Αν έχετε ξαφνικές εκρήξεις θυμού, ενδεχομένως να φταίει η γάτα σας.

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από «Διαλείπουσα Εκρηκτική Διαταραχή», όπως ονομάζεται η πάθηση που προκαλεί έντονα ξεσπάσματα επιθετικότητας, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν προσβληθεί από ένα μικρόβιο που βρίσκεται στα περιττώματα της γάτας.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η τοξοπλάσμωση, δηλαδή η μόλυνση από το συγκεκριμένο μικρόβιο, μπορεί να αλλάξει τη χημεία του ανθρώπινου εγκεφάλου και να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα συμπεριφοράς.

Οι γάτες συνήθως περνούν στους ιδιοκτήτες τους αυτό το μικρόβιο μέσα από τα περιττώματά τους. Και, φυσικά, πιο ευάλωτοι είναι εκείνοι που δεν πλένουν τα χέρια τους αφού καθαρίσουν το δοχείο με την άμμο του κατοικιδίου τους.

Εκτιμάται ότι το 1/3 των Βρετανών θα μολυνθεί κάποια στιγμή στη ζωή του από αυτό, ενώ όσοι έχουν γάτες βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο.

Η τοξοπλάσμωση έχει, επίσης, συνδεθεί με σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, υπερβολικά παρορμητική συμπεριφορά και αυτοκτονικές τάσεις σε προηγούμενες μελέτες.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο «Περιοδικό Κλινικής Ψυχιατρικής», βασίστηκε σε 358 ερωτώμενους.

«Όταν κάποιος πάσχει από τοξοπλάσμωση, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα παρουσιάσει επιθετικότητα», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, Emil Coccaro, από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. «Ωστόσο, η έκθεση στο συγκεκριμένο μικρόβιο αυξάνει τον κίνδυνο για επιθετική συμπεριφορά».

Πιο σοβαρά προβλήματα μπορεί να προκληθούν σε γυναίκες που μολύνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και σε άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα των οποίων ο οργανισμός δεν έχει σθεναρές αντιστάσεις.

 

TAGS