϊκής Επιτροπής η αναλογία μεταξύ του SPF και του PPD πρέπει να είναι ίση ή μικρότερη του 3 (SPF/PPD ≤3).
  • Είναι κοσμητικά αποδεκτά.
  • Ανταποκρίνονται στις εξειδικευμένες ανάγκες μας: φωτότυπος, πρόσωπο ή σώμα, λιπαρή ή ξηρή επιδερμίδα.
  • Είναι ανθεκτικά στο νερό ( water resistant).

Περιέχουν επιπλέον αντιοξειδωτικούς παράγοντες -βιταμίνες C και Ε- αλλά και ενυδατικά συστατικά. Τα πρώτα για ενισχυμένη αντηλιακή προστασία και τα δεύτερα για την καλλυντική περιποίηση της επιδερμίδας.

Μπες εδώ για να μάθεις πότε και πώς μπορείς να εξεταστείς εντελώς δωρεάν. 

TAGS