ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Γιατί σπάνε ή ξεφλουδίζουν τα νύχια; Οι 4 λόγοι ενός ενοχλητικού προβλήματος

''Σκληρά χημικά'', όπως τα απορρυπαντικά ή τα διαλυτικά μπορούν να βλάψουν τα νύχια και να τα κάνουν εύθραυστα.

Γιατί σπάνε ή ξεφλουδίζουν τα νύχια; Οι 4 λόγοι ενός ενοχλητικού προβλήματος

Το ξεφλούδισμα και το σπάσιμο των νυχιών μπορεί να είναι ενοχλητικό πρόβλημα, αλλά συνήθως δεν σημαίνει ότι έχετε σοβαρή νόσο. Τα νύχια ξεφλουδίζουν και σπάνε. Αυτό είναι συχνά μέρος των φυσιολογικών αλλαγών που συμβαίνουν με την ηλικία.

Συχνό πλύσιμο χεριών ή έκθεση σε χημικές ουσίες είναι άλλες συνήθεις αιτίες για εύθραυστα νύχια. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία και θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

Συχνή έκθεση στο νερό

Αν βυθίζετε τα χέρια σας στο νερό αρκετές φορές την ημέρα μπορείτε να ξεράνετε τα νύχια σας. Τα νύχια φουσκώνουν όταν εκτίθενται στο νερό και στη συνέχεια συρρικνώνονται καθώς στεγνώνουν.

Με τον καιρό, επανειλημμένοι κύκλοι φουσκώματος και συρρίκνωσης καθιστούν πιο δύσκολη την ενυδάτωση των νυχιών και αυτά αρχίζουν να ξεφλουδίζουν και να σπάνε. Αν πλένετε συχνά τα πιάτα, προστατεύστε τα χέρια σας με αδιάβροχα γάντια.
Άνθρωποι που πρέπει συχνά να πλένουν τα χέρια τους στη δουλειά, όπως στο εστιατόριο ή στο κομμωτήριο μπορούν να εφαρμόσουν υδατική στη βάση των νυχιών για τη βελτίωση της ενυδάτωσης.

Έκθεση σε χημικά

''Σκληρά χημικά'', όπως τα απορρυπαντικά ή τα διαλυτικά μπορούν να βλάψουν τα νύχια και να τα κάνουν εύθραυστα. Αν δουλεύετε με χημικά στο σπίτι ή στη δουλειά να φοράτε γάντια για να προστατεύετε τα νύχια. Ορισμένα προϊόντα περιποίησης νυχιών μπορούν να βλάψουν τα νύχια και να τα κάνουν εύθραυστα. Ακρυλικά νύχια είναι ιδιαίτερα πιθανό να προκαλέσουν σπάσιμο και ξεφλούδισμα. Η χρήση ενός ενυδατικού προϊόντος και η αποφυγή έκθεσης στα χημικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της υγείας των νυχιών.

Τραύμα

Οποιοδήποτε είδος τραυματισμού στα νύχια μπορεί τελικά να οδηγήσει σε εύθραυστα νύχια. Η δακτυλογράφηση, το παίξιμο της κιθάρας ή η χρήση των νυχιών αντί ενός κατσαβιδιού είναι συνήθεις ένοχοι. Το δάγκωμα των νυχιών ή το μάσημα των παρανυχίδων μπορεί επίσης να βλάψει τα νύχια και να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Προσπαθήστε να αποφύγετε δραστηριότητες που τραυματίζουν τα νύχια όταν είναι εφικτό. Μπορεί να είναι ωφέλιμο να βυθίσετε τα νύχια σας σε ζεστό νερό για 15 έως 20 λεπτά πριν τον ύπνο.

Παθήσεις

Το ξεφλούδισμα και το σπάσιμο των νυχιών μπορεί να προκληθεί από μηκυτησιακή μόλυνση των νυχιών.
Λιγότερο συχνά τα εύθραυστα νύχια οφείλονται σε άλλες παθήσεις του δέρματος, όπως η ψωρίαση.

Ορισμένες φορές τα εύθραυστα νύχια είναι σημάδι γενικής ιατρικής κατάστασης, όπως θυρεοειδούς ή διαβήτη. Αν ακολουθείτε διατροφή πολύ χαμηλή σε πρωτεΐνες ή σε ορισμένα μέταλλα ή βιταμίνες μπορεί ενδεχομένως να έχετε έλλειψη ουσιών που μπορεί να οδηγήσουν σε εύθραυστα νύχια. Η επαρκής πρόσληψη της βιοτίνης είναι σημαντική για υγιή νύχια. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε μια από τις συγκεκριμένες παθήσεις ή αν ανησυχείτε ότι η διατροφή σας είναι ανεπαρκής.

Πηγή: Iatronet.gr

Read Next

17 Απρ 2024

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

17 Απρ 2024

SORITES – "Είναι Μοιραίο"

Οι SORITES μετά την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση στο "Μουσικό Κουτί", συστήνονται στο κοινό με το πρώτο τους single

Περισσότερα από

Life

17 Απρ 2024

Villa Sola Cabiati | Μία έπαυλη με ιστορία αιώνων - Το palazzo αριστούργημα στη λίμνη Como

Μια βίλα με βαριά ιστορία και σπουδαία διακόσμηση έχει φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες, ανάμεσα τους και ο Ναπολέοντας με την σύζυγό του, Ζοζεφίνα.

17 Απρ 2024

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

16 Απρ 2024

Monobloc Chair: Η δικαίωση της πλαστικής καρέκλας από τους New York Times

Η καρέκλα που πρωταγωνιστεί σε πανηγύρια, σουβλατζίδικα και παραλίες, είναι το εμβληματικότερο έπιπλο των τελευταίων 100 ετών σύμφωνα με τους New York Times.

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.