ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Η παράξενη εκστρατεία μιας νοσηλεύτριας να ξαναδώσει στα θύματα βιασμού την αξιοπρέπειά τους

«Αυτά είναι τα εσώρουχα που καμία γυναίκα δεν θέλει να φορέσει»: Έτσι ξεκινά μια συγκλονιστική διαδικτυακή έκκληση που έχει γίνει viral.

Η παράξενη εκστρατεία μιας νοσηλεύτριας να ξαναδώσει στα θύματα βιασμού την αξιοπρέπειά τους

Η νοσηλεύτρια Martha Phillips έχει ζήσει από κοντά ιστορίες που θα προτιμούσε να μην είχε ακούσει ποτέ. Έχει φροντίσει γυναίκες θύματα βιασμού, που φτάνουν στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου κουρελιασμένες στο σώμα και την ψυχή. Γνωρίζει καλά τον φόβο και το αίσθημα ντροπής που κυριεύει τις επιζήσασες από μια πράξη σεξουαλικής βίας, οι οποίες επιστρέφουν στο σπίτι τους μετά από μια εξονυχιστική εξέταση χωρίς τα εσώρουχά τους, καθώς η αστυνομία τα κατάσχει ως στοιχεία του εγκλήματος.

Έτσι η Philips αποφάσισε να ξεκινήσει μια παράξενη εκστρατεία: Άρχισε να απευθύνει έκκληση στον κόσμο, μέσα από το Facebook, για δωρεές εσωρούχων που θα δοθούν στα θύματα βιασμού που καταλήγουν σε νοσοκομεία και σε καταφύγια κακοποιημένων γυναικών. Η ανάρτησή της περιλαμβάνει μια φωτογραφία με σετ εσωρούχων Fruit of the Loom που αγόρασε με τους συναδέλφους της για να τα προσφέρουν σε εκείνες τις γυναίκες, ώστε τουλάχιστον να φεύγουν από το νοσοκομείο φορώντας καινούρια και καθαρά εσώρουχα. Το συνοδευτικό κείμενο είναι συγκλονιστικό:

«Αυτά είναι τα εσώρουχα που καμία γυναίκα δεν θέλει να φοράει.

»Όχι γιατί πρόκειται για ένα απλό αθλητικό σουτιέν.

»Αλλά επειδή είναι τα εσώρουχα που δίνουμε σε θύματα βιασμού και σεξουαλικών επιθέσεων αφού παίρνουμε τα δικά τους εσώρουχα ως στοιχεία του εγκλήματος.

»Παίρνουμε τα ωραία εσώρουχά τους, τα αγαπημένα τους εσώρουχα, τα χαριτωμένα τους εσώρουχα, τα άνετα εσώρουχά τους, τα σουτιέν με την τέλεια εφαρμογή στο στήθος τους, τα επώνυμα σουτιέν των 75 δολαρίων, τα σουτιέν που φορούν όταν βγαίνουν έξω, τα σουτιέν που φορούν στο γραφείο τους. Και τους τα παίρνουμε φορώντας γάντια, για να τα πετάξουμε σε μια χαρτοσακούλα, να τα σφραγίσουμε με κολλητική ταινία και να γράψουμε απέξω τον αριθμό του περιστατικού, να το στείλουμε στο εγκληματολογικό εργαστήριο και να μην τα δουν ποτέ ξανά.

»Και τους δίνουμε εσώρουχα Fruit of the Loom να τα φορέσουν στην επιστροφή τους στο σπίτι, στην επιστροφή τους σε μια ζωή και έναν κόσμο που δεν αναγνωρίζουν και δεν εμπιστεύονται πια.

»Ξέρετε όμως κάτι; Αυτό το βαρετό αθλητικό σουτιέν είναι χίλιες φορές καλύτερο από εκείνο που παίρνουν κάποια θύματα κατά το εξιτήριό τους.

»Από κάποιες γυναίκες στερούν ΟΛΑ τα ρούχα ως στοιχεία. Την μπλούζα. Το φανελάκι. Το παντελόνι. Το σουτιέν. Το σλιπ. Ακόμα και τις κάλτσες τους. Και αν το τοπικό πρόγραμμα περίθαλψης θυμάτων που τις αναλαμβάνει δεν έχει να τους δώσει ρούχα, παίρνουν εξιτήριο με τη ρόμπα του νοσοκομείου.

»Και τις σφιχτές κάλτσες του νοσοκομείου.

