ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γυναικολογική υγεία ενάντια στις λοιμώξεις και σεξουαλική ευχαρίστηση στην ερωτική ζωή

Με σύμμαχο την τεχνολογία και τις σύγχρονες γνώσεις, μπορούμε σήμερα να βοηθήσουμε τη γυναίκα να προστατευθεί.

Γυναικολογική υγεία ενάντια στις λοιμώξεις και  σεξουαλική ευχαρίστηση στην ερωτική ζωή

Όταν μια γυναίκα είναι σε αναπαραγωγική ηλικία, έχει μια φυσιολογική υγρασία στον κόλπο της. Η ποσότητα των εκκρίσεων είναι διαφορετική από γυναίκα σε γυναίκα και εξαρτάται από τα επίπεδα των ορμονών που έχει. Έτσι, κάθε γυναίκα αναγνωρίζει τη φυσιολογική για εκείνη ποσότητα και σύσταση των κολπικών εκκρίσεων, που είναι χαρακτηριστικές για κάθε μια ξεχωριστά.

Οι εκκρίσεις προστατεύουν τον κόλπο από μολύνσεις. Όπως οι εκκρίσεις βγαίνουν από τον κόλπο, συμπαρασύρουν και απομακρύνουν τα μικρόβια που βρίσκονται εκεί και έτσι βοηθούν τον κόλπο να «αυτοκαθαρίζεται». Όμως εξίσου σημαντικό ρόλο παίζουν οι εκκρίσεις και για την ερωτική επαφή, καθώς λειτουργεί ως φυσικό λιπαντικό και μειώνει την τριβή, που θα προκαλούσε πόνο. Έτσι επιτρέπει την ερωτική ευχαρίστηση.

Είναι γνωστό ότι ο γυναικείος κόλπος δεν έχει τις ίδιες εκκρίσεις σε όλη τη διάρκεια του μήνα. Εκτός φυσικά από τις ημέρες της περιόδου, ο κόλπος της γυναίκας είναι πλούσιος σε εκκρίσεις τις ημέρες που γίνεται η ωοθυλακιορρηξια, δηλαδή στις «γόνιμες ημέρες» της. Αντίθετα, αμέσως μετά την περίοδο, ο κόλπος είναι πιο ξηρός με ελάχιστες ή ακόμα και καθόλου εκκρίσεις. Παρομοίως, λίγο πριν την επόμενη περίοδο, ο κόλπος έχει λίγες και πιο παχύρευστες εκκρίσεις. Αυτό οφείλεται στις διακυμάνσεις των ορμονών της γυναίκας κατά τη διάρκεια του «κύκλου» και κυρίως των οιστρογόνων, δηλαδή των «γυναίκειων» ορμονών της. Αυτό εξηγεί και την ξηρότητα του κόλπου κατά την εμμηνόπαυση, όταν τα οιστρογόνα ουσιαστικά εξαφανίζονται και η ξηρότητα του κόλπου κάνει την ερωτική επαφή επώδυνη.

Ο φυσικότερος και απλούστερος τρόπος για να μειωθεί η τριβή κατά την ερωτική επαφή είναι η χρήση λιπαντικών, κυρίως σε μορφή κολπικής γέλης (gel). Τα λιπαντικά βοηθούν στην ερωτική ευχαρίστηση, αλλά πρέπει να είναι συμβατά με τη χρήση προφυλακτικού, να μην έχουν αλλεργιογόνα συστατικά ή χρωστικές, και να μην αλλοιώνουν το φυσιολογικό pH του κόλπου.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την εφύγρανση του κόλπου είναι και η παρουσία (τόσο η ποσότητα όσο και το είδος) του μικροβιώματος του κόλπου, γνωστού και ως φυσιολογική χλωρίδα. Το μικροβίωμα είναι το σύνολο όλων των μικροοργανισμών που βρίσκονται στο σώμα μας και που έχουν προστατευτικό ρόλο. Αυτά τα φυσιολογικά μικρόβια εμποδίζουν τα παθογόνα μικρόβια να αναπτυχθούν και έτσι δρουν προστατευτικά ενάντια στις λοιμώξεις.

Για να αναπτυχθεί ευκολότερα και αποτελεσματικότερα το μικροβίωμα του κόλπου, σημαντική βοήθεια προσφέρουν τα πρεβιοτικά. Ουσιαστικά πρόκειται για τα απαραίτητα συστατικά που θρέφουν τα φυσιολογικά, «καλά» μικρόβια του κόλπου, που προστατεύουν από την ανάπτυξη των παθογόνων, ¨κακών¨ μικροβίων, που προκαλούν κολπίτιδες. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση πρεβιοτικών προσφέρει σημαντική βοήθεια στην αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, μετά από θεραπείες με αντιβιοτικά ή σε περιπτώσεις που εμφανίζονται κολπίτιδες ανά τακτά, πολύ συχνά χρονικά διαστήματα.

Επίσης, από τη σωστή ανάπτυξη του μικροβιώματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η υγρασία ή αντίθετα η ξηρότητα στον κόλπο. Όταν οι γυναικείες ορμόνες μειώνονται αμέσως μετά τις ημέρες της περιόδου, η ανάπτυξη της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, με τη βοήθεια από την προσθήκη των πρεβιοτικών, μπορεί να διατηρήσει ένα υψηλότερο επίπεδο υγρασίας στον κόλπο, προσφέροντας έτσι πιο ανώδυνες και ευχάριστες ερωτικές επαφές.

Με σύμμαχο την τεχνολογία και τις σύγχρονες γνώσεις, μπορούμε σήμερα να βοηθήσουμε τη γυναίκα να προστατεύσει τη γυναικολογική υγεία της ενάντια στις λοιμώξεις και ταυτόχρονα να αυξήσει τη σεξουαλική ευχαρίστηση στην ερωτική ζωή της.

Φωτό: @marustereo

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

Περισσότερα από

Life

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.