Πολλοί δήλωσαν σοκαρισμένοι όταν η Page 6 των New York Times φιλοξένησε εκτενές ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η υπεργυναίκα Ζιζέλ Μπούνχτεν μετά την τελευταία εγκυμοσύνη της επισκέφθηκε στα κρυφά, καλυμμένη με μπούρκα, τον πλαστικό της χειρουργό προκειμένου να αλλάξει μερικά πραγματάκια στο στήθος της που είχε μεταμορφωθεί μετά την γέννα. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο πως ένα τοπ μόντελ σαν κι αυτή, αλλά και μία φανατική της γιόγκα και της γυμναστικής θεώρησε πως χρειάζεται μία τέτοια παρέμβαση στο σώμα της, όμως η αλήθεια είναι πως μετά από μία εγκυμοσύνη ό,τι κι αν είσαι, όποια κι αν είσαι το σώμα σου είναι κάτι που δεν σου ανήκει πια, το μωρό έχει κατοικοεδρεύσει μέσα σου και αλλάζει την ανατομία σου με ποικίλους τρόπους που ούτε καν μπορούσες να φανταστείς. 

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης γύρω από το γυναίκείο σώμα μετά την εγκυμοσύνη εστιάζεται, φυσικά, στο πόσο γρήγορα μπορούμε να γυρίσουμε στα κιλά που είχαμε πριν το παιδί, με τα περιοδικά να αφιερώνουν άπειρο μελάνι προκειμένου να αναλύσουν το πώς μία γυναίκα μπορεί να επιστρέψει γρήγορα στα αρχικά της κιλά μέσω της τακτικής γυμναστικής και της ισορροπημένης διατροφής. Παράλληλα, πολλές διάσημες κυρίες υποστηρίζουν ότι αυτό που τους βοήθησε σημαντικά στο να χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης δεν ήταν άλλο από τον θηλασμό, με την Μιράντα Κερ να λέει πως θηλάζοντας το παιδί της είδε τον μεταβολισμό της να εκτινάσσεται και να περιττά κιλά να εξαφανίζονται. Πιο συγκεκριμένα, μία μητέρα που θηλάζει μπορεί να κάψει από 425 έως 700 θερμίδες την ημέρα χωρίς να χρειαστεί καν να σηκωθεί από τον καναπέ της. 

Αλλά παρόλο που τα νούμερα είναι ξεκάθαρα και ο Αμερικανικός Οργανισμός Εγκυμοσύνης τονίζει ξανά και ξανά τα πολλαπλά οφέλη του θηλασμού όλοι αποφεύγουν να μιλήσουν ανοικτά για τις βαριές επιπτώσεις που έχει στο γυναικείο στήθος. «Κάλτσες παραγεμισμένες με νερό», «Κρόκοι αυγών που τρέχουν αργά-αργά πάνω σε τοίχο» και διάφορα ακομα ανάλογα σχόλια θα ακούσει κανείς αν κάνει ένα σύντομο γκάλοπ σε γυναίκες που θήλασαν και προσπαθούν να περιγράψουν το πώς έχει μεταμορφωθεί το στήθος του μετά την όλη διαδικασία - όχι μόνο του θηλασμού αλλά και της εγκυμοσύνης. «Το στήθος μου κρέμασε τόσο πολύ που πλέον δεν ήθελα να κάνω σεξ με τον σύζυγό μου παρά μόνο αν φορούσα σουτιέν,» θα δηλώσει μία άλλη νέα μαμά για να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πως πράγματι η κατάσταση είναι σοβαρή.

Η Μιράντα Κερ λέει πως θηλάζοντας το παιδί της είδε τον μεταβολισμό της να εκτινάσσεται και να περιττά κιλά να εξαφανίζονται.

Η Αμερικανική Ομοσπονδία Πλαστικών Χειρουργών μιλάει με αριθμούς. Μέσα στα τελευταία 10 χρόνια το ποσοστό των γυναικών που καταφεύγουν στην λύση της ανόρθωσης στήθους μετά από μία εγκυμοσύνη ή έναν θηλασμό έχει αυξηθεί κατά 75%. Ο αριθμός παύει να ακούγεται περίεργος να σκεφτεί κανείς ότι πολύ πριν δεις την κοιλιά σου να φουσκώνει, η πρώτη σημαντική αλλαγή που συμβαίνει στο σώμα σου κατά την εγκυμοσύνη είναι το να ανέβεις από 1 έως 3 νούμερα σουτιέν. Μετά την γέννα το στήθος αρχίζει να επανέρχεται σταδιακά στο αρχικό του μέγεθος, με μερικές γυναίκες να υποστηρίζουν πως μετά την γέννα κατέληξαν να έχουν ένα ελαφρώς μικρότερο στήθος από πριν. Βέβαια, οι ραγάδες που έχουν σχηματιστεί παραμένουν σταθερά στο δέρμα μας, ενώ το δέρμα που «περισσεύει» πλέον από αυτή την απότομη αυξομείωση μένει εκεί, να κρέμεται προς το πάτωμα, τρομοκρατώντας μας κάθε φορά που κάνουμε το λάθος να κοιταχτούμε στον καθρέφτη του μπάνιου πριν μπούμε για ντους.

Κάποιες γυναίκες σχολιάζουν ότι αρχικά δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι η αλλαγή αυτή ήταν μόνιμα. «Υπήρξα τόσο αφελής που πήγα στον γυμναστή μου και τον ρώτησα τι ακριβώς μπορούσα να κάνω προκειμένου να επανέλθει το στήθος μου στην αρχική του μορφη,» θα δηλώσει μία από αυτές. Μερικές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι έφτασαν στο σημείο να μετανιώνουν τον θηλασμό όταν είδαν το τελικό αποτέλεσμα πάνω τους, προσθέτοντας ότι αν τα ήξεραν όλα αυτά εξ'αρχής θα το είχαν σκεφτεί πολύ καλύτερα.

Για να μην πέρνουμε μόνο την απαισιόδοξη πλευρά να πούμε ότι υπάρχουν πάντα εκείνες που δηλώνουν απόλυτα κουλ με τις αλλαγές στο σώμα τους γενικά και το στήθος τους ειδικά μετά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Ειδικά όσες υπήρξαν αρκετά αδύνατες και είδαν επιτέλους μερικές καμπύλες πάνω τους έμειναν πραγματικά ευχαριστημένες, το ίδιο και εκείνες που φορούσαν μέχρι πρότινος Cup A στο σουτιέν και για πρώτη φορά στη ζωή της μετακινήθηκαν στο Β.

Ωστόσο για τις λιγότερο τυχερές από εμάς οι αλλαγές στο στήθος μας είναι κάτι το οποίο δυσκολευόμαστε πολύ να αποδεχθούμε, κάτι που σταθερά ρίχνει την αυτοπεποίθηση μας και μας κάνει να αισθανόμαστε λιγότερο σίγουρες για τους εαυτούς μας και για την σεξουαλικότητα μας. 

Aκολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS