Αν νόμιζες ότι το κάπνισμα είναι το πιο βλαβερό πράγμα που κάνεις στον οργανισμό σου, δυστυχώς κάνεις λάθος.

Πέντε καθημερινές συνήθειες έχουν τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα με το να καπνίζεις.

1. Καθιστική ζωή

Μήπως περνάς την περισσότερη μέρα καθισμένη σε μια καρέκλα; Μήπως έχεις ξεχάσει τι σημαίνει γυμναστική; Καλό θα ήταν πλέον να κάνεις μερικά διαλείμματα και να περπατάς κατά τη διάρκεια της εργασίας σου και να βάλεις την άσκηση στην καθημερινότητά σου.

2. Τρως πολύ κρέας και τυρί

Παν μέτρον άριστον δεν έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες; Κάτι γνώριζαν. Η ζωική πρωτεΐνη δεν είναι αθώα καθώς είναι πλούσια στην ορμόνη IGF-1 που δυναμιτίζει την παραγωγή καρκινικών κυττάρων. Περιόρισε τη συνεχή κατανάλωση κρέατος και προτίμησε να λαμβάνεις πρωτεΐνες από όσπρια όπως τα φασόλια.

3. Μαγειρεύεις με λάθος λάδι

Δεν είναι μόνο θέμα γεύσης αλλά και υγείας. Η χρήση σογιέλαιου στη μαγειρική είναι μεγάλο λάθος αφού απελευθερώνονται αιωρούμενα σωματίδια, αλδεΰδες και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, ενώσεις που περιέχονται στο τσιγάρο. Για να αποφύγεις τέτοια λάθη, φρόντισε να βάζεις το κατάλληλο λάδι για το ανάλογο μαγείρεμα. Για παράδειγμα, το ελαιόλαδο μην το χρησιμοποιείς σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά προτίμησε σε χαμηλότερες.

4. Σολάριουμ

Τα προηγούμενα χρόνια σε όλον τον κόσμο (και στην Ελλάδα) ήταν της μόδας το σολάριουμ. Αρκετοί ερευνητές από τότε εφιστούσαν την προσοχή μας σε αυτήν την beauty μανία, ωστόσο αρκετές αψήφισαν την προειδοποιήσεις και προτίμησαν να μαυρίσουν μέσα σε ειδικά μηχανήματα. Αποτέλεσμα; 42.000 περιστατικά καρκίνου του δέρματος κάθε χρόνο μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αν θες να αποκτήσεις sunkissed look, κατανάλωσε καρότα και ντομάτες ενώ απόφυγε να κάνεις ηλιοθεραπεία τις «ακατάλληλες ώρες» 12.00-17.00.

5. Δεν κοιμάσαι αρκετά

Ο καλός ύπνος είναι «γιατρός» για τα πολλά καθημερινά προβλήματα. Τα άτομα που έχουν έλλειψη ύπνου εμφανίζουν υψηλή αρτηριακή πίεση, έμφραγμα, εγκεφαλικό, παχυσαρκία και αρκετά άλλα θέματα πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι αν κοιμάσαι λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα, τα ποσοστά θνησιμότητας είναι ίδια με έναν καπνιστή.

Τι να κάνεις; Κοιμήσου. Όχι λίγο, αλλά τουλάχιστον 8 ώρες και αν έχεις αϋπνίες, φρόντισε να επισκεφτείς έναν ειδικό.

TAGS