ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το κτήριο αίνιγμα της Ακαδημίας 58 Α, στην Αθήνα και η ιστορία που το συνοδεύει

Τα κτήρια κουβαλάνε την ιστορία τους αλλά και μύθους γύρω από αυτά. Τι συμβαίνει με το κτήριο της Ακαδημίας 58 Α;

Το κτήριο αίνιγμα της Ακαδημίας 58 Α, στην Αθήνα και η ιστορία που το συνοδεύει

Το αινιγματικό αυτό κτήριο βρίσκεται επί της οδού Ακαδημίας 58Α και πρόκειται για μια προέκταση του νεοκλασικού μεγάρου, επί της οδού Μαυρομιχάλη 6, το οποίο οικοδομήθηκε την χρονική περίοδο 1882-85 ως οικία του Ερνέστου Τσίλλερ. Ο Τσίλλερ, ήταν Γερμανός αρχιτέκτονας από την Σαξονία, με δράση στη Βιέννη και την Ελλάδα κατά τον 19ο και 20ό αιώνα. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και διασημότερους αρχιτέκτονες στην ελληνική επικράτεια, σχεδιάζοντας και επιβλέποντας εκατοντάδες κτήρια.

Στο μέγαρο αυτό έζησε ο Τσίλλερ μέχρι το 1912, μετέπειτα αγοράστηκε σε πλειστηριασμό από τον Κεφαλλονίτη τραπεζίτη, φιλότεχνο και συλλέκτη έργων τέχνης Διονύσιο Π. Λοβέρδο (1878 – 1934), ως κατοικία του. Ο Διονύσιος Λοβέρδος ήταν επίσης, ο ιδιαίτερος γραμματέας του διευθυντή του Τμήματος της Δημοσιότητας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και πρώτος Διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας.

Ένα μέρος της αινιγματικής αυτής κατοικίας, χρησιμοποιήθηκε ως μουσείο και στέγασε ιδιωτικές συλλογές του Διονυσίου Λοβέρδου, όπως σπάνια βιβλία και Βυζαντινές εικόνες, μέχρι έργα Ελλήνων ζωγράφων και γενικότερα της λαϊκής τέχνης της εποχής.

Το κτήριο αίνιγμα της Ακαδημίας 58 Α, στην Αθήνα και η ιστορία που το συνοδεύει
Εικόνες από το εγκαταλελειμμένο πλέον εσωτερικό του κτηρίου.

Ως λογικό αποτέλεσμα γεννούνται πολλές εικασίες, για το τι ακριβώς αντιπροσώπευε το συγκεκριμένο κτήριο. Οι φήμες κορυφώνονται, στο αν σχετίζεται με απόκρυφα γεγονότα, καθώς ο θρησκευτικού είδους μυστικισμός του, δημιουργεί δεκάδες εύλογα ερωτήματα. Ενώ πολλοί ταυτίζουν τον Διονύσιο Λοβέρδο ως υψηλόβαθμο τέκτονα, καθώς κατά πολλούς ο αδελφός του Σπυρίδων Λοβέρδος, ανήκε στην στοά Παρθενών, της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του κτηρίου, είναι η μεγάλη του πόρτα μεσαιωνικής/γοτθικής μορφής, καθώς και οι θολωτοί τρούλοι στον λεγόμενο ναό, ας τον πούμε έτσι, που υπήρχε στο εσωτερικό του. Πολλοί ερευνητές και μυστηριολάτρες μιλούν για καταπακτές, υπόγεια περάσματα και στοές, αφού μέσα στο κτήριο βρίσκονται σφραγισμένες καταπακτές και ειδικά πόρτες οι οποίες στέκουν πλέον σφραγισμένες, χτισμένες από τούβλα. Με περίεργα σύμβολα επίσης να απλώνονται στο χώρο.

Αξιοσημείωτο δε, είναι ότι στα περισσότερα δωμάτια έλειπε ένα κεντρικό «πλακάκι», από το έδαφος του πατώματος. Μήπως αφαιρέθηκαν, επειδή έφεραν πάνω κάποιο σύμβολο; Ποιος ξέρει.

Το πιο περίεργο στοιχείο όμως, το οποίο υπήρξε σήμα κατατεθέν του κτηρίου και ίσως ο εναρκτήριος μοχλός του όλου μυστηρίου, ήταν ο επιβλητικός δράκος που κοσμούσε την είσοδο του σπιτιού. Ο οποίος δυστυχώς αφαιρέθηκε και για κάποια περίοδο βρισκόταν παραγκωνισμένος πλέον, στο εσωτερικό της οικίας.

Ο επιβλητικός δράκος που κοσμούσε την είσοδο του σπιτιού.

(1965-1969) Ακαδημίας 58Α. Φωτογραφία: Γεώργιος Μπακούρος. Αρχείο Γεωργίου Μπακούρου 2012.

Read Next

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

Περισσότερα από

Stories

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.

14 Απρ 2024

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Η γυναίκα που κατάργησε το μύθο του "αιώνιου θηλυκού"

Η ιέρεια του φεμινισμού άλλαξε ριζικά τον τρόπο που οι κοινωνίες αντιλαμβάνονται το "Δεύτερο Φύλο", πέθανε στις 14 Απριλίου του 1986 και θάφτηκε δίπλα στον Σαρτρ στον άντρα που έδωσε ανυστερόβουλα την ύπαρξή της.

13 Απρ 2024

"Παίρνω το πιάνο και ίπταμαι": Ο Θάνος Μικρούτσικος μέσα από τα δικά του συγκλονιστικά λόγια

"Πρέπει να μπορούμε να ονειρευόμαστε. Σε μια τόσο βάρβαρη εποχή που ζούμε πρέπει να αγωνιζόμαστε και να μην φοβόμαστε". Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Απριλίου 1947.

12 Απρ 2024

O.J. Simpson: Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο O.Τζ. Σίμπσον, κι' εμείς θυμόμαστε την πιο απεχθή δολοφονία που συγκλόνισε την Αμερική

Η αδιανόητη κακοποίηση που υπέφερε η δολοφονημένη Νικόλ Μπράουν στα χέρια του συζύγου της Ο. Τζ. Σίμπσον μέσα από τα προσωπικά της ημερολόγια.

12 Απρ 2024

Τζέισον Στέιθαμ: Ο 23χρονος (παρολίγο Ολυμπιονίκης) Τζέισον, σε μια υπέροχη κατάδυση το μακρινό 1990. Και με μαλλιά!

Πριν κάνει το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη ο Τζέισον Στέιθαμ προπονούνταν στις καταδύσεις για την Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης.