ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Μου εξήγησαν ότι η κόρη μου έφερε μια γενετική μετάλλαξη, αν και δεν είπαν τη λέξη “ανάπηρη”»

«Σήμερα έχω κερδίσει τη ζωή που ονειρευόμουν κατά 70%: ένα υψηλό ποσοστό, όταν ξεκινάς από το μηδέν». Η συγκλονιστική μαρτυρία μιας μαμάς παιδιού με ειδικές ανάγκες.

«Μου εξήγησαν ότι η κόρη μου έφερε μια γενετική μετάλλαξη, αν και δεν είπαν τη λέξη “ανάπηρη”»

Οι αληθινές, ανθρώπινες ιστορίες, συχνά τραγικές αλλά πάντα με μια νότα αισιοδοξίας στο τέλος, διαρκώς πληθαίνουν στο γοητευτικό πρότζεκτ «Humans of New York», που ξεκίνησε ως μια σειρά πορτρέτων των Νεοϋορκέζων της διπλανής πόρτας και εξελίχθηκε σε ένα εξαιρετικά επιτυχημένο μπλογκ και δύο μπεστ σέλερ βιβλία. Μια από τις μαρτυρίες που έγιναν πρόσφατα viral, και δικαίως, είναι αυτή μιας μητέρας κοριτσιού με ειδικές ανάγκες. Απόλυτα καθηλωτική μέσα από την ειλικρίνειά της. Διαβάστε την:

«Είχα σχέδιο. Είχα διαβάσει όλα τα βιβλία για γονείς. Είχα αγοράσει όλα τα σωστά προϊόντα. Όλα έδειχναν να πηγαίνουν τέλεια. Οι υπέρηχοι ήταν φυσιολογικοί. Η Όντρεϊ ήρθε ακριβώς στην πιθανή ημερομηνία τοκετού – συνεπής, όπως κι εγώ. Αλλά όταν πήγαμε στον γιατρό για το τσεκάπ των δύο μηνών, ήρθε και ένας συνάδελφός του στο χώρο. Είχαν μαζί τους ένα σωρό γραφήματα και μου εξήγησαν ότι η Όντρεϊ έφερε μια γενετική μετάλλαξη. Ήταν ξεκάθαρο ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε, αν και ποτέ δεν είπαν τη λέξη “ανάπηρη”. Ή “ειδικές ανάγκες”. Χρησιμοποίησαν τον όρο “καθυστέρηση”, οπότε υπέθεσα ότι τελικά θα προλάβαινε τα άλλα παιδιά.

«Ήταν ξεκάθαρο ότι κάτι σοβαρό συνέβαινε, αν και ποτέ δεν είπαν τη λέξη “ανάπηρη”. Ή “ειδικές ανάγκες”. Χρησιμοποίησαν τον όρο “καθυστέρηση”, οπότε υπέθεσα ότι τελικά θα προλάβαινε τα άλλα παιδιά»

»Το ήξερα ότι αναπτυσσόταν αργά. Αλλά η πλήρης συνειδητοποίηση δεν ήρθε παρά μόνο σε μια αξιολόγηση που κάναμε για το νηπιαγωγείο. Χρησιμοποίησαν τον χαρακτηρισμό “σοβαρή”, που δεν θέλεις ποτέ να ακούσεις για το παιδί σου. Μας ξενάγησαν στην αίθουσα “για ειδικές ανάγκες” και δεν το διαχειρίστηκα καλά. Για μένα, “ειδικές ανάγκεςσήμαινε ότι ο κόσμος θα γύριζε χωρίς εσένα. Το μέλλον έμοιαζε ζοφερό. Και σκεφτόμουν ξανά και ξανά: “Δεν είμαι αρκετά καλή γι’ αυτό. Δεν είμαι αυτό που χρειάζεται η κόρη μου”.

«Το ήξερα ότι αναπτυσσόταν αργά. Αλλά η πλήρης συνειδητοποίηση δεν ήρθε παρά μόνο σε μια αξιολόγηση που κάναμε για το νηπιαγωγείο. Χρησιμοποίησαν τον χαρακτηρισμό “σοβαρή”, που δεν θέλεις ποτέ να ακούσεις για το παιδί σου»

»Από τότε, έχουμε διανύσει μια μεγάλη διαδρομή. Σήμερα η Όντρεϊ είναι οκτώ ετών. Η προσπάθεια είναι εξοντωτική, γιατί με έχει διαρκώς ανάγκη. Αλλά είναι χαρούμενη και γεμάτη όρεξη για παιχνίδι. Παίζει μπόουλινγκ και ασχολείται με την κολύμβηση. Πηγαίνει σε πάρτι. Ανησυχούσα για το αν θα έκανε φίλους και τελικά κατέληξε να έχει περισσότερους από εμένα. Η Όντρεϊ λοιπόν είναι καλά. Νόμιζα ότι εγώ θα χρειαζόταν να της διδάξω πολλά πράγματα, αλλά ήταν εκείνη που δίδαξε εμένα. Εγώ ήμουν που αγωνιζόμουν τόσο σκληρά να δώσω στη ζωή μια συγκεκριμένη μορφή. Για μένα ήταν πάντα άσπρο ή μαύρο. Η ζωή μου είτε ήταν ωραία είτε όχι. Δεν μπορούσα να αποδεχτώ την κατάστασή μου. Δεν μπορούσα να αποδεχτώ την κόρη μου. Δεν μπορούσα να αποδεχτώ τον εαυτό μου.

«Ανησυχούσα για το αν θα έκανε φίλους και τελικά κατέληξε να έχει περισσότερους από εμένα. Η Όντρεϊ λοιπόν είναι καλά. Νόμιζα ότι εγώ θα χρειαζόταν να της διδάξω πολλά πράγματα, αλλά ήταν εκείνη που δίδαξε εμένα»

»Ακόμα δεν έχω φτάσει εκεί όπου θα ήθελα. Ακόμα ζηλεύω τη ζωή που πίστευα ότι μου είχαν υποσχεθεί. Αλλά είμαι στο 70% της διαδρομής. Ένα ποσοστό πολύ καλό, όταν ξεκινάς από το μηδέν. Αλλά ο στόχος είναι το 100%. Έχω μόνο μία ζωή και στόχος μου είναι να είμαι, απλά, μαζί της. Να την κοιτάω χωρίς άλλες σκέψεις στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου. Και να αποδεχτώ ότι το όνειρό μου για την Όντρεϊ δεν είναι “το ένα και μοναδικό όνειρο”, αλλά να είναι ολοκληρωμένη. Και αυτό ακριβώς είναι, αυτή τη στιγμή».

Δείτε την ανάρτηση:

“I came in with a plan. I read all the parenting books. I bought all the right products. And everything seemed to be...

Posted by Humans of New York on Thursday, February 4, 2021

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".