Αν πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα στον άντρα και τον σκύλο σας, έχετε έναν τουλάχιστον καλό λόγο να επιλέξετε το τετράποδο. Όπως έρχεται να επιβεβαιώσει νέα μελέτη, οι γυναίκες κοιμόμαστε καλύτερα παρέα με το αγαπημένο μας κατοικίδιο παρά με το σύντροφό μας.

Σε αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του αμερικανικού Κολλεγίου Canisius μετά από δημοσκόπηση σε 962 γυναίκες. Το 55% των εθελοντριών είπε ότι μοιράζεται το κρεβάτι του με τουλάχιστον έναν σκύλο, το 31% με μία γάτα, ενώ το 51% με το σύντροφό του. Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, οι γυναίκες που κοιμούνται με τον σκύλο τους απολαμβάνουν την καλύτερη ποιότητα ύπνου από όλες. Τι σχολίασαν, συγκεκριμένα, οι ειδικοί; «Συγκριτικά με έναν άνθρωπο, τα σκυλιά που κοιμούνται στο κρεβάτι του ιδιοκτήτη τους φαίνεται να διαταράσσουν λιγότερο τον ύπνο του και συνδέονται με πιο δυνατά αισθήματα άνεσης και ασφάλειας».

Μπορούμε να σκεφτούμε τουλάχιστον δύο εξηγήσεις για το παραπάνω συμπέρασμα. Πρώτον, ένας σκύλος δεν θα μας ξυπνήσει με ένα ροχαλητό πολλών ντεσιμπέλ. Δεύτερον, αν ακουστεί ο παραμικρός θόρυβος στο σπίτι, σε αντίθεση με τον σύντροφό μας που μπορεί να συνεχίσει να κοιμάται μακαρίως, ένας σκύλος θα πεταχτεί από το κρεβάτι και θα μας προειδοποιήσει εγκαίρως.

Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης ότι οι ιδιοκτήτριες σκύλων είναι πιθανότερο να ακολουθούν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου και να πηγαίνουν για ύπνο νωρίτερα, την ίδια ώρα με το κατοικίδιό τους. Βασικά φαίνεται να συντονιζόμαστε καλύτερα με τους καθημερινούς ρυθμούς του τετράποδού μας, παρά του συντρόφου μας.

Και τι γίνεται με όσες γυναίκες κοιμούνται παρέα με γάτες; Τα νέα είναι άσχημα. Οι γάτες, λόγω των συχνών αφυπνίσεών τους στη διάρκεια της νύχτας, κυριολεκτικά μάς χαλούν τον ύπνο. Η αλήθεια είναι όμως ότι όπως συμβαίνει και με κάποιους άντρες της ζωής μας, το κρεβάτι μας μπορεί να είναι πιο ήσυχο χωρίς εκείνες, αλλά μοιάζει απελπιστικά άδειο.

Δείτε τα οφέλη της συμβίωσης με ένα κατοικίδιο.

Κεντρική φωτό: Jennifer Regnier / Unsplash

TAGS