Η δημιουργία ενός «Smart Fully Digital» νοσοκομείο στην Ελλάδα αλλά και ένα από τα πρώτα στον κόσμο, στον τομέα των μεταμοσχεύσεων αποτελεί τον στόχο του Ιδρύματος Ωνάση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός του, Αντώνης Παπαδημητρίου, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ήδη έχει εγκριθεί η δημιουργία εφτά θέσεων συντονιστών γιατρών σε μονάδες εντατικής θεραπείας για τις μεταμοσχεύσεις, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν με χρηματοδότηση του Ιδρύματος. «Στόχος μας είναι να φέρουμε τεχνογνωσία απέξω, ώστε να έχουμε τους καλύτερους γιατρούς», δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Ο αριθμός των συμπατριωτών μας που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση είναι διπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι είναι κατά 75% λιγότερες οι μεταμοσχεύσεις νεφρού στη χώρα μας.

Από την πλευρά της πολιτείας, ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Αρμόδιος για τις Υπηρεσίες Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στην προεργασία του νομοθετικού πλαισίου για το Εθνικό Σχέδιο Μεταμοσχεύσεων προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει αρκετά στο θέμα των μεταμοσχεύσεων τον τελευταίο χρόνο παρά την πανδημία. «Οι μεταμοσχεύσεις αποτελούν θέμα μέγιστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση» ανέφερε.

Ως «δραματική» περιέγραψε την κατάσταση στη χώρα μας ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας του LSE, όσον αφορά στις μεταμοσχεύσεις και στις νεφροπάθειες. Ο αριθμός των συμπατριωτών μας που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση είναι διπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι είναι κατά 75% λιγότερες οι μεταμοσχεύσεις νεφρού στη χώρα μας.

Info
Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του Φόρουμ καθώς και τους 1000 και πλέον επιβεβαιωμένους ομιλητές από την  Ελλάδα και το εξωτερικό. Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr/register 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Κεντρική φωτό: Νέες κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021/STR 

TAGS