ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο Κορτώ ανέβασε το καλύτερο στάτους για τον αυτισμό: «Όταν ήμουν μπόμπιρας, δεν ήξερα τι έφταιγε»

Η προσωπική, ευαίσθητη τοποθέτηση του αγαπημένου συγγραφέα έγινε για ακόμα μία φορά viral και δικαιολογημένα.

Ο Κορτώ ανέβασε το καλύτερο στάτους για τον αυτισμό: «Όταν ήμουν μπόμπιρας, δεν ήξερα τι έφταιγε»

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού η 2η Απριλίου και ένα από τα πιο συγκινητικά, τρυφερά, ευαίσθητα σχόλια το διαβάσαμε από τον Αύγουστο Κορτώ. Τον χαρισματικό συγγραφέα που μέσα από τις καθημερινές τοποθετήσεις του στο Facebook πολεμά με έναν πολύ προσωπικό τρόπο τα στερεότυπα, τα ταμπού και γίνεται, κατά κανόνα, viral.

Ο Κορτώ έγραψε λοιπόν ως στάτους ένα προσωπικό κείμενο, που διαχωρίζει τις προκαταλήψεις από την πραγματικότητα ενός ανθρώπου που «προτιμά την επινοημένη πραγματικότητα ενός βιβλίου ή ενός video game απ' την περιερρέουσα συνθήκη της λεγόμενης 'κοινωνικής ζωής'»:

«Όταν ήμουν μπόμπιρας, δεν ήξερα τι έφταιγε και τα εύκολα φάνταζαν δύσκολα. Δεν ήξερα γιατί, όταν συναντούσαμε στον δρόμο κάποιον γνωστό ή φίλο του μπαμπά, και μου 'λεγε "Πες γεια στον κύριο Τάδε", εγώ κάρφωνα τα μάτια στο πεζοδρόμιο και σώπαινα πεισματικά. Δεν ήξερα γιατί δυσανασχετούσα με τις πολλές αγκαλιές, γιατί τρόμαζα αν μ' άγγιζες απότομα. Ούτε γιατί, ενώ ζήλευα τις φιλίες των άλλων παιδιών στο σχολείο, μου ήταν σχεδόν αδύνατον να αποχτήσω δικούς μου φίλους, αν δεν έκαναν εκείνοι το πρώτο βήμα. (Μόνο με τα σκυλιά ήταν απλά τα πράγματα: παρέα χωρίς συζήτηση, αγάπη δίχως περίπλοκες απαιτήσεις.)

»Τα χρόνια πέρασαν, τα ζόρια άλλαξαν μορφή. Περνούσα κάθε μα κάθε Σαββατοκύριακο κολλημένος στον υπολογιστή, ή στο κρεβάτι με κάποιο βιβλίο - μόνο τότε ένιωθα απολύτως ευτυχής. Ή, πιο μετά, στο σινεμά, όπου συχνά πήγαινα μόνος, για να μην είμαι αναγκασμένος να πιάνω κουβέντα, να απολαμβάνω απερίσπαστος την εκάστοτε ταινία.

«Και για να πολεμήσεις το στίγμα - όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις - αρκεί ν' αφήσεις τον αυτιστικό σου συνάνθρωπο να είναι αυτός που είναι, χωρίς ν' απαιτείς να σου μοιάσει».

»Δεν είχα ιδέα περί αυτισμού τα χρόνια εκείνα - θεωρούσα πως ήταν συνώνυμος της βαριάς νοητικής υστέρησης. Δεν φανταζόμουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι απέφευγαν τη βλεμματική επαφή όπως εγώ, ότι ένιωθαν τη δική μου δυσφορία όταν βρίσκονταν αντιμέτωποι με κοινωνικές περιστάσεις που η πλειονότητα του κόσμου διαχειριζόταν χωρίς το παραμικρό άγχος.

»Με τα πολλά, ωστόσο, έμαθα - για το φάσμα του αυτισμού και το μεγάλο του εύρος, για το σύνδρομο Asperger, για χαρακτηριστικά που για χρόνια νόμιζα κουσούρια, ενώ ήταν απλώς συμπτώματα ενός διαφορετικού ψυχισμού. Πάνω απ' όλα, έμαθα πως δεν πειράζει αν αποφεύγεις να κοιτάς τον συνομιλητή σου στα μάτια, ή αν προτιμάς την επινοημένη πραγματικότητα ενός βιβλίου ή ενός video game απ' την περιερρέουσα συνθήκη της λεγόμενης 'κοινωνικής ζωής'.

»Και για να πολεμήσεις το στίγμα - όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις - αρκεί ν' αφήσεις τον αυτιστικό σου συνάνθρωπο να είναι αυτός που είναι, χωρίς ν' απαιτείς να σου μοιάσει».

Δείτε το στάτους του παρακάτω.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.

Read Next

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.