ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ψυχολόγοι προειδοποιούν για την υπερκατανάλωση καφέ και συμβουλεύουν πώς να την αποφύγουμε

Η διαταραχή κατανάλωσης καφεΐνης είναι μια ακόμα σύγχρονη παθήση, που παίρνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις. Ακολουθούν 5 εύκολοι τρόποι να την αποφύγουμε.

Ψυχολόγοι προειδοποιούν για την υπερκατανάλωση καφέ και συμβουλεύουν πώς να την αποφύγουμε

Νιώθουμε διαρκώς ετοιμοπόλεμες, κουρασμένες και με πεσμένη διάθεση, χωρίς καλά-καλά να γνωρίζουμε το λόγο; Ίσως για όλα να φταίει ο καφές. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι κι εμείς πολλές φορές το παρακάνουμε. Το πρωί, αγουροξυπνημένες ακόμη, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι να τρέξουμε με ταχύτητα ολυμπιακών επιδόσεων προς την καφετιέρα. Στο γραφείο, όταν χρειαζόμαστε έξτρα ενέργεια, η λύση είναι εύκολη: «Έναν ακόμα διπλό καπουτσίνο, παρακαλώ». Και το απόγευμα, το τηλεφώνημα προς τους φίλους μας ξεκινά συνήθως με την ίδια φράση: «Πού θα πάμε για καφέ να τα πούμε;».

Την ίδια ώρα, ερευνητές και ψυχολόγοι στις ΗΠΑ εφιστούν την προσοχή. Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη και του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στην Ουάσινγκτον, η συνιστώμενη ποσότητα καφεΐνης για έναν ενήλικα είναι 400 mg ημερησίως. Αν κάποιος την ξεπερνά, τότε κατά πάσα πιθανότητα πάσχει από τη λεγόμενη «διαταραχή κατανάλωσης καφεΐνης» και χρειάζεται θεραπεία. Αυτή περιλαμβάνει παρακολούθηση από ειδικό, αλλά και εγχειρίδιο με οδηγίες για το σπίτι, που πρέπει να ακολουθούνται πιστά. Η συγκεκριμένη διαδικασία, βέβαια, δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη, εφόσον, όπως κάθε ψυχοδραστική ουσία, έτσι και η καφεΐνη, όταν κανείς προσπαθήσει να διακόψει τη λήψη της, μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο στέρησης.

Το θέμα, βέβαια, είναι να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να μειώσουμε τον αριθμό των καφέδων που καταναλώνουμε, χωρίς να χάσουμε την ενέργεια, την απόλαυση, αλλά και τη γευστική γαρνιτούρα στις ατέλειωτες κουβέντες με φίλους, που μας προσφέρει; Ακολουθούν πέντε εύκολοι και έξυπνοι τρόποι να το καταφέρουμε:

1) Όταν ξυπνάμε το πρωί, αποφεύγουμε να πάμε κατευθείαν προς την καφετιέρα. Εξάλλου, σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται περισσότερο για συνήθεια παρά για πραγματική ανάγκη. Τι κάνουμε, λοιπόν; Βάζουμε δυνατή μουσική για να μας βοηθήσει να μπούμε σε κατάσταση εγρήγορσης, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Αθλούμαστε ή βγάζουμε μια βόλτα το σκύλο μας – προς μεγάλη έκπληξη και χαρά του τετράποδου φίλου μας, που για πρώτη φορά μετά από μήνες θα μας δει να ψάχνουμε το λουράκι του πριν από τις οκτώ το βράδυ. Κάνουμε ένα σύντομο τηλεφώνημα στην κολλητή ή τη μαμά μας. Ή διεκπεραιώνουμε μια γρήγορη δουλειά όπως να τακτοποιήσουμε τα χαρτιά που έχουν στoιβαχτεί πάνω στο γραφείο μας. Κοινώς, σκαρφιζόμαστε οτιδήποτε μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή από τον καφέ και μόνο όταν νιώσουμε ότι τον χρειαζόμαστε πραγματικά, ετοιμάζουμε ένα μικρό φλιτζάνι.

2) Πριν πατήσουμε το κουμπί εκκίνησης της καφετιέρας για μία ακόμη φορά μέσα στην ημέρα, επικεντρώνομαστε στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σώμα μας. Έχουμε ήδη κόπωση, υπερένταση, πονοκέφαλο ή ανακατεμένο στομάχι; Τότε ο καφές μάλλον θα τα επιδεινώσει. Ξεγελάμε, λοιπόν, τη «δίψα» ή την κακιά μας συνήθεια με 1-2 ποτήρια νερό ή ακόμα και με ένα φυσικό χυμό. Αν, βέβαια, αποφασίσουμε να ενδώσουμε στον πειρασμό, ας απολαύσουμε όσο μπορούμε το άρωμα και τη γεύση του, με την προοπτική να καθυστερήσουμε όσο γίνεται τον επόμενο.

