ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Ο μικρός Μανώλης θέλει μια κούκλα. Η μητέρα του, του λέει: "Δε φαντάζομαι να το λες σοβαρά;"»

Μια μαρτυρία για το ακατέργαστο παιδικό βλέμμα που νίκησε τα κοινωνικά στερεότυπα.

«Ο μικρός Μανώλης θέλει μια κούκλα. Η μητέρα του, του λέει: "Δε φαντάζομαι να το λες σοβαρά;"»

Το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ., η Διεπιστημονική & Ερευνητική Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη Παιδιών και Ενηλίκων, ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook μια ιστορία για τα κοινωνικά στερεότυπα και το πώς το πιο ακατέργαστο παιδικό βλέμμα μπορεί να τα ανατρέψει με μία και μοναδική ατάκα. Τα κλισέ που θέλουν τα παιχνίδια να χωρίζονται σε «αγορίστικα» και «κοριτσίστικα», από βρεφική ακόμα ηλικία καταρρίπτονται από έναν μικρό ήρωα, τον Μανώλη, που για τα Χριστούγεννα δεν ζητά μπάλες ούτε αυτοκινητάκια, αλλά μια κούκλα.

Διαβάστε το κείμενο που ανέβασε το ΔΙ.ΚΕ.Ψ.Υ.:

«Ο μικρός Μανώλης θέλει μια κούκλα. Μια κούκλα για να παίζει. Η μητέρα του, του λέει: "Δε φαντάζομαι να το λες σοβαρά;" Τ' άλλα παιδιά γελάνε και φωνάζουν: "Ο Μανώλης θέλει μια κούκλα! Το ακούσατε;" Οι γείτονες κουνάνε αποδοκιμαστικά το κεφάλι. "Μα καλά, κορίτσι είσαι;" του λένε. Τον Μανώλη αυτό δεν τον πειράζει. " Εγώ θέλω μια κούκλα", επιμένει, "τα Χριστούγεννα, εάν δεν γίνεται νωρίτερα".

«Οι γείτονες κουνάνε αποδοκιμαστικά το κεφάλι. "Μα καλά, κορίτσι είσαι;" του λένε. Τον Μανώλη αυτό δεν τον πειράζει»

»Περνάνε τα Χριστούγεννα μα η μητέρα του δεν του αγοράζει την κούκλα.

»Τώρα ο μικρός Μανώλης αποταμιεύει το χαρτζιλίκι του. Ύστερα, πηγαίνει μόνος του στο κατάστημα με τα παιχνίδια. "Θέλω μια κούκλα", λέει. "Για την αδελφή σου;" τον ρωτάει η πωλήτρια. "Όχι", λέει ο Μανώλης, "για μένα, για να παίζω. Θέλω αυτή με τις κοτσίδες που είναι στην βιτρίνα". Η πωλήτρια γελάει. Φωνάζει την διευθύντρια κι εκείνη γελάει επίσης. "Μήπως είναι καλύτερα να αγοράσεις ένα αυτοκινητάκι;" τον ρωτάει. Ο Μανώλης βάζει αποφασιστικά τα λεφτά πάνω στον πάγκο.

»Όλοι οι πελάτες στο μαγαζί τον κοιτάζουν. Από τον δρόμο ο κόσμος τον κοιτάζει κι αυτός περίεργα. Ο μικρός Μανώλης κρατά την κούκλα του στην αγκαλιά του. Τότε της μιλάει για πρώτη φορά: "Μα τι άνθρωποι είναι αυτοί;" της λέει, "δεν θέλουν να έχεις έναν πατέρα!".

»Merieluise Barhnard - non Guittitz. Από την εφημερίδα "σεξουαλική διαπαιδαγώγηση" του Ελληνικού σεξουαλικού ινστιτούτου via Ηλιάνα Κοκαρίδα».

Δείτε την ανάρτηση:

Ο μικρός Μανώλης θέλει μια κούκλα. Μια κούκλα για να παίζει. Η μητέρα του, του λέει: "Δε φαντάζομαι να το λες σοβαρά;" Τ...

Posted by Kentro Dikepsy on Friday, December 18, 2020

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Read Next

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.