Γράφει η Άντζελα Ζιούτη / συγγραφέας angelaziouti@yahoo.gr

Οι κοσμικές παραλίες της Μυκόνου δεν είναι «παίξε γέλασε». Από την λιποαναρρόφηση μέχρι την αεροβική γυμναστική, και από το πάουερ πλέιτ μέχρι το «χτύπημα» στα όργανα του γυμναστηρίου το ζητούμενο είναι το ίδιο. Οι άνθρωποι θέλουν να αδυνατίσουν. Η καλή εξωτερική εμφάνιση και το γραμμωμένο κορμί είναι το παν για να είναι κοινωνικά αποδεκτός και να φτάσει η αυτοπεποίθηση στο peak της. Αλήθεια, πάνε πολλά χρόνια τώρα που η μόδα υπαγορεύει και η τηλεόραση επιβάλλει τα λεπτά, καλογυμνασμένα κορμιά ως το «διαβατήριο» για να περάσεις απέναντι. Που ακριβώς; Στον θαυμαστό κόσμο της ομορφιάς, της καλαισθησίας και της ευδαιμονίας.

Η συγγραφέας Άντζελα Ζιούτη

Οι όροι του «παιχνιδιού» δηλαδή είναι αυτοί: το αγκίστρωμα στην επιφάνεια και σε ότι απλά «φαίνεται». Παραδείγματος χάρη, γιατί να ασχοληθούμε με την εκγύμναση του μυαλού που έτσι κι αλλιώς δεν το βλέπει κανείς; Ποιος αληθινά θα γοητευτεί στο δρόμο από μία γυναίκα που απλώς έχει δείκτη νοημοσύνης 140, όταν δίπλα του περνά μία δίμετρη, λεπτή σαν τσιγαρόχαρτο ξανθιά με δωδεκάποντα manolo blahnik; Για αυτό και το αδυνάτισμα είναι μια πραγματική «επιστήμη» σήμερα. Διατροφολόγοι και σύμβουλοι υγιεινής διατροφής, έξυπνοι τρόποι αδυνατίσματος που τρως και χάνεις θερμίδες, οδηγίες για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού, ακτινίδια και πράσινο τσάι, λιποδιαλυτικές κρέμες και χάπια που επιταχύνουν τις καύσεις του οργανισμού.

Η σύγχρονη Σταχτοπούτα δεν φοράει γοβάκια. Φοράει αθλητικές φόρμες και σηκώνει βαράκια.

Το άτομο που αντιμετωπίζει πρόβλημα με το βάρος του, συχνά είναι ο στόχος κάθε νεωτερισμού που αφορά το αδυνάτισμα. Σκευάσματα που αυξάνουν το μεταβολισμό, που μειώνουν την όρεξη ή ακόμη και η θεωρία της δίαιτας σύμφωνα με την ομάδα αίματος όσο και οι διατροφικές οδηγίες που δίνονται με γνώμονα την αιματολογική εξέταση, που "δείχνει" ποιες τροφές μας παχαίνουν και ποιες όχι. Γυμναστήρια κατάλληλα διαμορφωμένα με μια σειρά υπερσύγχρονα μηχανήματα όπου άντρες και γυναίκες χύνουν ... κουβάδες ιδρώτα, με τον διάδρομο να μη σταματά ποτέ να βρίσκεται σε λειτουργία, καταγράφοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα στο κοντέρ του.

Αυτά είναι παλιά βέβαια. Η τελευταία τάση στο χώρο του αδυνατίσματος είναι να κάθεσαι αναπαυτικά και να χάνεις κιλά και πόντους, κάτι που εφαρμόζουν οι αστροναύτες και οι πιλότοι των πολεμικών αεροσκαφών για γρήγορα αποτελέσματα και ονομάζεται «Hypoxi». Και δεν είναι τίποτε άλλο από ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα που επιτίθεται κατά μέτωπο στην κυτταρίτιδα και εξαφανίζει τις αντιαισθητι­κές ραγάδες χωρίς ο ενδιαφερόμενος/η να κουνηθεί καν από τη θέση του/της.

Πάνε δηλαδή οι παλιοί καιροί που η προπόνηση δεν είχε τέλος, μέχρι η συσσώρευση του λίπους επιτέλους να διασπαστεί και τα περιττά κιλά του χειμώνα να γίνουν ιδρώτας. Τελικά σημασία δεν έχει ο τρόπος, αλλά το αποτέλεσμα. Διότι αν είσαι αδύνατη, όλα είναι … δυνατά. Παραδείγματος χάρη μπορεί να σε ερωτευτεί κανένας Κροίσος, από αυτούς που αράζουν με τα γιωτ στη Ψαρρού και από σερβιτόρα στο «Νάμμος» να γίνεις μία ζάμπλουτη κληρονόμος. Και σε μία νύχτα να γίνεις και εξώφυλλο στα κουτσομπολίστικα περιοδικά. Η σύγχρονη Σταχτοπούτα δεν φοράει γοβάκια. Φοράει αθλητικές φόρμες και σηκώνει βαράκια.

TAGS