Ανήκεις και εσύ στην κατηγορία των ανθρώπων που κατατάσσουν τα ταξίδια στις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής; Γιατί εγώ πιστεύω ότι είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη, ο πιο “ακίνδυνος” εθισμός και ένα δαπανηρό, αλλά τόσο δημιουργικό χόμπι που αξίζει τον κόπο να θυσιάσεις κάτι άλλο, προκειμένου να το υλοποιήσεις.

Έχεις όμως ποτέ αναρωτηθεί γιατί τα ταξίδια μας προσφέρουν τόση ικανοποίηση;

Αναμφίβολα, μας κάνουν καλύτερο άνθρωπο και έχουν αμέτρητα οφέλη, που δε μπορείς να τα βρεις, μένοντας στο σπίτι ή δουλεύοντας από το πρωί ως το βράδυ. Με το να ανακαλύπτεις ανεξερεύνητους προορισμούς, σίγουρα διευρύνεις του ορίζοντες σου, έρχεσαι σε επαφή με πρωτόγνωρες κουλτούρες και διαφορετικούς ανθρώπους, μαθαίνεις για καινούριους πολιτισμούς, δοκιμάζεις άγνωστες γεύσεις και γεμίζεις με εικόνες που θα σε συνοδεύουν για πάντα στη ζωή σου. Συνεπώς, εκτός του ότι μπορεί να πονοκεφαλιάζεις με το να οργανώσεις τα διαδικαστικά και να ετοιμάσεις βαλίτσα, τα ταξίδια μόνο καλό σου κάνουν, καθώς ανεβάζουν τη διάθεση και τονώνουν την αυτοπεποίθησή σου.

Εκτός του ότι μπορεί να πονοκεφαλιάζεις με το να οργανώσεις τα διαδικαστικά και να ετοιμάσεις βαλίτσα, τα ταξίδια μόνο καλό σου κάνουν, καθώς ανεβάζουν τη διάθεση και τονώνουν την αυτοπεποίθησή σου.

Έχοντας κάνει την ίδια ερώτηση σε φίλους και γνωστούς, σχετικά με το τι θα έκαναν αν κέρδιζαν το τζόκερ, οι περισσότεροι απ' αυτούς δεν ανέφεραν τα υλικά αγαθά, αλλά απάντησαν ότι θα ξόδευαν τα χρήματά τους, κάνοντας το γύρο του κόσμου.

Γιατί, όμως, τα ταξίδια μας προκαλούν εθισμό και και ποια είναι τα πιο ουσιαστικά οφέλη τόσο για την υγεία μας, όσο και για την ψυχολογία μας; Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτοί είναι οι 8 λόγοι για τους οποίους πρέπει να ξεκινήσεις αμέσως να ταξιδεύεις, αν δεν το έχεις κάνεις ήδη.

Τα νέα ζευγάρια που ταξιδεύουν μαζί αποκτούν μεγαλύτερη οικειότητα, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να βελτιώνεται η σχέση τους.

1. Τα ταξίδια βελτιώνουν την ικανότητά μας να δίνουμε λύση σε προβλήματα, που απασχολούν την καθημερινότητά μας.

2. Τα λεφτά που ξοδεύουμε σε υλικά αγαθά, σε καμία περίπτωση δεν μας κάνουν τόσο ευτυχισμένους, όσο αυτά που χαλάμε, προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα ταξίδι.

3. Επιπλέον βοηθούν όσους πάσχουν από μελαγχολία και κατάθλιψη.

4. Τα νέα ζευγάρια που ταξιδεύουν μαζί αποκτούν μεγαλύτερη οικειότητα, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να βελτιώνεται η σχέση τους.

5. Οι ταξιδιωτικές εμπειρίες προωθούν την υγεία του εγκεφάλου.

6. Τα ταξίδια μας κάνουν πιο έξυπνους και δημιουργικούς, καθώς ερχόμαστε σε επαφή με νέες εικόνες, πολιτισμούς, γεύσεις και ανθρώπους.

7. Κατά την περίοδο των διακοπών, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

8. Μετά από μία ή δύο ημέρες σε ένα καινούριο μέρος, το 89% των ανθρώπων παρουσιάζουν σημαντική μείωση στο άγχος.

Γι' αυτό εάν δεν έχετε ταξιδέψει αρκετά, μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξετε συνήθειες, να αποταμιεύσετε κάποια χρήματα, να πάρετε άδεια και να κλείσετε εισιτήρια για έναν ανεξερεύνητο προορισμό, που πάντα θέλατε να ανακαλύψετε.

Με το να ανακαλύπτεις ανεξερεύνητους προορισμούς, σίγουρα διευρύνεις του ορίζοντες σου, έρχεσαι σε επαφή με πρωτόγνωρες κουλτούρες και διαφορετικούς ανθρώπους, μαθαίνεις για καινούριους πολιτισμούς, δοκιμάζεις άγνωστες γεύσεις και γεμίζεις με εικόνες που θα σε συνοδεύουν για πάντα στη ζωή σου.
TAGS