Αν έχεις κάνει έστω και μία φορά στη ζωή σου δίαιτα ή διατροφή, τότε θα γνωρίζεις ότι το δυσκολότερο μέρος της διαδικασίας απώλειας κιλών δεν είναι η ίδια η απώλεια, αλλά η διατήρηση του νέου βάρους.

Ανεξάρτητα από τις αυξομειώσεις και τις διατροφικές συνήθειες, θα έχεις επίσης παρατηρήσει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο βάρος στο οποίο το σώμα σου επιστρέφει πάντα. Υπάρχει δηλαδή ένας «μέσος όρος» του βάρους, μια σταθερά που σε χαρακτηρίζει και αυτό είναι απόλυτα φυσικό και συνηθισμένο.

Αυτό συμβαίνει γιατί, όταν κάνεις δίαιτα, ο μεταβολισμός «ρίχνει ρυθμούς» και έχεις ελαφρώς λιγότερη ενέργεια, ενώ όταν αρχίζεις να τρως ξανά μεγαλύτερες ποσότητες, ο μεταβολισμός γίνεται γρηγορότερος, ξοδεύεις περισσότερη ενέργεια και σύντομα επιστρέφεις στο συνηθισμένο βάρος σου.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι αμετάκλητο. Αρκεί να γνωρίζεις τους παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος σου ώστε να τους ρυθμίζεις ανάλογα (στο βαθμό που μπορείς). Ποιοι είναι αυτοί;

 

 

Γενετικά χαρακτηριστικά

Δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχεις το ίδιο βάρος με τους γονείς σου, για παράδειγμα, αλλα ορισμένα στοιχεία όπως η σωματοδομή και ο τρόπος με τον οποίο ο οργανισμός σου αποθηκεύει το λίπος είναι ζήτημα γονιδίων. Δεν μπορείς να τα αλλάξεις, αλλά σίγουρα μπορείς να ρυθμίσεις τους άλλους παράγοντες ώστε να αποκτήσεις την εικόνα που θέλεις. Μην απογοητεύεσαι.

Ορμόνες

Οι ορμόνες επηρεάζουν το βάρος σου με δύο τρόπους: αλλάζουν το πώς το σώμα συσσωρεύει το λίπος, καθώς και πόσο συχνά αισθάνεσαι να πεινάς. Οι ορμόνες της λεπτίνης δίνουν το μήνυμα ότι έχουμε χορτάσει, ενώ η γκρελίνη δίνει το μήνυμα ότι πεινάμε. Ο τρόπος να τις εξισορροπήσεις είναι απλώς να φροντίζεις τον εαυτό σου: να κοιμάσαι αρκετές ώρες, να κάνεις υγιεινή διατροφή, να αθλείσαι και να αποφεύγεις το υπερβολικό άγχος.

Διατροφή

Ο πιο προφανής παράγοντας. Δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ, ότι το σώμα έχει ανάγκη να πάρει από την τροφή όση ενέργεια ξοδεύει. Αυτή η ισορροπία πρέπει να διατηρείται- το να τρως λίγο και να αθλείσαι πολύ δε θα σου δώσει μακροπρόθεσμη λύση ούτε κάνει καλό στο σώμα σου. Καλό είναι, λοιπόν, να αποφεύγεις τις δίαιτες-αστραπή, αφού αργά ή γρήγορα θα επιστρέψεις στο σταθερό σου βάρος. Αντίθετα, αναπροσάρμοσε τη διατροφή και τη δραστηριότητά σου ώστε να πετύχεις μια νέα ισορροπία, στοχεύοντας στην απώλεια 5% με 10% του βάρους σου. Προσπάθησε να σταθεροποιήσεις αυτό το βάρος για μερικούς μήνες και στη συνέχεια, δοκίμασε να το ελαττώσεις παραπάνω.

Γυμναστική

Αν θέλεις να χάσεις βάρος, οφείλεις να αθλείσαι. Ο καλύτερος τρόπος να στοχεύσεις στην μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους με τη γυμναστική σου, είναι να αυξήσεις τη μυϊκή σου μάζα. Οι μύες  είναι μεταβολικά ενεργοί ιστοί που επιτρέπουν στο σώμα μας να συνεχίσει να καίει θερμίδες, ακόμα και όταν ξεκουραζόμαστε. Επομένως, στην επόμενη επίσκεψή σου στο γυμναστήριο, καλύτερα να εστιάσεις στα βάρη και τις ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης. Άλλοι κατάλληλοι τρόποι άθλησης για ενδυνάμωση μυών είναι το πιλάτες και το μποξ.

TAGS