Ερασιτεχνικά βίντεο, που κυκλοφόρησαν στα social media, παρουσίασαν επεισόδια αστυνομικής βίας το μεσημέρι της Κυριακής 7 Μαρτίου στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, με τον ξυλοδαρμό άοπλου πολίτη να πρωταγωνιστεί. Γεγονότα που οδήγησαν σε μια χιονοστιβάδα αντιδράσεων και σε μια μεγάλη πορεία που οργανώθηκε επί τόπου. Αυτό είναι το χρονικό, όπως το περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες και το οπτικοακουστικό υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Εμφανίστηκε η αστυνομία και πήγε να κόψει πρόστιμο σε μια οικογένεια με δύο παιδάκια και τρεις ενήλικες που κάθονταν σε παγκάκι» είπε αυτόπτης μάρτυρας με κρυμμένο πρόσωπο, σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Twitter. «Στην προσπάθειά τους αυτοί να τους εξηγήσουν ότι και κωδικό μετακίνησης είχαν και κάθονταν χωρίς πρόβλημα, τους ζήτησαν ταυτότητες. Εκείνη την ώρα ο κόσμος που ήταν γύρω διαμαρτυρήθηκε. Διάφοροι άνθρωποι πήγαν να πουν στους αστυνομικούς ότι δεν είναι δυνατόν να τους γράφουν. Η αστυνομία αντέδρασε με βία».

«Εμφανίστηκε η αστυνομία και πήγε να κόψει πρόστιμο σε μια οικογένεια με δύο παιδάκια και τρεις ενήλικες που κάθονταν σε παγκάκι. Στην προσπάθειά τους αυτοί να τους εξηγήσουν ότι και κωδικό μετακίνησης είχαν και κάθονταν χωρίς πρόβλημα, τους ζήτησαν ταυτότητες»

«Στην αρχή ήταν δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. πάνω στην πλατεία. Ήρθαν ενισχύσεις και έγινε χαμός» πρόσθεσε στο womanTOC ο 17χρονος Π.Α., ένας ακόμα αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος συμπλήρωσε: «Όταν μάθαμε με την παρέα μου ότι έρχονται και άλλοι αστυνομικοί, αποφασίσαμε να φύγουμε». 

Ο πολίτης που μιλάει στο βίντεο στο Twitter, είπε: «[Η αστυνομία] άρχισε να ξυλοκοπάει τον έναν, θα το δείτε στο βίντεο. Είναι τρομακτικό αυτό που γίνεται. Αστυνομικός με πτυσσόμενο γκλομπ χτυπάει έναν νεαρό ο οποίος, απλά, τους είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνεται αυτό. Πάνω στην πλατεία μαζεύτηκαν 50 αστυνομικοί. Ξεκίνησε ένα κρεσέντο βίας». Ο ίδιος συμπλήρωσε:

«[Η αστυνομία] άρχισε να ξυλοκοπάει τον έναν, θα το δείτε στο βίντεο. Είναι τρομακτικό αυτό που γίνεται. Αστυνομικός με πτυσσόμενο γκλομπ χτυπάει έναν νεαρό ο οποίος, απλά, τους είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνεται αυτό»

«Φοβήθηκε ο κόσμος, κάποιοι πήγαν στο άλσος [της Νέας Σμύρνης]. Τους ακολούθησαν και μέσα στο άλσος άρχισαν να κάνουν γύρω γύρω με τις μηχανές, μανιωδώς, να κυνηγούν τον κόσμο, κοπάνησαν κι άλλους, και στο τέλος μάζεψαν εννιά ανθρώπους και τους έχουν πάει στη ΓΑΔΑ. Αυτό συνέβη στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Ξαμολήθηκαν εδώ να περάσει στον κόσμο μια τρομοκρατία άνευ προηγουμένου».

