Σχεδόν οι μισές γυναίκες στη Βρετανία υποφέρουν από αϋπνία, αλλά 3 στις 4 αποφεύγουν να ενημερώσουν τον γιατρό τους για αυτήν, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της εταιρείας ερευνών «YouGov». Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αδυναμία να κοιμηθεί κανείς μπορεί να είναι σημάδι σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Η αϋπνία πλήττει κυρίως τις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη ή πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση. Τότε, οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να οδηγήσουν σε εξάψεις, εφίδρωση ή απότομη αλλαγή διάθεσης, συμπτώματα που κάνουν τον ύπνο πιο δύσκολο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη διαταραχή αφορά πολύ περισσότερες.

Ο καθηγητής John Stradling, ειδικός σε θέματα ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επισημαίνει: «Οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν ότι η αίσθηση της μόνιμης εξάντλησης και της αδυναμίας ξεκούρασης είναι μέρος της σύγχρονης ζωής. Όμως, στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό. Και αν δεν το εξετάσουν, διατηρούν τη μειωμένη ποιότητα ζωής τους και τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας». Και ποια προβλήματα είναι αυτά; Εγκεφαλικό επεισόδιο, ανακοπή καρδιάς ή ακόμα και εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 είναι μερικά από τα πιθανά.

Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4.100 Βρετανών και τα συμπεράσματα έδειξαν ότι το 46% των γυναικών υποφέρει από αϋπνία έναντι του 36% των ανδρών.

Επίσης, το 36% των γυναικών ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών είναι μόλις 23%. Και ενώ 6 στις 10 γυναίκες παραδέχονται ότι είναι νευρικές κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος, σε λιγότερους από τους μισούς άνδρες συμβαίνει το ίδιο.

Η έρευνα εστιάζει και στη διαταραχή που ονομάζεται «άπνοια στον ύπνο», από την οποία πάσχουν περίπου 1,5 εκατομμύριο Βρετανοί. Ένα διακεκομμένο σε ύπνο βράδυ είναι πιθανό να οφείλεται σε αυτήν, η οποία προκαλεί επικίνδυνες παύσεις στην αναπνοή και ροχαλητό. Άλλα συμπτώματα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι κόπωση, κατάθλιψη, πονοκέφαλοι και μυικοί πόνοι.

Ο καθηγητής Stradling εξηγεί: «Πολλές γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται ότι πάσχουν από άπνοια στον ύπνο, που σημαίνει ότι δεν ακολουθούν τις ιατρικές συμβουλές και τη θεραπεία που χρειάζονται. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να μιλήσουν στο γιατρό τους για οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν έχουν προσπαθώντας να κοιμηθούν. Όσο συντομότερα, τόσο καλύτερα».

Συμπέρασμα; Σε περίπτωση που αδυνατούμε να κοιμηθούμε το βράδυ, ας πάψουμε να «υποφέρουμε σιωπηλά» και ας μιλήσουμε σε έναν ειδικό για αυτό, περιγράφοντάς του, φυσικά, τα συμπτώματα με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, ώστε να μπορέσει να κάνει σωστή διάγνωση και να μας δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Αλλιώς, ακόμα και αν εμείς οι ίδιες δεν το συνειδητοποιούμε, οι κίνδυνοι που κρύβονται για τη συνολική κατάσταση της υγείας μας μπορεί να είναι σοβαροί.

TAGS