ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γρίπη, κρυολόγημα ή κορονοϊός; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα σύμφωνα με τους ειδικούς

Ο επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών του UCLA παρουσιάζει τις διαφορές ανάμεσά τους.

Γρίπη, κρυολόγημα ή κορονοϊός; Πώς θα ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα σύμφωνα με τους ειδικούς

Με τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται στην Ελλάδα και με την εποχή της εποχικής γρίπης ή ενός απλού κρυολογήματος να πλησιάζει, ένας ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες του πανεπιστημιακου νοσοκομείου του UCLA ενημερώνει για τις διαφορές και τα «σημάδια» που πρέπει να προσέχουμε.

Με τον COVID-19 στο μείγμα, η φετινή περίοδος ενός απλού κρυώματος ή γρίπης θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη. Για όσους δεν είναι «συνηθισμένοι», κάθε γαργάλημα και φτέρνισμα μπορεί να σας κάνει να ανησυχείτε. Είναι απλό κρύωμα, γρίπη ή θα μπορούσε να είναι ο φονικός ιός; Ο κλινικός επικεφαλής των μολυσματικών ασθενειών του UCLA Health, Daniel Uslan, MD, MBA, μας λέει τις διαφορές.

Ένας απλός τρόπος για να μάθετε πότε είναι κρύωμα

«Το κρυολόγημα είναι λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού που προκαλεί ρινική συμφόρηση, πονόλαιμο και περιστασιακά βήχα» λέει ο Δρ Uslan. Δυστυχώς, αυτά τα συμπτώματα είναι επίσης «εμπορικά σήματα» της γρίπης και του κορονοϊού. Αλλά υπάρχει μια βασική διαφορά.

«Με κρυολόγημα», όπως τονίζει ο Δρ Uslan, «δεν θα έχετε πυρετό ή μυϊκούς πόνους, τα οποία είναι χαρακτηριστικά σημάδια γρίπης και COVID-19».

Η σύγκριση της γρίπης και του COVID-19 είναι πιο δύσκολη

Ωστόσο, η διάκριση μεταξύ της γρίπης και του κορονοϊού είναι πολύ πιο δύσκολη. Οι δύο ασθένειες έχουν πολλά κοινά συμπτώματα: πυρετό (πάνω από 37,7 °C), ρίγη, μυϊκούς πόνους, πονοκεφάλους, βήχα, πονόλαιμο και βουλωμένη μύτη. Και οι δύο ασθένειες μπορεί επίσης να δυσκολεύουν την αναπνοή. Αλλά με το COVID-19, αυτό το πρόβλημα ειδικότερα τείνει να είναι πολύ χειρότερο.

«Αυτό το συναίσθημα, που παλεύεις για την ανάσα, συνήθως δεν συμβαίνει με τη γρίπη, εκτός εάν έχετε αναπτύξει επίσης πνευμονία», λέει ο Δρ Uslan.

Σύμφωνα με το UCLA, η απώλεια της αίσθησης της γεύσης ή της μυρωδιάς σας είναι μια καλή ένδειξη ότι πιθανότατα έχετε COVID-19, καθώς αυτό δεν συμβαίνει με τη γρίπη. Ωστόσο, δεν παρουσιάζουν όλοι αυτό το πρόβλημα με το COVID-19.

Το τεστ είναι το «κλειδί»

«Ο μόνος τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι προκαλεί τα συμπτώματά σας είναι να υποβληθείτε σε τεστ» λέει ο Δρ Uslan.

Η σωστή διάγνωση μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις θεραπείας και επίσης να βοηθήσει στην παρακολούθηση και την πρόληψη της εξάπλωσης και των δύο ιών. Εάν έχετε τη γρίπη, τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων όπως η πνευμονία αλλά θα πρέπει να ξεκινήσετε τη θεραπεία εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων για καλύτερα αποτελέσματα.

«Οι δυσκολίες στην αναπνοή σηματοδοτούν μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση έκτακτης ανάγκης» τονίζει ο Δρ Uslan.

Το UCLA υπογραμμίζει ότι ενώ οι προσπάθειες για το εμβόλιο του COVID-19 βρίσκονται σε εξέλιξη, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ήδη ένα εμβόλιο για να σας προστατεύσει από τη γρίπη. Υπάρχουν επίσης καλά νέα που προέρχονται από χώρες στο νότιο ημισφαίριο όπως η Αυστραλία και η Νότια Αμερική, όπου τελειώνει η εποχή της γρίπης.

«Φαίνεται ότι αυτή η εποχή της γρίπης μπορεί να είναι ηπιότερη από το συνηθισμένο λόγω όλων των επιπλέον προφυλάξεων που λαμβάνουν όλοι για να σταματήσουν την εξάπλωση της νόσου του κοροναϊού» λέει ο Δρ Ulsan. «Το συχνό πλύσιμο των χεριών, η φυσική απόσταση και η μάσκα είναι εξαιρετικοί τρόποι για την πρόληψη της αρρώστιας και της εξάπλωσης της ασθένειας».

Πηγή: www.thetoc.gr

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Read Next

19 Απρ 2024

Η απολαυστική υπερτροφή που σου δίνει ενέργεια

100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας που εδώ και 100 χρόνια μας θρέφει και μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Χωρίς υπερβολή!

19 Απρ 2024

Τι θα δούμε φέτος στην Επίδαυρο

Διεθνείς παρουσίες, σπουδαία σκηνοθετικά ονόματα, σημαντικές συνεργασίες, σύγχρονες επαναγνώσεις της τραγωδίας και κυριαρχία του τραγικού λόγου έναντι του κωμικού εντοπίζονται στο φετινό πρόγραμμα της μεγάλης και μικρής Επιδαύρου.

Περισσότερα από

Life

19 Απρ 2024

Womanity: 54 Ελληνίδες tattoo artists γιορτάζουν τη θηλυκή πλευρά της δερματοστιξίας στην HeartbeatInk Gallery

Η HeartbeatInk Gallery, του σύμπαντος του πρώτου περιοδικού για το tattoo στην Ελλάδα, δίνει το βήμα σε 54 γυναίκες tattoo artists να προβάλουν την τέχνη τους.

19 Απρ 2024

Τα Μαθήματα της Μπλάγκα: Η ταινία της εβδομάδας που ενθουσίασε τους κριτικούς

Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Κάρλοβι Βάρι για μια συναρπαστική μελέτη χαρακτήρα και ένα λιτό, μα διεισδυτικό κοινωνικό θρίλερ πικρής κισλοφσκικής οξυδέρκειας.

18 Απρ 2024

Nueces X Easter | Το πιο όμορφο δώρο για τα αγαπημένα μας πρόσωπα

Ονειρικά gift boxes με επιλογές από παραδοσιακά εδέσματα του Πάσχα, συνοδευόμενα από τα Nueces signature προϊόντα.

18 Απρ 2024

Οι ταινίες που έρχονται στις αίθουσες την Πέμπτη 18/4

Ένα περιπετειώδες δυστοπικό sc-fi, ένα υποβλητικό arthouse δράμα αλλά και μια νέα ταινία τρόμου προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

18 Απρ 2024

Grand Potato chips: Η απόλυτη εξερεύνηση των γεύσεων στον κόσμο των τσιπς

Ετοιμάσου για ένα εκπληκτικό ταξίδι γευστικών ανακαλύψεων.

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.