ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η ρητορική του λιγούρη: Πρώτη φορά βλέπουν ντεκολτέ αρχαιολόγου; Πρώτη φορά βλέπουν γυναίκα;

Δυστυχώς, το 2019, τα ελληνικά μίντια συνεχίζουν να αναπαράγουν ειδήσεις υπό το πρίσμα ενός μπουνταλάδικου χιούμορ πενταήμερης στη Ρόδο, που μόνο αβλαβές δεν είναι.

Η ρητορική του λιγούρη: Πρώτη φορά βλέπουν ντεκολτέ αρχαιολόγου; Πρώτη φορά βλέπουν γυναίκα;

Σήμερα το πρωί, στο κέντρο της τηλεοπτικής μου οθόνης καδραριζόταν το στήθος μιας αρχαιολόγου, όπως αυτό διαγραφόταν κάτω από το V του top της, ενώ η ίδια ήταν απασχολημένη με το έργο της, έναν προϊστορικό τάφο χιλιάδων ετών στη Κούτνα Χόρα, στην Τσεχία. Μεγάλη και σπουδαία ανακάλυψη, προφανώς, αλλά όχι τόσο ώστε να σκεπάσει τη φιλήδονη, σαλιάρα προσέγγιση των δύο δημοσιογράφων στο θέμα. Με ατάκες τύπου «κανείς δεν μπορεί να ακούσει για την ανακάλυψη», ή «όλα τα μάτια ήταν στραμμένα σε ένα συγκεκριμένο σημείο», ή ακόμα χειρότερα «φέρτε την στην Αμφίπολη» το ρεπορτάζ πέρασε και μαζί με αυτό κι ένα κύμα ανατριχίλας. Πώς ακούς το ήχο του πιρουνιού στο πιάτο και τσιτώνει το νευρικό σου σύστημα; Έτσι.

Τις προάλλες στη θέση της αρχαιολόγου-στόχου ήταν μία διεθνούς φήμης πιανίστρια, η Λόλα Αστάνοβα, η οποία τύγχανε εξαιρετικών σωματοδομικών αναλογιών και πανέμορφης εικόνας.

Αργότερα, μέσα στην ημέρα οι pop up ειδοποιήσεις, πάνω στο ίδιο θέμα, με την ίδια φωτογραφία της αρχαιολόγου, έκαναν προγραμματισμένη πλην αιφνιδιαστική εμφάνιση στα δεξιά της οθόνης του υπολογιστή μου. Οι τίτλοι ακόμα πιο δυσοίωνοι, απόλυτα συμβατοί με τη λάθος ερμηνεία του όρου viral -κάτι που κυριαρχεί αβίαστα κατά πως φαίνεται, τους πρώιμους ακόμα καιρούς του ίντερνετ: «Η καυτή αρχαιολόγος που αναστάτωσε το διαδίκτυο» ή «Η αρχαιολόγος τούμπανο που τράβηξε πάνω της όλα τα βλέμματα».

Το ίδιο αίσθημα αποστροφής μαζί με μία μεγάλη δόση ετεροντροπής, «second hand embarrassment», όπως είναι ο επίσημος όρος της αμηχανίας από δεύτερο χέρι. Για χάρη του απέναντι.

Δε θα ήθελες να είσαι στη θέση αυτού του τύπου με τον κολλώδη βάλτο στα πόδια (το 90% τέτοιου είδους σχολίων προέρχονται από άντρες χωρίς φυσικά να αποκλείονται και οι αποπροσανατολισμένες ή με απωθημένα γυναίκες). Δε θα ήθελες να αναπαράγεις την προεφηβική εξαγρίωση του πυρακτωμένου συμμαθητή, ο οποίος κρυφοκοιτάζει τη διπλανή του κάτω από το μίνι μπας και λάβει ένα πρώτο, απτό σημάδι σεξουαλικής διέγερσης. Δε θα ήθελες να μιλάς σαν να είσαι ένα εξαντλημένο πείραμα μεταξύ Μπένι Χιλ και επιθεώρησης στο Δελφινάριο.

Και, φυσικά, δε θα ήθελες αυτό το εξαντλημένο πείραμα να σχολιάσει κάτι για την εμφάνισή σου, την εμφάνιση καμίας γυναίκας. Οι νεάντερταλ χωρατατζήδες είναι λιγότερο φιλικοί και αθώοι από όσο παρουσιάζονται ή αντιλαμβάνονται ενδεχομένως κι οι ίδιοι, εξυμνούν ένστικτα που δε σχετίζονται με τον ερωτισμό, τον θαυμασμό και το φλερτ αλλά κυρίως με την απαξιωτική χλεύη και σιγοντάρουν σε ένα σεξιστικό μπούλινγκ που δεν συμβαίνει σε ένα καφενείο της γειτονιάς αλλά σε ένα πανελλαδικό πεδίο δράσης, όπως είναι αυτό της τηλεοπτικής και ιντερνετικής δημοσιογραφίας.

