ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

10 tips για περισσότερη ευτυχία ακόμη και σε δύσκολες εποχές

Με τόσα αγχωτικά εξωτερικά ερεθίσματα, μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι; Στην αυγή του νέου έτους, ο συγγραφέας Rachel Kelly απαντά θετικά και μας εξηγεί τον τρόπο.

10 tips για περισσότερη ευτυχία ακόμη και σε δύσκολες εποχές

Όσους στόχους και να έχουμε θέσει για τη νέα χρονιά, κανείς δεν μπορεί να γίνει ευτυχισμένος με ένα μαγικό ραβδί. Αντιθέτως, η ευτυχία, όπως επαναλαμβάνουν οι ειδικοί - ή, αντίστοιχα, η έλλειψή της - αποτελεί συνέπεια των πράξεών μας και του τρόπου με τον οποίο σκεφτόμαστε. Αυτό το τελευταίο, όμως, υπάρχουν έξυπνα και εύκολα tips για να το χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας. Ο Rachel Kelly, συγγραφέας του βιβλίου «Walking on Sunshine: 52 Small Steps To Happiness» προτείνει δέκα από αυτά και, ακολουθώντας τα μπορούμε όχι φυσικά να αγγίξουμε την πολυπόθητη ευτυχία, αλλά, πάντως, να την προσεγγίσουμε κατά πολύ.

1. Επιβραδύνουμε τους ρυθμούς μας.

Οι αστραπιαίες ταχύτητες με τις οποίες κινούμαστε στην καθημερινότητα μάς κάνουν πολλές φορές να ξεχνάμε ότι είμαστε ανθρώπινα όντα και να λειτουργούμε απλώς σαν ρομπότ. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να αφήνουμε κάπου-κάπου ένα βράδυ ελεύθερο ή λίγη ώρα στην ατζέντα μας κενή για να μην κάνουμε απολύτως τίποτα. Κι αν υποφέρουμε από το γνωστό FOMO (Fear Of Missing Out), δηλαδή το σύνδρομο του φόβου μήπως χάσουμε κάτι; Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και να το μετατρέψουμε στη «χαρά του να χάσουμε κάτι» - εφόσον, κατά συνέπεια, θα έχουμε κερδίσει κάτι άλλο. Για παράδειγμα, όπως συστήνουν οι γιατροί, μια καλύτερη αίσθηση ελέγχου πάνω στην υπερφορτωμένη ζωή μας.

2. Επικεντρωνόμαστε σε κάτι που κάνουμε.

Επιλέγουμε μια πράξη που διεκπεραιώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και εστιάζουμε την προσοχή μας αποκλειστικά σε αυτήν. Μπορεί, π.χ. να είναι μια ενέργεια ρουτίνας, όπως το πλύσιμο των χεριών μας. Την κάνουμε, λοιπόν, πιο αργά, προσπαθώντας να εκλάβουμε την θεαματική αντιστρές επίδραση που έχει στην ψυχοσύνθεσή μας έστω κι αυτή η προσωρινή στασιμότητα. Σε στιγμές έντονου στρες, θα μας χρησιμεύσει και θα την ανακαλέσουμε.

3. Ακολουθούμε τον κανόνα του 60%.

Το άγγιγμα της τελειότητας θεωρείται μεν ουτοπικό, αλλά το κυνήγι της είναι όχι μόνο πραγματικό, αλλά και με καταστροφικές συνέπειες. Οπότε, αναθεωρούμε τον τρόπο σκέψης μας: Αν μια φιλία, μια συντροφική σχέση ή ένα επαγγελμετικό πρότζεκτ είναι κατά 60% σωστό, προσπαθούμε να αρκεστούμε σε αυτό αποφεύγοντας τους ψυχαναγκασμούς. Δίδυμα αδελφάκια της τελειομανίας, εξάλλου, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η λογική του «όλα ή τίποτα», ο εθισμός με τη δουλειά, ο τρόμος της αποτυχίας και η υπερβολική ευαισθησία στην κριτική των άλλων.

