Πριν από ενάμιση μήνα η ιστορία της διαμαρτυρίας κάποιων κατοίκων στα Καμένα Βούρλα, που αρνούντο να δεχτούν στην περιοχή 39 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, οι οποίοι θα διέμεναν προσωρινά, σε ξενοδοχείο, έκανε τον γύρο του διαδικτύου και σχολιάστηκε από πολλούς για την έλλειψη ευαισθησίας και τις κραυγαλέες διακρίσεις σε βάρος των παιδιών.

Πώς εξελίχθηκε όμως αυτή η ιστορία; Η συνέχειά της, όπως την αφηγείται η μη κερδοσκοπική οργάνωση ΜΕΤΑδραση, εμπνέει αισιοδοξία και παρουσιάζει το πιο ανθρώπινο πρόσωπο της πόλης.

«Έχει περάσει ενάμισης μήνας από την άφιξη των 39 ασυνόδευτων παιδιών σε ξενοδοχείο στα Καμένα Βούρλα για την προσωρινή τους φιλοξενία. Σήμερα πλέον παραμένουν μόνο εννέα, τα οποία σύντομα θα αναχωρήσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

»Αφήνοντας πίσω τις ακραίες αντιδράσεις των πρώτων ημερών, όλο το υπόλοιπο διάστημα, η συμπαράσταση του κόσμου υπήρξε συγκινητική: τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, εκπαιδευτικό υλικό από πολίτες και οργανώσεις, εξαιρετική συνεργασία με το τοπικό Κέντρο Υγείας και άλλους φορείς της περιοχής. Απλές χειρονομίες, που όμως έκαναν τη διαφορά.

«Ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, εκπαιδευτικό υλικό από πολίτες και οργανώσεις, εξαιρετική συνεργασία με το τοπικό Κέντρο Υγείας και άλλους φορείς της περιοχής. Απλές χειρονομίες, που όμως έκαναν τη διαφορά»

»Ξεχωριστή στιγμή για τα παιδιά αποτέλεσε η επίσκεψή τους στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών που πραγματοποιήθηκε χάρη στην ευγενική προσφορά του κύριου Λάμπρου. Φορώντας τα ειδικά γυαλιά, παρακολούθησαν την ταινία εικονικής πραγματικότητας στην οποία προβάλλονται ιστορικά στοιχεία για τη μάχη, τον πολεμικό εξοπλισμό των Ελλήνων, τον Λεωνίδα με τους 300 Σπαρτιάτες, τους Θεσπιείς και τους Θηβαίους, τη διάβαση της Ανοπαίας οδού, την έκβαση της μάχης. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν και για μέρες μετά την επίσκεψη, ήταν αξιοθαύμαστες οι λεπτομέρειες που θυμόνταν και η θέλησή τους να μάθουν περισσότερα για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

»Αυτό που όμως τα παιδιά αγάπησαν περισσότερο απ’ όλα είναι οι βόλτες τους στην πόλη. Κάθε ημέρα ανελλιπώς πηγαίνουν στην όμορφη παραλία των Καμένων Βούρλων και κάθε φορά που συναντούν κάποιον κάτοικο και ανταλλάσσουν μια καλημέρα και ένα χαμόγελο, το πρόσωπό τους φωτίζεται! Η αυθόρμητη καλημέρα και το χαμόγελο είναι ακριβώς αυτά τα απλά, τα ανθρώπινα εύκολα πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας μας και που τόσο βοήθησαν τα παιδιά να αισθανθούν ασφάλεια και αποδοχή. Ας ελπίσουμε ότι φεύγοντας από την χώρα μας θα καταφέρουν να απομακρύνουν από τη μνήμη τους όλες τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσαν από την άφιξή τους στα νησιά και να κρατήσουν μόνο αυτά τα τελευταία χαμόγελα και τις ευχάριστες στιγμές που έζησαν στα Καμένα Βούρλα».

Δείτε την ανάρτηση:

It's been a month and a half since the arrival of 39 unaccompanied children in a hotel in Kamena Vourla for their...

Posted by ΜΕΤΑδραση - METAdrasi on Friday, November 6, 2020

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

TAGS