0
SHARES

Μπορείς να αδυνατίσεις χωρίς να λιμοκτονήσεις. Πώς; Λαμβάνοντας τις κατάλληλες βιταμίνες, που θα βοηθήσουν το σώμα σου να σταματήσει να αποθηκεύει λίπος, θα ενισχύσουν το μεταβολισμό σου, θα ανάψουν τον εσωτερικό «διακόπτη» που ενεργοποιεί τα κύτταρα σε όλο το σώμα σου και θα βάλουν φωτιά στις θερμίδες.

Δες ποιες είναι οι κατάλληλες βιταμίνες και ρώησε το γιατρό σου πριν τις πάρεις:

Βιταμίνη D
Συντελεί στην απώλεια βάρους
Σύμφωνα με μελέτες, στους παχύσαρκους ανθρώπους παρατηρούνται χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το λίπος “παγιδεύει” τη συγκεκριμένη βιταμίνη, κάνοντάς τη λιγότερο διαθέσιμη για τον οργανισμό. Επιπλέον, μια περιορισμένης έκτασης μελέτη έδειξε ότι η προσθήκη της σε μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων μπορεί να βοηθήσει τα υπέρβαρα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D να χάσουν βάρος πιο εύκολα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βιταμίνη D ενεργοποιεί το μηχανισμό λιποδιάλυσης και μας βοηθάει να απαλλαγούμε από το επίμονο λίπος, ενώ θεωρείται ότι συμβάλλει στο μηχανισμό της όρεξης και της επιθυμίας για φαγητό, επιταχύνοντας την απώλεια λίπους σε ποσοστό μέχρι 70%. Η έλλειψή της, από την άλλη, μπορεί επίσης να επηρεάζει τη λεπτίνη, μια ορμόνη που στέλνει στον εγκέφαλό σου το μήνυμα ότι έχεις χορτάσει. Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα, μπορεί να βοηθήσει στο κάψιμο των θερμίδων και του λίπους ιδιαίτερα από την περιοχή της κοιλιάς.

Βιταμίνη Ε
Ενισχύει τη λειτουργία του μεταβολισμού
Η βιταμίνη Ε είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό, το οποίο συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού. Επιπλέον, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και θεωρείται ότι συντελεί στην εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς και στην πρόληψη του καρκίνου. Βοηθάει επίσης στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος.

CLA
Διαλύει τα λίπη
Πώς βοηθάει στο αδυνάτισμα: Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, όπως αλλιώς λέγεται, είναι μια φυσική ουσία που, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, έχει βρεθεί ότι μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου αλλά και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Ανήκει σε μια κατηγορία θρεπτικών συστατικών που ονομάζονται λιπαρά οξέα. Πρόκειται για τα λεγόμενα “καλά” λιπαρά οξέα, όπως είναι και τα ω-3 λιπαρά, τα οποία έχει ανάγκη το σώμα μας. Όπως διαπιστώθηκε από πειράματα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί σε ποντίκια, το CLA μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σωματικού λίπους.

Ασβέστιο
Εμποδίζει την απορρόφηση του λίπους
Το ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που λειτουργεί παράλληλα με τη βιταμίνη D για να σε βοηθήσει να κάψεις το λίπος. Αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα και οι ερευνητές πιστεύουν ότι όσο περισσότερο ασβέστιο διαθέτει ένα λιποκύτταρο τόσο περισσότερο λίπος μπορεί να κάψει. Το ασβέστιο επίσης προάγει την απώλεια βάρους, καθώς εμποδίζει την απορρόφηση του λίπους της διατροφής μας από το πεπτικό σύστημα.

Πρωτεΐνη
Διατηρεί τη μυική σου μάζα

Η πρωτεΐνη συμβάλει στον έλεγχο της όρεξης και στη διατήρηση της σωστής αναλογίας του λίπους με τους μυς. Μαζί με το ασβέστιο και τη βιταμίνη D, η πρωτεΐνη σε βοηθά να διατηρήσεις τη μυϊκή σου μάζα, γεγονός που σε βοηθάει να χάσεις πιο εύκολα τα κιλά, αφού οι μυς καίνε περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τον λιπώδη ιστό. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν πρωτεΐνη δύο φορές την ημέρα έχασαν 3,9% περισσότερο βάρος σε σχέση με εκείνες που κατανάλωναν καθημερινά μικρότερη ποσότητα πρωτεϊνών.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Αυξάνουν την ενέργειά σου
Πρόκειται για τις βιταμίνες που ίσως εμπλέκονται περισσότερο από όλες στην απώλεια βάρους. Είναι υπεύθυνες για το σχηματισμό των κυττάρων του αίματος, αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να είσαι πιο δραστήρια και να καις περισσότερες θερμίδες, ενώ βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες είναι πολύ σημαντικές αν προσπαθείς να χάσεις κιλά, καθώς συμβάλλουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και για το λόγο αυτό πολλοί διαιτολόγοι και κλινικές αδυνατίσματος, μαζί με το διαιτολόγιο που προτείνουν, δίνουν και συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Β12.

Βιταμίνη C
Παίζει ρόλο στην ισορροπία των ορμονών

Η βιταμίνη C δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έτσι ενισχύεται η παραγωγή οξυγόνου, με αποτέλεσμα την αύξησή του, καθώς και την αύξηση του μεταβολισμού. Είναι επίσης απαραίτητη για την υγεία του φλεβικού συστήματος, για τα δόντια, τα οστά αλλά και την ισορροπία των ορμονών στο σώμα, γεγονός που την καθιστά πολύτιμη στο αδυνάτισμα.

 

Πηγή: youweekly.gr

TAGS