4. Θρέφουμε σωστά το σώμα μας.

Μια σειρά από επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνει ότι οι τροφές που επιλέγουμε να καταναλώσουμε έχουν άμεση επίδραση στη διάθεσή μας και στα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό μας, η οποία είναι γνωστή και ως ορμόνη της ευτυχίας. Διαλέγουμε, λοιπόν, ωφέλιμα τρόφιμα: πράσινα λαχανικά, προβιοτικά, κανέλα και, όταν θέλουμε να αμαρτήσουμε και λίγο, μαύρη σοκολάτα.

5. Απενεργοποιούμε το κινητό πριν τον ύπνο.

Η λάμψη της οθόνης του κινητού τηλεφώνου, αλλά και η ακτινοβολία του, κάθε άλλο παρά μας βοηθάει να χαλαρώσουμε το βράδυ. Μια ώρα, λοιπόν, προτού πέσουμε στο κρεβάτι φροντίζουμε να το απομακρύνουμε από κοντά μας ή, αν είναι εφικτό, να το απενεργοποιήσουμε κιόλας. Το χρειάζεται το σώμα μας προκειμένου να ηρεμήσει και να αποκοιμηθεί και το επόμενο πρωί να ξυπνήσουμε όσο χρειάζεται ξεκούραστοι και ενεργητικοί.

6. Βάζουμε σε τάξη τον χώρο μας.

Μαζεύοντας την ακαταστασία στο σπίτι ή τουλάχιστον σε κάποιες ντουλάπες, αποκτούμε αυτομάτως την αίσθηση ενός καλύτερου ελέγχου στο χώρο μας. Επιπλέον, απαλλασσόμαστε για πάντα από τα περιττά και επανεκτιμούμε την αξία όσων αποφασίζουμε να κρατήσουμε. Και, σε δεύτερο επίπεδο, όπως διαπιστώνουμε όταν το κάνουμε και όπως επιβεβαιώνουν και οι ψυχολόγοι, η αίσθηση του ελέγχου στο χώρο μας μάς δίνει την αίσθηση του καλύτερου ελέγχου και στη ζωή μας συνολικά.

7. Παίρνουμε σωστές ανάσες.

Όταν είμαστε υπερβολικά πιεσμένοι ή στρεσαρισμένοι - για παράδειγμα, όταν μας προκύπτει αναπάντεχα μια μεγάλη δυσκολία που δεν ξέρουμε πώς να την διαχειριστούμε - κάνουμε το εξής τρικ αναπνοής: Κλείνουμε με το δάχτυλο τη μία πλευρά της μύτης και αναπνέουμε με το άλλο ρουθούνι. Μοιράζοντας στο μισό την ποσότητα του αέρα που εισπνέουμε, μειώνουμε την αρτηριακή πίεση και βοηθάμε το σώμα μας να χαλαρώσει. Είναι ένα τρικ ιδιαίτερα αποτελεσματικό, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε έντονη συναισθηματική φόρτιση.

8. Επαναπροσδιορίζουμε την αποτυχία.

Το να σκοντάφτουμε συνεχώς σε εμπόδια και να αποτυγχάνουμε μπορεί να μας διδάξει πολλά. Παράδειγμα; Τη λήψη πιο λελογισμένου ρίσκου ή τη διαχείριση με διαφορετικό τρόπο μιας δυσκολίας. Ένα καρτούν, μάλιστα, λέει χιουμοριστικά: «Έχω κάνει τόσα λάθη και με δίδαξαν τόσα πολλά που σκέφτομαι να κάνω μερικά ακόμη». Ας αποτυγχάνουμε, λοιπόν, κάθε φορά καλύτερα, όπως λέγεται, και η επιτυχία θα γίνει μονόδρομος.

9. Ασκούμαστε.

