Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι στις καθημερινές μετακινήσεις μας είναι η κίνηση στους δρόμους, ίσως και η αναζήτηση πάρκινγκ. Όμως για τους ΑΜΕΑ αυτή η ρουτίνα αναδεικνύεται, συνήθως, σε αληθινή Οδύσσεια. Για του λόγου το αληθές, η κάμερα του Open ακολούθησε μια 20χρονη που κινείται σε αναπηρικό αμαξίδιο, την Ανθή, στην καθημερινή διαδρομή της για τη σχολή, στη Θεσσαλονίκη, και την είδε να έρχεται αντιμέτωπη με διάφορες δοκιμασίες. Μεταξύ άλλων, το καροτσάκι κόλλησε ανάμεσα σε μια κολώνα και ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο και βρέθηκε μπροστά σε χαλασμένο πεζοδρόμιο – οπότε η φοιτήτρια αναγκάστηκε να βγει στον δρόμο, για να συνεχίσει πλάι στα αυτοκίνητα με κίνδυνο τη ζωή της.

Όμως η σημαντικότερη ίσως δοκιμασία της έχει να κάνει με τα λεωφορεία: στο ρεπορτάζ, ο οδηγός σταμάτησε και κατέβασε τη ράμπα του οχήματος (όπως είναι υποχρεωμένος να κάνει) αλλά η Ανθή είπε στον δημοσιογράφο ότι «τυχαίνει πάρα πολλές φορές να μη με παίρνουν τα λεωφορεία. Μου λένε ότι δεν έχουν τη δικαιοδοσία να πιάσουν το καρότσι ή ότι “το λεωφορείο είναι γεμάτο, πού να σε βάλω”. Πολλές φορές κάνουν ότι δεν με βλέπουν».

«Νιώθω ταπεινωμένη γιατί πρέπει να κάνω ντόρο για τα αυτονόητα» πρόσθεσε η Ανθή. Τουλάχιστον αυτή τη φορά ο ντόρος φαίνεται ότι έφερε αποτέλεσμα, κινητοποιώντας τον Δήμο Θεσσαλονίκης να ξεκινήσει μια διαδικασία βελτίωσης της προσβασιμότητας στην πόλη.

Δείτε το ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS