ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κονδυλώματα: ο κίνδυνος των σχέσεων του καλοκαιριού

Σημαντική αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων (ΣΜΝ) παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες, με συχνότερο απ’ όλα τα κονδυλώματα.

Κονδυλώματα: ο κίνδυνος των σχέσεων του καλοκαιριού

Σημαντική αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων (ΣΜΝ) παρατηρείται τους καλοκαιρινούς μήνες, με συχνότερο απ’ όλα τα κονδυλώματα.Η χαλάρωση των διακοπών, η καλύτερη διάθεση και η απομάκρυνση από την καθημερινότητα, ανεβάζουν την σεξουαλική δραστηριότητα. Επιπλέον η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ στις διακοπές και η έντονη ερωτική διάθεση οδηγούν σε μείωση των αναστολών, με ευκολότερη εναλλαγή συντρόφων και χαλάρωση στη χρήση προφυλακτικού. Για αυτό το λόγο παρατηρείται συχνά αύξηση της εμφάνισης των κονδυλωμάτων μετά το καλοκαίρι.

Τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιό HPV ή ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Ο ιός HPV ανήκει σε μια οικογένεια ιών που περιλαμβάνει περισσότερα από 150 στελέχη.

Το ποσοστό μόλυνσης από τον ιό HPV αυξάνεται συνεχώς, με 6 στις 10 γυναίκες να είναι θετικές στον ιό τρία χρόνια μετά την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Υπολογίζεται ότι το 50 -70% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών θα προσβληθούν από τον ιό HPV κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Σε κάθε σεξουαλική επαφή με μολυσμένο άτομο χωρίς προφύλαξη, υπάρχει κίνδυνος 70% μόλυνσης από τον ιό. Κονδυλώματα όμως θα εμφανιστούν σε μικρό ποσοστό αυτών που θα μολυνθούν, δεδομένου ότι ο ιός των κονδυλωμάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί από το ανοσοποιητικό σύστημα και να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση.

Πως μεταδίδεται ο ιός;

Ως κύριος παράγοντας μετάδοσης θεωρείται η σεξουαλική συμπεριφορά.

Η ηλικία έναρξης των σεξουαλικών επαφών.

Η μη χρήση προφυλακτικού.

Η εναλλαγή πολλών ερωτικών συντρόφων.

Η λήψη για περισσότερο από πέντε χρόνια αντισυλληπτικών δισκίων (οι γυναίκες παύουν συνήθως να χρησιμοποιούν προφυλακτικό).

Η ύπαρξη άλλων σεξουαλικώς μεταδιδομένων

νοσημάτων.

Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν από 1 μέχρι 10 μήνες μετά την μόλυνση με τον ιό. Υπάρχουν άτομα που έχουν μολυνθεί αλλά δεν εμφανίζουν ποτέ κονδυλώματα. Αυτό εξαρτάται από την κατάσταση του ανοσοποιητικού. Το έντονο stress, η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή, το κάπνισμα και η μεγάλη χρήση αλκοόλ οδηγούν σε μείωση της άμυνας έναντι του ιού HPV.

Πως τα αναγνωρίζουμε;

Μπορεί να γίνουν άμεσα αντιληπτά καθώς εμφανίζονται σαν μικρά ρόδινα ή στο χρώμα του δέρματος ογκίδια, συνήθως χωρίς συμπτώματα. Μεγαλώνοντας ενώνονται μεταξύ τους και αποκτούν ανώμαλη επιφάνεια, οπότε γίνονται αντιληπτά μέσω της αφής. Εντοπίζονται κυρίως στο δέρμα του εφηβαίου, των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού, εμφανίζονται όμως και σε βλεννογόνους (τοίχωμα του κόλπου, τράχηλος, ορθό). Σπανιότερα εμφανίζονται και στη στοματική κοιλότητα.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση των εξωτερικών κονδυλωμάτων γίνεται από ειδικό γιατρό (δερματολόγο-αφροδισιολόγο) με γυμνό μάτι ή με δυνατό φως και μεγεθυντικό φακό. Ο έλεγχος του τραχήλου και του κόλπου, γίνεται με PAP Test και κολποσκόπηση και του πρωκτού με ορθοσκόπηση. Υπάρχει όμως περίπτωση να υπαρχει λοίμωξη από HPV στον τράχηλο με αρνητικό PAP Test. Ως εκ τούτου όταν υπάρχουν οξυτενή (δερματικά) κονδυλώματα σε γυναίκα, ασφαλέστερη μέθοδος ελέγχου του τραχήλου της μήτρας, είναι το HPV Test (ταυτοποίηση του ιού), με κολποσκόπηση και βιοψία. Οι τύποι που ευθύνονται κυρίως για τα οξυτενή κονδυλώματα είναι ο 6 και ο 11, ενώ για καρκινογένεση κυρίως οι 16 και 18 (πρόκληση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας). Απαραίτητος είναι πάντα και ο έλεγχος του ή της συντρόφου.

Ποιες θεραπείες υπάρχουν;

Διαθερμοπηξία (ηλεκτροκαυτηρίαση)

Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο

Laser (CO2)

Χρήση τοπικών σκευασμάτων

Παρόλα αυτά οι υποτροπές είναι συχνές επειδή οι βλάβες καταστρέφονται μεν τοπικά, αλλά ο ιός δεν μπορεί να εξαφανιστεί από τα γεννητικά όργανα. Ως εκ τούτου απαιτείται μηνιαίος έλεγχος από τον θεράποντα δερματολόγο για τους επόμενους οκτώ με δέκα μήνες, ώστε να αφαιρείται αμέσως κάθε νέα βλάβη.

Πρόληψη

Επιβάλλεται η χρήση προφυλακτικού. Δεν παρέχει όμως πλήρη ασφάλεια γιατί η περιοχή του δέρματος που δεν καλύπτεται από το προφυλακτικό,μπορεί να προσβληθεί από τον ιό.

Αποφυγή μικροτραυματισμών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων (όχι ξύρισμα ή αποτρίχωση με κερί)

Συχνός αυτοέλεγχος για τυχόν ύπαρξη βλαβών κονδυλωμάτων.

Χρήση εμβολίου για τον ιό HPV.Το τετραδύναμο εμβόλιο προφυλάσσει από τέσσερις τύπους του ιού (6, 11, 16, 18) που ευθύνονται συχνότερα για τα οξυτενή κονδυλώματα (6,11) και των καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (16,18).

Επειδή ο μόνος σίγουρος τρόπος προφύλαξης είναι η αποφυγή των ερωτικών επαφών, πράγμα που δεν είναι φυσικά δυνατό, επιβάλλεται η χρήση πάντα προφυλακτικού. Συνιστάται η περιοδική εξέταση από δερματολόγο- αφροδισιολόγο, ιδιαίτερα σε όσους δημιουργούν εφήμερες σχέσεις όπως είναι και πολλές από τις σχέσεις του καλοκαιριού.

Γράφει η κα. Στυλιανή Κασούλη Σκούμα, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος Συνεργάτης Δερματολογικού Τμήματος ΥΓΕΙΑ 

Read Next

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.