Περίπου οι μισοί άνθρωποι, σε ολόκληρο τον κόσμο, που έχουν νοσήσει με κορονοϊό και  παρουσίασαν σε κάποιο σημείο της νόσου σαν σύμπτωμα την απώλεια όσφρησης και γεύσης, δεν έχουν βρει ακόμα τις δύο συγκριμένες αισθήσεις για περισσότερους από πέντε μήνες μετά την αρχική τους λοίμωξη.

Αυτό υποδεικνύει τουλάχιστον μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κεμπέκ στον Καναδά, με επικεφαλή τον καθηγητή πνευμολογίας Γιοχάνες Φρασνέλι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου και της ομάδας του, η συγκεκριμένη έρευνα ανέλυσε στοιχεία για 813 υγειονομικούς που είχαν διαγνωστεί θετικοί για Covid-19. Καθένας αξιολογήθηκε μέσω ερωτηματολογίου και ειδικών τεστ σχετικά με τις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης του πέντε μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου.

Διαπιστώθηκε ότι οι 580 από τους 813 είχαν ως σύμπτωμα την απώλεια όσφρησης σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Από αυτούς, οι 297 (το 51%) δεν είχαν ανακτήσει πλήρως την όσφρηση τους μετά από πέντε μήνες, ενώ οι 134 (το 17%) είχαν μόνιμη απώλεια όσφρησης. Κατά μέσο όρο, σε μια κλίμακα από το μηδέν ως το δέκα, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την όσφρηση τους στο «επτά» πέντε μήνες μετά τη λοίμωξη, έναντι βαθμολογίας «εννέα» πριν αρρωστήσουν από τον κορωνοϊό.

Επίσης οι 527 από τους 813 είχαν μικρότερη ή μεγαλύτερη απώλεια γεύσης μετά την αρχική λοίμωξη. Από αυτούς, οι 200 (το 38%) δεν είχαν ανακτήσει κανονικά τη γεύση τους μετά από πέντε μήνες, ενώ οι 73 (το 9%) είχαν μόνιμη απώλεια γεύσης. Κατά μέσο όρο, σε μια κλίμακα από το μηδέν ως το δέκα, οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν την γεύση τους στο «οκτώ» πέντε μήνες μετά τη λοίμωξη, έναντι βαθμολογίας «εννέα» πριν αρρωστήσουν από τον κορωνοϊό.

«Η έρευνα μας δείχνει ότι η μειωμένη όσφρηση ή γεύση μπορεί να παραμείνει σε ένα αριθμό ανθρώπων μετά από Covid-19. Αυτό αναδεικνύει τη σημασία της παρακολούθησης όσων μολύνθηκαν και την ανάγκη περαιτέρω έρευνας για να ανακαλυφθεί η έκταση των νευρολογικών προβλημάτων που σχετίζονται με την Covid-19», δήλωσε ο καθηγητής Φρασνέλι.

Ένα αναλυτικό βίντεο για τους λόγους που ένας ασθενής με κορονοϊό χάνει την αίσθηση της γεύσης:

Kεντρική φωτογραφία: unsplash

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS