Μετά τις γιορτές, όταν ακόμα νυχτώνει νωρίς, το κρύο επιμένει και οι επόμενες διακοπές μοιάζουν μακρινό όνειρο, η μελαγχολία ρίχνει τη σκιά της πάνω από την καθημερινότητά μας. Πλησιάζει άλλωστε και εκείνη η διαβόητη Δευτέρα, η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, που σύμφωνα με έναν αλγόριθμο είναι «η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου». Αυτή την περίοδο λοιπόν αναζητάμε δραστηριότητες που δεν απαιτούν ιδανικές καιρικές συνθήκες ούτε τη σπατάλη πολλών χρημάτων. Που θα μας δώσουν μια ανάσα και μια ψυχική ανάταση ακόμα και αν είμαστε κλεισμένες στο σπίτι και απένταρες μετά τις γιορτές.

Ανάμεσα στις κορυφαίες τέτοιες δραστηριότητες είναι η μαγειρική, όπως επιβεβαιώνει μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία. Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές αφού παρακολούθησαν 658 εθελοντές, οι συμμετέχοντες μετά από μια δημιουργική δραστηριότητα όπως η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική αναφέρουν πολύ υψηλότερα επίπεδα καλής διάθεσης.

Άλλες δραστηριότητες που λειτουργούν σαν φυσικά αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, είναι η ζωγραφική, το πλέξιμο και η δημιουργική γραφή. Το κοινό όλων, η δημιουργικότητα. «Σε παλαιότερη μελέτη είχαμε ανακαλύψει ότι η καλή διάθεση φαίνεται να μας κάνει πιο δημιουργικούς. Πρόσφατα ευρήματά μας δείχνουν όμως το αντίστροφο, ότι η δημιουργικότητα οδηγεί στην ευεξία» σχολίασε σχετικά η Tamlin Conner, ψυχολόγος και επικεφαλής της έρευνας.

Η αλήθεια είναι ότι οι Νεοζηλανδοί επιστήμονες δεν ανακάλυψαν την πυρίτιδα: Η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική χρησιμοποιούνται ήδη από κάποιους ειδικούς ως θεραπείες (cooking therapy) στην αντιμετώπιση διαταραχών όπως το άγχος και η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας). Και το βέβαιο είναι ότι έχουν ένα μεγάλο ατού: Το αποτέλεσμά τους, είτε είναι ένα καλομαγειρεμένο χοιρινό είτε ένα κέικ σοκολάτας, δεν κάνει χαρούμενους μόνο όσους συμμετείχαν στη διαδικασία αλλά όλους τους ανθρώπους με τους οποίους μοιράζονται τη γευστική δημιουργία τους.

Κεντρική φωτό: Volha Flaxeco / Unsplash

Δείτε μια ειδικό ψυχικής υγείας να εξηγεί τι είναι η θεραπεία διά μαγειρικής.

 

TAGS