ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η βιταμίνη που θα φέρει σε απόλυτη ισορροπία τον οργανισμό σου και θα βοηθήσει μαλλιά και δέρμα

Είναι σημαντική για όλες τις ηλικίες.

Η βιταμίνη που θα φέρει σε απόλυτη ισορροπία τον οργανισμό σου και θα βοηθήσει μαλλιά και δέρμα

Φολικό οξύ, γιατί είναι απαραίτητο για τις γυναίκες;

Το φολικό οξύ ή φυλλικό οξύ όπως αλλιώς μπορεί να το έχετε ακούσει είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και ανήκει στην ομάδα του συμπλέγματος Β. Λόγω του ότι το φολικό οξύ δεν συντίθεται από τον οργανισμό μας όπως συμβαίνει με άλλες βιταμίνες , μπορεί να ληφθεί είτε μέσω τροφών είτε μέσω κάποιου διατροφικού συμπληρώματος, εφόσον κριθεί απαραίτητο από το γιατρό ή το διαιτολόγο μας.

Το φολικό οξύ μπορούμε να το βρούμε σε μεγάλες ποσότητες στη μαγιά της μπίρας, στο σιτάρι, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως είναι το μαρούλι, το σπανάκι και το μπρόκολο , στα καρύδια, στα όσπρια όπως είναι τα φασόλια και οι φακές, στον αρακά, στις μπανάνες και σε λιπαρά ψάρια. Είναι απαραίτητη η πρόσληψή του καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση DNA, στην ανάπτυξη των κυττάρων καθώς επίσης ο συνδυασμός του με την βιταμίνη Β12 απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης μεγαλοβλαστικής αναιμίας.

Η βιταμίνη που θα φέρει σε απόλυτη ισορροπία τον οργανισμό σου και θα βοηθήσει μαλλιά και δέρμα
Είναι απαραίτητη η πρόσληψή του καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στη σύνθεση DNA, στην ανάπτυξη των κυττάρων καθώς επίσης ο συνδυασμός του με την βιταμίνη Β12 απομακρύνει τον κίνδυνο εμφάνισης μεγαλοβλαστικής αναιμίας.

Λόγω του γεγονότος ότι το φολικό οξύ συμμετέχει στην σύνθεση του γενετικού υλικού και στην ανάπτυξη των κυττάρων, γίνεται κατανοητή η σημαντικότητά του για τις έγκυες γυναίκες αλλά και για αυτές που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και προγραμματίζουν μια εγκυμοσύνη. Αυτό συμβαίνει κυρίως για την πρόληψη υπερομοκυστευνεμίας( αυξημένες τιμές ομοκυστείνης στο αίμα) αλλά και κατά την περίοδο της σύλληψης και μετά, για την πρόληψη τυχόν επιπλοκών του νευρικού σωλήνα δηλαδή κυρίως δυσμορφίες του κρανίου, της σπονδυλικής στήλης και του νευρικού συστήματος.

Όταν το φολικό οξύ εκλείπει στην μητέρα κατά την διάρκεια της κύησης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως είναι η πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα, πρόωρο τοκετό ακόμα και η αποβολή του εμβρύου. Την περίοδο που η γυναίκα θηλάζει κρίνεται αναγκαία η αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φολικό οξύ λόγω του ότι το βρέφος αναπτύσσεται ταχύτατα και έχει επίσης αυξημένες ανάγκες όπως και η μητέρα.

Η ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη φολικού οξέος όσον αφορά γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας αλλά και όσες διανύουν την περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι 400 μg, για τις έγκυες 600 μg και για τις θηλάζουσες στα 500 μg. Γυναίκες που είναι υποψήφιες για εγκυμοσύνη ή είναι έγκυες γιατροί και διαιτολόγοι συνιστούν τη λήψη συμπληρώματος φυλλικού οξέος καθώς και διατροφή με εμπλουτισμένα τρόφιμα. Το φολικό οξύ θεωρείται ασφαλές και δεν έχουν σημειωθεί παρενέργειες.

Συνεπώς, καταλαβαίνουμε τη σπουδαιότητα και τη συμβολή του φολικού οξέος σχετικά με τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού μας. Περισσότερο βέβαια είναι συνδεδεμένο με τις γυναίκες και κυρίως με όσες διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο τόσο για τη γυναίκα όσο και το έμβρυο και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να απουσιάζει από την καθημερινή δίαιτα.

*Κείμενο: Μαρία Ρίτσου / Διαιτολόγος, Αθήνα

Δες ένα βίντεο με τις ευεργετικές ιδιότητες του φολικού οξέως σε μαλλιά, δέρμα και οργανισμό:

Read Next

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

Περισσότερα από

Life

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.

11 Απρ 2024

Λευκό ψωμί: Το τρώμε ή όχι; Τι απαντά κορυφαία διαιτολόγος

Το ψωμί είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Η Αναστασία Κόκκαλη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος εξηγεί τι ισχύει για το λευκό ψωμί.

11 Απρ 2024

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η εντυπωσιακή τελετή απονομής μιας νέας εποχής

Την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου οι Χρυσοί Σκούφοι. Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας γιόρτασε την 31η απονομή του, τιμώντας τους κορυφαίους της ελληνικής εστίασης, σε μια λαμπερή βραδιά που ξεκίνησε με ένα ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό κουίζ και ολοκληρώθηκε με ένα συναρπαστικό 4 hands dîner de gala πολλών αστέρων.

11 Απρ 2024

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Στον αστερισμό του Κωνσταντίνου Καρύδη

Διευθύνοντας την ορχήστρα δωματίου της Ευρώπης: Στο πιάνο ο Γιαν Λισέτσκι

10 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

10 Απρ 2024

Χανιά: Πρόστιμο-μαμούθ σε τεχνίτρια νυχιών - Την "τσίμπησαν" από αναρτήσεις στα social media

Το κλιμάκιο της ΑΑΔΕ επέβαλε συνολικό πρόστιμο 35.000 ευρώ στη γυναίκα που δούλευε στο σπίτι της.