Η Regeneron Pharmaceuticals Inc, στην οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο Ελληνοαμερικανοί και Έλληνες επιστήμονες, δοκίμασε έναν συνδυασμό φαρμάκων που σύμφωνα με τα πειράματα σε ζώα, έχει και προστατευτική και θεραπευτική δράση κατά της COVID-19.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δήλωση της εταιρείας, το κοκτέιλ αντισωμάτων που δοκίμασε σε μακάκους και χάμστερ σχεδόν μπλόκαρε «τη μόλυνση από τον ιό». Σε μια δεύτερη μελέτη, ελαχιστοποίησε τη λοίμωξη σε ζώα που είχαν μολυνθεί με πολύ υψηλότερο ιικό φορτίο.

Οι επικεφαλής ερευνητές σχολίασαν ότι η συγκεκριμένη θεραπεία ενδέχεται να προσφέρει οφέλη τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία της COVID-19. Παρόλο που τα αποτελέσματα στα ζώα δεν αποτελούν εγγύηση της επιτυχίας σε ανθρώπους, δημιουργούν αισιοδοξία. Η Regeneron έχει ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, ενώ ήδη έχει υπογράψει με την αμερικανική κυβέρνηση συμβόλαιο ύψους 450 εκ. δολαρίων, αν το φάρμακο αποδειχθεί αποτελεσματικό. 

Τα μονοκλωνικά αντισώματα αξιοποιούνται ήδη κατά του καρκίνου και άλλων παθήσεων. Πρωτοπόρος στο πεδίο η Regeneron, έχει ως 
συνιδρυτή, εκτελεστικό πρόεδρο και επικεφαλής επιστήμονα τον Ελληνοαμερικανό Τζορτζ Γιανκόπουλο (με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Ν.Υόρκης). Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο Ελληνο-αμερικανός Ρόι Βάγκελος (Πίνδαρος Βαγιέλος) και επικεφαλής της έρευνας για τα αντισώματα ο ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρος Χρήστος Κυρατσούς.

Με στοιχεία από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Φωτό: Ερευνητής μελετά κύτταρα που παράγουν αντισώματα κατά του κορονοϊού, σε ελληνικό πανεπιστήμιο. REUTERS/Alkis Konstantinidis 

TAGS