Είναι πολύ παλιά και τυραννισμένη νοοτροπία η αμφισβήτηση του κύρους μιας γυναίκας ως ένδειξη ερωτοτροπίας. Δεν έχει πλάκα και στερείται οποιασδήποτε λαγνείας -βασικό ζητούμενο σε ένα τέτοιου είδους παιχνίδι.

Σίγουρα δεν αποτελεί «είδηση».

Επιμύθιο: Καμία γυναίκα δεν προσβάλλει για να προσεγγίσει. Δεν χτυπάει με το ρόπαλο για να σύρει κάποιον στη σπηλιά της.

Ιδού το εν λόγω βίντεο που έπαιξε στα μίντια σαν σπουδαία ανακάλυψη, μεγαλύτερη κι από αυτή του προϊστορικού τάφου χιλιάδων ετών στη Κούτνα Χόρα, στην Τσεχία:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

17 Απρ 2024

57 χρόνια πριν: Οι Rolling Stones στην Αθήνα τον Απρίλη του 1967

Τέσσερις ημέρες πριν από το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών, οι Rolling Stones άνοιγαν τον χορό των ροκ συναυλιών στην Ελλάδα. Η συναυλία τους στο γήπεδο του ΠΑΟ άρχισε κανονικά, αλλά δεν τελείωσε ποτέ.

17 Απρ 2024

Δημήτρης Μητροπάνος: Γνώρισε τον εξόριστο πατέρα του όταν ήταν 29 χρόνων. Οι αποβολές από τα σχολεία και η πατρική σχέση με τον Ζαμπέτα

Ήταν17 Απριλίου όταν ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 64 ετών.

Περισσότερα από

Stories

17 Απρ 2024

Κωνσταντίνος Καβάφης:"Σημασία έχουν αυτά που δεν ζήσαμε. Οι έρωτες οι ανεκπλήρωτοι, όλα τα "σ' αγαπώ" που τσιγκουνευτήκαμε"

Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε "δεν συνιστούσαν ποίηση". Έκαναν τεράστιο λάθος.

16 Απρ 2024

Η Δούκισσα Νομικού 17 χρόνια πριν: Όταν η όμορφη φοιτήτρια της ΑΣΟΕΕ κέρδιζε το στέμμα

Τότε ήταν ένα γλυκό κοριτσάκι, φοιτήτρια ακόμα στην ΑΣΟΕΕ. Με δυσκολία κοιτούσε την κάμερα.

16 Απρ 2024

Τσάρλι Τσάπλιν:"Δεν είμαι ακριβώς ερωτευμένος μαζί της, αλλά εκείνη είναι απόλυτα ερωτευμένη μαζί μου"

Η μεγάλη αδυναμία του Τσάρλι Τσάπλιν στις ανήλικες γυναίκες. Ο Τσαρλς Σπένσερ "Τσάρλι" Τσάπλιν (Charles Spencer "Charlie" Chaplin) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1889 στο Λονδίνο από γονείς θεατρίνους.

16 Απρ 2024

Κριστόφ: Ο τραγουδιστής του πρώτου μου μπλουζ

Ήυαν ο ερμηνευτής που "χόρεψε" μαζί του κάθε ερωτευμένο ζευγάρι. "Οh! Mon Amour"

15 Απρ 2024

Ζαν Πολ Σαρτρ: "Αν έγινα φιλόσοφος, αν επεδίωξα τόσο επίμονα τη φήμη, όλα έγιναν βασικά για να μπορώ να ρίχνω γυναίκες"

Ο μπουρζουά φιλόσοφος που περιφρόνησε τους μπουρζουάδες και το βραβείο Νόμπελ πέθανε σαν σήμερα.

15 Απρ 2024

Γιάννης Φέρτης: Η φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση από τον γάμο τους

Η σπάνια αδημοσίευτη φωτογραφία με τη Μιμή Ντενίση.

15 Απρ 2024

Γιάνης Φέρτης-Ξένια Καλογεροπούλου : Ο γάμος στο γραφικό εκκλησάκι 60 χρόνια πριν

Σπάνιες φωτογραφίες από τον γάμο του Φέρτη με την Καλογεροπούλου 60 χρόνια πριν!

15 Απρ 2024

Το ζευγάρι που επέλεξε να πεθάνει μαζί: Η αληθινή ιστορία αγάπης του Τιτανικού

"Παιδί μου πες στη μητέρα σου ότι την αγαπώ". Μια τραγική ιστορία αγάπης,πριν το ναυάγιο του θρυλικού κρουαζιερόπλοιου που βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού.

14 Απρ 2024

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος 26 ετών στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση

"Όταν η μητέρα του αντιλαμβάνεται την αλήθεια, δηλώνει στον νεαρό Διονύση ότι θα τον αποκληρώσει". Σαράντα χρόνια χωρίς τον σπουδαίο ηθοποιό.