Το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ., η Διεπιστημονική & Ερευνητική Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Παιδιών και Ενηλίκων, ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook μια ιστορία για τα κοινωνικά στερεότυπα και το πώς το πιο ακατέργαστο παιδικό βλέμμα μπορεί να τα ανατρέψει με μία και μοναδική ατάκα. Τα κλισέ που θέλουν τα παιχνίδια να χωρίζονται σε «αγορίστικα» και «κοριτσίστικα», από βρεφική ακόμα ηλικία καταρρίπτονται από έναν μικρό ήρωα, τον Μανώλη, που για τα Χριστούγεννα δεν ζητά μπάλες ούτε αυτοκινητάκια, αλλά μια κούκλα.

Διαβάστε το κείμενο που ανέβασε το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ.:

«Ο μικρός Μανώλης θέλει μια κούκλα. Μια κούκλα για να παίζει. Η μητέρα του, του λέει: "Δε φαντάζομαι να το λες σοβαρά;" Τ' άλλα παιδιά γελάνε και φωνάζουν: "Ο Μανώλης θέλει μια κούκλα! Το ακούσατε;" Οι γείτονες κουνάνε αποδοκιμαστικά το κεφάλι. "Μα καλά, κορίτσι είσαι;" του λένε. Τον Μανώλη αυτό δεν τον πειράζει. " Εγώ θέλω μια κούκλα", επιμένει, "τα Χριστούγεννα, εάν δεν γίνεται νωρίτερα".

«Οι γείτονες κουνάνε αποδοκιμαστικά το κεφάλι. "Μα καλά, κορίτσι είσαι;" του λένε. Τον Μανώλη αυτό δεν τον πειράζει»

»Περνάνε τα Χριστούγεννα μα η μητέρα του δεν του αγοράζει την κούκλα.

»Τώρα ο μικρός Μανώλης αποταμιεύει το χαρτζιλίκι του. Ύστερα, πηγαίνει μόνος του στο κατάστημα με τα παιχνίδια. "Θέλω μια κούκλα", λέει. "Για την αδελφή σου;" τον ρωτάει η πωλήτρια. "Όχι", λέει ο Μανώλης, "για μένα, για να παίζω. Θέλω αυτή με τις κοτσίδες που είναι στην βιτρίνα". Η πωλήτρια γελάει. Φωνάζει την διευθύντρια κι εκείνη γελάει επίσης. "Μήπως είναι καλύτερα να αγοράσεις ένα αυτοκινητάκι;" τον ρωτάει. Ο Μανώλης βάζει αποφασιστικά τα λεφτά πάνω στον πάγκο.

»Όλοι οι πελάτες στο μαγαζί τον κοιτάζουν. Από τον δρόμο ο κόσμος τον κοιτάζει κι αυτός περίεργα. Ο μικρός Μανώλης κρατά την κούκλα του στην αγκαλιά του. Τότε της μιλάει για πρώτη φορά: "Μα τι άνθρωποι είναι αυτοί;" της λέει, "δεν θέλουν να έχεις έναν πατέρα!".

»Merieluise Barhnard - non Guittitz.  Από την εφημερίδα "σεξουαλική διαπαιδαγώγηση" του Ελληνικού σεξουαλικού ινστιτούτου via Ηλιάνα Κοκαρίδα».

Δείτε την ανάρτηση:

Ο μικρός Μανώλης θέλει μια κούκλα. Μια κούκλα για να παίζει. Η μητέρα του, του λέει: "Δε φαντάζομαι να το λες σοβαρά;" Τ...

Posted by Kentro Dikepsy on Friday, December 18, 2020

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash
 

TAGS