Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έδωσε το «παρών», μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στη φετινή απονομή του Βραβείου Μελίνα Μερκούρη, που δόθηκε στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου, για την ερμηνεία της στην παράσταση «Η τραγική ιστορία του Άμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας» του Σαίξπηρ που παρουσιάστηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε διασκευή-σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια νέα ανάρτησή της στο Facebook μετέφερε γλαφυρά την ατμόσφαιρα της βραδιάς, μαγική παρά τα πρωτόγνωρα μέτρα ασφαλείας, αλλά και κάτι από το θαύμα που συντελείται πάνω στο θεατρικό σανίδι.

Τι έγραψε για την απονομή του Βραβείου Μελίνα Μερκούρη 2020:

«Ήταν μια όμορφη, διακριτική, χαμηλότονη βραδιά. Κι ας έκρυβαν οι μάσκες τα όμορφα πρόσωπα των νεαρών ηθοποιών, των υποψήφιων για το έπαθλο Μελίνα Μερκούρη. Κι ας ήταν λιγοστός ο κόσμος, μικρότερη η λάμψη. Η σεμνότητα της τελετής αναδείκνυε περισσότερο την ουσία της. Αφιερωμένη στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη από τη γέννηση της οποίας συμπληρώνονται φέτος εκατό χρόνια, μας θύμισε ότι το θέατρο είναι ο τόπος της συγκινησιακής αμεσότητας, ότι ο ηθοποιός είναι εκείνος που μετουσιώνει την ευαισθησία του σε ηθική δύναμη. Και κυρίως, ότι οι καλές ηθοποιοί διαθέτουν ειδικά φορτία ευαισθησίας που πλουτίζουν τη σύγχρονη θεατρική πράξη. Είδαμε τις δεκατρείς βραβευμένες ως τώρα με το επίζηλο αυτό θεατρικό έπαθλο να αποδίδουν στιγμές της ζωής της μοναδικής Μελίνας Μερκούρη μέσα από τον λόγο της, στο ντοκυμαντέρ «Μελίνα Στοπ Καρέ – Αναζητώντας τη σύγχρονη ελληνικότητα» του Μάνου Καρατζογιάννη, που προβλήθηκε στην εκδήλωση. Δεν τις είδαμε να υποδύονται τον ρόλο της, να ενσαρκώνουν τη γυναίκα - αλλά με τη φωνή, την έξοχη φυσική τους παρουσία, το βλέμμα τους να εξωτερικεύουν τις λέξεις της, να τις «γράφουν φωναχτά», όπως θα έλεγε ο Ρολάν Μπαρτ.

«Οι καλές ηθοποιοί διαθέτουν ειδικά φορτία ευαισθησίας που πλουτίζουν τη σύγχρονη θεατρική πράξη»

»Κι έπειτα είδαμε τη σκηνή να φωτίζεται από τη σοβαρότητα και τη χάρη των φετινών υποψήφιων. Η Μαίρη Μηνά, η Ελένη Στεργίου και η Δήμητρα Βλαγκοπούλου, νέες, ωραίες, ταλαντούχες, ξεχώρισαν την περασμένη χρονιά κι έφτασαν ως τη σκηνή του Rex, διεκδικώντας επάξια το έπαθλο. Το κέρδισε η Δήμητρα Βλαγκοπούλου, που αναμετρήθηκε με τον υπαρξιακό γρίφο του Άμλετ και βγήκε νικήτρια. Από σήμερα, και για όλη τη χρονιά, θα κρατήσει την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, για να τη δώσει, σύμφωνα με την παράδοση του θεσμού, στην ομότεχνή της που θα βραβευτεί το 2021. Σαν μια σκυτάλη σ’ έναν αγώνα δρόμου που δεν έχει τέρμα, αλλά σταθμούς. Κι αυτοί οι σταθμοί είναι οι ώρες ζωής συμπυκνωμένης, έντονης, αληθινής, που μας προσφέρει η τέχνη του θεάτρου και οι αφοσιωμένες θεραπαινίδες της. Εύχομαι στη νικήτρια και τις άξιες συνυποψήφιές της δύναμη και έμπνευση, ώστε να συντηρήσουν το θαύμα».

Δείτε την ανάρτηση:

Ήταν μια όμορφη, διακριτική, χαμηλότονη βραδιά. Κι ας έκρυβαν οι μάσκες τα όμορφα πρόσωπα των νεαρών ηθοποιών, των...

Posted by Katerina Sakellaropoulou on Wednesday, October 21, 2020

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

TAGS