3) Σημειώνουμε σε ένα μικρό σημειωματάριο όλες τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε μέχρι τώρα η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης στη ζωή μας. Μας οδήγησε ποτέ σε ομηρικούς καυγάδες με το σύντρoφο, την κολλητή ή τους συναδέλφους μας στο γραφείο; Μας χάλασε το στομάχι, αναγκάζοντάς μας να ακυρώσουμε μια έξοδο που από καιρό περιμέναμε; Μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο αφυδατωμένες και λιγότερο όμορφες, όταν το δέρμα και η διάθεσή μας θα έπρεπε να λάμπουν; Είναι καιρός, λοιπόν, να κάνουμε κάτι γι' αυτό.

4) Κάποιοι, οι οποίοι είναι εθισμένοι στον καφέ, βοηθιούνται όταν γράφουν σε λίστα όλους τους διάσημους που υπήρξαν σκλάβοι της καφεΐνης: Συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφους, μουσικούς, φιλόσοφους, επιστήμονες. Πάντα, εξάλλου, όταν βλέπουμε την κατάσταση που βιώνουμε από απόσταση, μπορούμε να την αξιολογήσουμε πιο αντικειμενικά. Πολύ περισσότερο, όταν εντάσσεται σε ζωές ανθρώπων που θαυμάζουμε, δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι είχαν τις ίδιες «αδυναμίες» με εμάς και, κατά συνέπεια, έχει ενδιαφέρον να μελετήσουμε πώς διαχειρίστηκαν εκείνοι το πρόβλημα. Εδώ κατάφεραν να μείνουν στην Ιστορία, όλο και κάποια καλύτερη ιδέα δεν θα είχαν;

5) Προσπαθούμε να κάνουμε παρέα με όσους επίσης θέλουν να απεξαρτηθούν από την καφεΐνη. Γιατί έστω ότι βάζουμε τα δυνατά μας και σημειώνουμε ρεκόρ επιδόσεων το ένα μετά τι άλλο. Πόσο να αντισταθούμε, όμως, όταν βγαίνουμε με την κολλητή μας, παραγγέλνουμε ωραία-ωραία ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι κι εκείνη χτυπά απροκάλυπτα έναν εσπρέσο μακιάτο με διπλή στρώση σαντιγί;

Read Next

16 Απρ 2024

MALLORY: Το πολυαγαπημένο ελληνικό fashion brand Mallory The Label γιόρτασε το λανσάρισμα της νέας συλλογήςj

Το brand MALLORY THE LABEL αποκάλυψε τη νέα S/S ’24 συλλογή "NOMAS" στο απόλυτο fashion party της σεζόν.

16 Απρ 2024

Divani Corfu Palace: Φέτος το Πάσχα σημαίνει... Κέρκυρα!

Απολαύστε τις γιορτές στον απόλυτο πασχαλινό προορισμό και το πλήρως ανανεωμένο Divani Corfu Palace.

Περισσότερα από

Life

15 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.

15 Απρ 2024

Pepe Jeans London: Η νέα συλλογή σχεδιάστηκε για να γοητεύσει τους λάτρεις του denim

Η Pepe Jeans London συλλογή εξυμνεί την διαχρονική βρετανική κληρονομιά της μάρκας.

13 Απρ 2024

Οι 30 ομορφότεροι ανοιξιάτικοι προορισμοί

Από τις ποδηλατάδες στις όχθες της Λίμνης Πλαστήρα ως τους ανοιξιάτικους περιπάτους σε φαράγγια με ορχιδέες στη Χίο, να μερικές από τις εμπειρίες που μας δίνουν ιδέες για ανοιξιάτικες αποδράσεις.

11 Απρ 2024

Λευκό ψωμί: Το τρώμε ή όχι; Τι απαντά κορυφαία διαιτολόγος

Το ψωμί είναι σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Η Αναστασία Κόκκαλη, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος εξηγεί τι ισχύει για το λευκό ψωμί.

11 Απρ 2024

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Η εντυπωσιακή τελετή απονομής μιας νέας εποχής

Την πρώτη σελίδα ενός νέου κεφαλαίου έγραψαν το βράδυ της Δευτέρας 8 Απριλίου οι Χρυσοί Σκούφοι. Ο κορυφαίος γαστρονομικός θεσμός της χώρας γιόρτασε την 31η απονομή του, τιμώντας τους κορυφαίους της ελληνικής εστίασης, σε μια λαμπερή βραδιά που ξεκίνησε με ένα ανατρεπτικό θεατρο-γαστρονομικό κουίζ και ολοκληρώθηκε με ένα συναρπαστικό 4 hands dîner de gala πολλών αστέρων.

11 Απρ 2024

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Στον αστερισμό του Κωνσταντίνου Καρύδη

Διευθύνοντας την ορχήστρα δωματίου της Ευρώπης: Στο πιάνο ο Γιαν Λισέτσκι

10 Απρ 2024

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, ναι! Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι γεμάτα και με θρεπτικά συστατικά.