Για αρχή, ας ξεκαθαρίσουμε το εξής: αγαπώ τα καυτά ντους. Δε βρίσκω τίποτα πιο χαλαρωτικό και εθιστικό από ένα ζεστό μπάνιο το χειμώνα, που αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και χαλαρώνει τους μύες, ενώ αντίθετα, χρειάζομαι ψυχολογική προετοιμασία για να μπω στη θάλασσα το καλοκαίρι αλλά και κάτω από το ντους της παραλίας.

Συνεπώς, όταν, συζητώντας με μια φίλη personal trainer, μου αποκάλυψε ότι μία από τις πιο αγαπημένες της συνήθειες είναι τα κρύα πρωινά ντους, αισθάνθηκα σχεδόν προδοσία. Μήπως είχε ρίζες στην Ισλανδία, τάσεις μαζοχισμού; Δεν ήξερα ποιον είχα απέναντί μου.

Παρ΄όλα αυτά, μόλις έπιασαν οι πρώτες ζέστες, αποφάσισα να το δοκιμάσω. Σχεδόν από πείσμα, για να της αποδείξω ότι, σιγά, το έκανα και δεν ήταν δα και τίποτα σπουδαίο- είχα έτοιμη την ετυμηγορία στο κεφάλι μου.

Αλλά έπεσα έξω. Δυστυχώς και ευτυχώς. Έκανα ένα κρύο ντους (δηλαδή, κανονικά μπάνιο με ζεστό νερό και τελείωνα γυρνώντας τη βρύση στο κρύο) κάθε πρωί, πριν φύγω από το σπίτι και παρατήρησα πράγματι κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά μου. Ποιες ήταν αυτές;

Είχα περισσότερη ενέργεια μέσα στη μέρα

Όταν το κρύο νερό έρχεται σε επαφή με το σώμα σου, η καρδιά σου χτυπά γρηγορότερα.  Αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος και έχεις την ίδια αίσθηση σαν να ήπιες μόλις έναν εσπρέσσο- χωρίς την απογευματινή νύστα που τον ακολουθεί. Άρα καλύτερο κι από καφέ.

Το δέρμα μου έδειχνε πιο λαμπερό

Δεν ήταν θεαματική η διαφορά, αλλά υπήρχε. Το κρύο νερό σφίγγει τους πόρους και προκαλεί μείωση της λιπαρότητας στο δέρμα. Είχα την αίσθηση ότι το δέρμα μου ήταν πιο υγιές και σφριγηλό.

Είχα καλύτερη διάθεση

Υπάρχει κάτι το ανεβαστικό στο κρύο ντους- σε εκπλήσσει, είναι λίγο σαν να κάνεις πλάκα στον εαυτό σου. Βγαίνοντας από το μπάνιο έχεις την αίσθηση ότι μπορείς να καταφέρεις πολλά πράγματα, αφού άντεξες αυτό.

Και ένα αρνητικό: Δεν χαλάρωναν οι μύες μου όπως με το ζεστό μπάνιο

Ίσως η χαλάρωση να είναι ιδανικό επακόλουθο μόν0 του βραδινού μπάνιου. Σίγουρα πάντως, το κρύο νερό δεν προκάλεσε στο σώμα μου την αίσθηση χαλάρωσης, μάλλον το αντίθετο.

Παρ΄όλα αυτά, είναι μια συνήθεια που μάλλον θα υιοθετήσω για το καλοκαίρι. Το χειμώνα, δεν θέλω ούτε να τ0 σκέφτομαι.

 

TAGS