Όταν ιδρώνουμε λίγο, ιδίως το πρωί, αυτό απελευθερώνει ενδορφίνες στον οργανισμό και μας κρατά σε φόρμα για όλη την υπόλοιπη μέρα. Αντιθέτως, η έλλειψη άσκησης μπορεί να μας κάνει νωχελικούς. Οπότε, ας απόφασίσουμε από το 2016 να ξεκινάμε τη μέρα μας σωστά.

10. Διαβάζουμε ένα ποίημα δυνατά.

Καθώς επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε αυτό, η λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε απομακρύνεται από το μυαλό μας και οι αγχωτικοί προβληματισμοί παγώνουν για λίγο, εφόσον η σκέψη μας παρασύρεται από τη λυρικότητα των στίχων. Ας διαλέξουμε, λοιπόν, ένα ποίημα ή έναν ποιητή που μας αρέσει και ας το δοκιμάσουμε. Όσοι το έχουν κάνει τουλάχιστον, επιμένουν ότι πιάνει.

Read Next

25 Απρ 2024

Μείωσε τα συμπτώματα της αφρικανικής σκόνης, χωρίς αντισταμινικά!

Πάρε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να προστατευτείς από την επίδραση της αφρικανκής σκόνης με 4 φυσικούς τρόπους.

24 Απρ 2024

Φύση, ηρεμία και γεύσεις που ταξιδεύουν: Μία "όαση" στα βόρεια προάστια έχει γίνει το αγαπημένο spot των Αθηναίων

Ακόμη και ένας απλός καφές, προσφέρει μεγαλύτερη απόλαυση όταν είσαι "μακριά" από την πόλη.

Περισσότερα από

Life

24 Απρ 2024

Δίαιτα της νηστείας: Χάστε έως 5 κιλά σε 40 ημέρες

Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να μειώσουμε το βάρος μας, αλλά και να κάνουμε μια σωστή αποτοξίνωση

24 Απρ 2024

7 στάσεις στην Τρώων, έναν "από τους πιο cool δρόμους του κόσμου"

Το Time Out ξεχωρίζει τη δημοφιλή οδό των Άνω Πετραλώνων και εμείς βρίσκουμε αφορμή να επιστρέψουμε εκεί.

24 Απρ 2024

Από την Καλιφόρνια στον Όλυμπο: Εκπαιδεύοντας νέους στη δράση για το κλίμα και μια πιο ανθεκτική κοινωνία

Για τον Larry Notheis η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps

24 Απρ 2024

Έχεις άγχος; 6 τροφές που θα σε ηρεμήσουν αμέσως

Αυτές είναι οι 6 τροφές που θα σε απαλλάξουν από το άγχος.

23 Απρ 2024

Δείτε την ημερίδα Women Who Dare "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση"

Δείτε εδώ το βίντεο από την ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

23 Απρ 2024

H ημερίδα του Womantoc "Οι Γυναίκες που Αλλάζουν τον Κόσμο. Η Ανατροπή είναι Γυναικεία Υπόθεση" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Δήλωσε συμμετοχή στην ημερίδα του Harper’s Bazaar Greece και του WomanToc με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και επιστημονικό χώρο.

22 Απρ 2024

Βιβλιοπάρτι στο rooftop του Βrown Acropol

Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και τα Brown Hotels, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και τον Περίπατο Βιβλίου.

21 Απρ 2024

Η χρυσοκουφάτη γεύση της Μακεδονίας

Τα εστιατόρια του βορρά που ανήκουν στην ελίτ της ελληνικής σκηνής.

21 Απρ 2024

Δίαιτα Cambridge: Η "νόστιμη" δίαιτα των υγρών και το express αδυνάτισμα

Πρόκειται για μία υγρή δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων που υπόσχεται απώλεια μεγαλύτερη των 4-5 κιλών την εβδομάδα.

20 Απρ 2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.