Η εικόνα των τριχών να φεύγουν στην αποχέτευση της μπανιέρας ενώ λούζεται είναι ο φόβος κάθε γυναίκας.

Δεν χρειάζεται όμως πάντα να ανησυχεί γιατί πολλές από αυτές την… αποχωρίζονται στο πλαίσιο μίας φυσικής διαδικασίας. Κατά μέσο όρο χάνουμε 50 τρίχες την ημέρα, οι οποίες αντικαθίστανται από νέες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η τριχόπτωση μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή.

Μία γυναίκα πρέπει να δώσει μεγάλη σημασία όταν τα μαλλιά πέφτουν για άλλους λόγους, όπως η εποχιακή τριχόπτωση του φθινοπώρου ή η απώλεια μαλλιών λόγων άγχους, κόπωσης και ασθένειας ή ειδικά στην περίπτωση αλωπεκίας, όπου τα μαλλιά που πέφτουν δεν αντικαθίστανται.

Η πρώτη κίνηση για μία γυναίκα, αλλά και τους άνδρες, είναι να συμβουλευτούν τον δερματολόγο τους ο οποίος και θα ανακαλύψει τον λόγο της τριχόπτωσης.

 

Η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης εκτός της Αλωπεκίας

Οι γιατροί ξεκινούν με αναλύσεις αίματος στους ασθενείς (επίπεδα σιδήρου και θυρεοειδικών ορμονών).

Εξηγούν τον μηχανισμό τριχόπτωσης, αφού είναι σημαντικό να καθησυχάσουν τους ασθενείς, και προτείνουν συχνά συμπληρώματα διατροφής (θειούχα αμινοξέα, όπως ταυρίνη, κυστίνη) που μπορεί να περιορίσουν χρονικά την περίοδο τριχόπτωσης. Αποτελεσματική θεραπεία είναι επίσης και οι λοσιόν κατά της τριχόπτωσης. Οι ασθενείς όμως πρέπει πάντα να επιλέγουν προϊόντα που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη θεραπεία της τριχόπτωσης.

 

Τι κάνουμε στην αρχή της αλωπεκίας

Αν υπάρχει κάποια ανωμαλία, μπορεί να δοθεί μια ορμονική θεραπεία. Σήμερα, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να αντιμετωπίσουν την τριχόπτωση και στους άνδρες. Τοπικά, η χρήση λοσιόν με minoxidil (5%). Επίσης και το finasteride, αγωγή από το στόμα, συνήθως είναι αποτελεσματική. Πρόκειται για μακροχρόνιες αγωγές, και ο ασθενής δεν πρέπει να σταματήσει την θεραπεία, διαφορετικά θα συνεχίσει να χάνει τα μαλλιά του.

Το σημαντικό είναι πάντως, ότι σήμερα, με τη βοήθεια των ειδικών επιστημόνων και των αναγνωρισμένων σκευασμάτων, οι άνδρες και οι γυναίκες που χάνουν τα μαλλιά τους έχουν ένα ακόμα όπλο στα χέρια τους για να διατηρήσουν τα μαλλιά τους.

TAGS