«Το θέμα των αστυνομικών δεν ήταν η μάσκα, αλλά ότι οι πολίτες απλά κάθονταν χωρίς να κάνουν σωματική άσκηση» διευκρίνισε ο Π.Α. και συνέχισε: «Οι περισσότεροι αστυνομικοί που έχω συναντήσει στην πλατεία της Νέας Σμύρνης δεν φορούν καν μάσκα, αλλά ένα full face που έχουν κατεβασμένο, με τη μύτη έξω».

«Μετά κάναμε μια πορεία. Αρχικά ήταν λίγα άτομα. Όταν μαθεύτηκε όλο αυτό, η Νέα Σμύρνη γέμισε με πολύ κόσμο. Κάναμε τον γύρο της πλατείας, πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα και γυρίσαμε στο δημαρχείο. Σχεδόν κάθε μέρα βρίσκομαι στην πλατεία. Έχει καθημερινά αστυνομικές δυνάμεις, αλλά δεν είχε ξαναγίνει άλλο τέτοιο επεισόδιο» συμπλήρωσε ο Π.Α.

«Μετά κάναμε μια πορεία. Αρχικά ήταν λίγα άτομα, μετά, όταν μαθεύτηκε όλο αυτό, η Νέα Σμύρνη γέμισε με πολύ κόσμο. Κάναμε τον γύρο της πλατείας, πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα και γυρίσαμε στο δημαρχείο»

«Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που πηγαίνουν στην πλατεία είναι 15 και 16 ετών. Οι γονείς στέλνουμε τα παιδιά μας εκεί μόνα γιατί ακριβώς πιστεύουμε ότι δεν κινδυνεύουν» πρόσθεσε μια κάτοικος της περιοχής, η Τ.Κ., στο womanTOC. «Εμείς περάσαμε από την Ελευθερίου Βενιζέλου [τη λεωφόρο μπροστά στην πλατεία] μετά τα επεισόδια και ήταν ασφυκτικά από τα δακρυγόνα. Τώρα οι πολίτες επιχειρούν συσπείρωση για να προστατεύσουν την πλατεία από την αστυνομία. Είναι δυνατόν; Είναι τραγικό να εκμεταλλευόμαστε την πανδημία για να περάσουμε την αστυνομοκρατία», κατέληξε η ίδια.

«Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που πηγαίνουν στην πλατεία είναι 15 και 16 ετών. Οι γονείς τα στέλνουμε εκεί γιατί ακριβώς πιστεύουμε ότι δεν κινδυνεύουν»

Στα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα social media, πολίτης που υφίσταται ξυλοδαρμό από την αστυνομία ακούγεται να φωνάζει: «Τι κάνετε, γιατί με βαράτε; Αφήστε με, πονάω!». 

Σχετικά με τα γεγονότα της 7ης Μαρτίου, η ΓΑΔΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Την 14.50 ώρα σήμερα (7-3-2021) Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μετέβη στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, προκειμένου να διενεργήσει ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού. Σημειώνεται ότι για την ανωτέρω πλατεία υπάρχει πλήθος καταγγελιών για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων η ομάδα των αστυνομικών δέχθηκε απρόκλητα επίθεση από ομάδα 30 περίπου ατόμων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αστυνομικών. Στη συνέχεια οι αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο προσήγαγαν 11 άτομα από την ομάδα που επιτέθηκε στους αστυνομικούς.

Στα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα social media, πολίτης που υφίσταται ξυλοδαρμό από την αστυνομία ακούγεται να λέει: «Τι κάνετε, γιατί με βαράτε; Αφήστε με, πονάω!». 

»Σχετική δικογραφία σχηματίζεται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

»Σχετικά με βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε διάφορες ιστοσελίδες και εμφανίζουν αστυνομικούς να συμπλέκονται με πολίτες έχει διαταχθεί Διοικητική Έρευνα».

Δείτε σχετικά βίντεο που ανέβηκαν στα social media:

Δείτε προσεκτικά.Τρίτο βίντεο από τον ξυλοδαρμό του νεαρού στη Νέα Σμύρνη

Posted by Γιώργος Κονταρίνης on Sunday, March 7, 2021

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram
 

TAGS