Αυτή τη στιγμή 170 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν επιβεβαιώσει από εκατοντάδες μέχρι χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού. Το ιατρικό σύστημα στην Κίνα χρειάστηκε να κατασκευάσει υπερσύγχρονα νοσοκομεία για να ανταπεξέλθει, στην Ιταλία η κατάσταση έχει καταρρεύσει πλήρως προ πολλού, ενώ και η Ισπανία και η Γαλλία βρίσκονται σε πάρα πολύ κρίσιμη κατάσταση. Στην Αμερική ο Ντόναλντ Τραμπ κύρηξε την χώρα σε φάση κόκκινου συναγερμού τη στιγμή που και εκεί υπάρχουν φόβοι ότι το ισχυρότατο σύστημα υγείας δεν θα καταφέρει να μείνει όρθιο. 

Ενώ χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές σε όλο τον πλανήτη έχουν νοσήσει με κορονοϊό, πολλαπλάσιος αριθμός κοιμάται και ξυπνάει μέσα στα νοσοκομεία, αδυνατώντας να επιστρέψουν σπίτια τους για να δουν τις οικογένειες τους έστω και για λίγο. Και η αλήθεια είναι πως αυτοί είναι οι άνθρωποι που τώρα μας έχουν ανάγκη περισσότερο από τον καθένα. 

Σε μία κοινή, οργανωμένη κίνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από κάθε γωνιά της γης ανεβάζει φωτογραφίες και βίντεο στα οποία ουσιαστικά μας εκλιπαρεί να μείνουμε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας για το καλό όλων μας, αλλά και για το δικό τους καλό. Με τα hastags #StayHomeForUs ή απλά #StayHome η καμπάνια των γιατρών και των νοσοκόμων έγινε viral σε χρόνο μηδέν και μας συγκινεί. Ευχόμαστε να μας κινητοποιήσει κι όλας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

«Μένω στη δουλειά για σένα. Μείνε σπίτι για μένα» λέει ένας γιατρος στην Κίνα, με τους περισσότερους να στέκονται σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός: «Μην θεωρείς δεδομένο ότι μπορείς να είσαι κοντά στην οικογένεια σου, εμείς δεν μπορούμε. Ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να είσαι για μέρες κλεισμένος μέσα ή να μην μπορεις να είσαι κοντά σε κάποιον αγαπημένο σου που νοσηλεύεται, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πρέπει να το κάνεις».

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η Ashley Barton που είναι νοσοκόμα και εργάζονται στο τμήμα εντατικής ενός μεγάλου νοσοκομείου λέει ότι καθημερινά αντιμετωπίζει ανθρώπους που της μιλούν απαίσια στην προσπάθεια τους να μπουν μέσα στον χώρο για να δουν έστω και για λίγο τους δικούς τους που νοσηλεύονται. «Παρόλο που κατανοώ την αναστάτωση τους και την αγωνία τους πρέπει καθημερινά να τους απομακρύνω και να τους εξηγώ ξανά και ξανά ότι πρέπει να μείνουν μείνουν μέσα στο σπίτι τους». 

Δεν μας λένε κάτι παράξενο ή ακατανόητο. Δεν πρόκειται για κάτι προσωπικό, είτε επιτακτική ανάγκη και μας αφορά όλους. «Οι άνθρωποι στα νοσοκομεία δίνουν ήδη μάχη με κάτι που μπορεί να τους σκοτώσει. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Σταματήστε να είστε εγωιστές και σκεφτείτε επιτέλους τους ανθρώπους που δίνουν τη δική τους μάχη».

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

TAGS