»Και το άθλιο επιλόχειο σλιπ του νοσοκομείου.

Και χωρίς σουτιέν.

»Έχετε δει ποτέ μια γυναίκα που μόλις έπεσε θύμα βιασμού, που μόλις υπέστη μια τρίωρη εξέταση, είδε το κακοποιημένο σώμα της να τρίβεται με μπατονέτες και να φωτογραφίζεται και να εξετάζεται για την αστυνομία, να βγαίνει από το νοσοκομείο φορώντας μια τεράστια ρόμπα με τα χέρια σφιχτά τυλιγμένα γύρω από το στήθος της, γεμάτη ντροπή γιατί δεν έχει σουτιέν να φορέσει;

«Από κάποιες γυναίκες στερούν ΟΛΑ τα ρούχα ως στοιχεία. Την μπλούζα. Το φανελάκι. Το παντελόνι. Το σουτιέν. Το σλιπ. Ακόμα και τις κάλτσες τους»

»Εγώ έχω δει.

»Και αρνούμαι να ξαναδώ στη ζωή μου.

»Αυτά είναι εσώρουχα αξίας 150 δολαρίων. Η ομάδα μου κι εγώ τα αγοράζουμε με δικά μας έξοδα για τις ασθενείς μας, γιατί δεν θέλουμε πια να τις αφήνουμε να πηγαίνουν σπίτι χωρίς σουτιέν, ή χωρίς ένα αξιοπρεπές σετ εσώρουχων.

»Αν αναζητάτε να κάνετε κάπου μια δωρεά με νόημα αυτές τις γιορτές, αναζητήστε το τοπικό καταφύγιο υποδοχής κακοποιημένων γυναικών.

»Πηγαίνετε στο σουπερμάρκετ και αγοράστε ρούχα στα οποία θα νιώθατε άνετα αν ήσασταν κουλουριασμένοι στον καναπέ, ασφαλείς, βλέποντας τηλεόραση. Και δωρίστε τα.

»Καινούρια εσώρουχα, ένα άνετο σουτιέν, ένα άνετο παντελόνι, ένα μαλακό φούτερ, χουχουλιάρικες κάλτσες- όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να βοηθήσουν μια γυναίκα που έχει επιβιώσει από έναν βιασμό να νιώσει άνθρωπος ξανά.

»Άνθρωπος.

»Όχι θύμα.

»Γιατί είναι μεγάλη η διαδρομή από το νοσοκομείο μέχρι την επιστροφή της στον κόσμο.

»Τουλάχιστον ας αισθάνεται άνετα σε κάθε βήμα που κάνει».

Δείτε την ανάρτηση:

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024

Την ημέρα που η Σαρλίζ Θερόν τσακώθηκε με έναν υπάλληλο σε τράπεζα άνοιξε ο δρόμος για την καριέρα της

Πώς ένας τσακωμός στο γκισέ μίας τράπεζας οδήγησε τη διάσημη ηθοποιό στην κορυφή του Χόλιγουντ;

25 Απρ 2024

Αλμπέρ Ουντερζό: Ο ευφυής συνδημιουργός του Αστερίξ που ήξερε να μας κάνει να γελάμε

Ο διάσημος δημιουργός κόμικς, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στα εκατοντάδες εκατομμύρια των αντιγράφων των περιπέτειων των αμετάβλητων Γαλατών που πωλούνται στον κόσμο από το 1961, γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και πέθανε στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

Περισσότερα από

Stories

24 Απρ 2024

Βέρα Γουάνγκ: Ο μυστικός συνδυασμός ομορφιάς που ακολουθεί για την αιώνια νεότητα στα 74

Οι εικόνες της διάσημης σχεδιάστριας δεν σταματούν να διχάζουν το κοινό λόγω της ηλικίας που δηλώνει.

24 Απρ 2024

Ζαν-Πολ Γκοτιέ: Το enfant terrible της μόδας κλείνει τα 72

Στα 13 του χρόνια, δημιούρησε μια ολόκληρη κολεξιόν ρούχων για την μαμά και την γιαγιά του. Σήμερα 60 χρόνια μετά, συνεχίζει να εκπλήσσει.

24 Απρ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ σε ηλικία 13 ετών -Η ασπρόμαυρη φωτογραφία

"Αυτό το challenge είναι και μια υπενθύμιση για όλους εμάς που ασκούμε κριτική στον εαυτό μας".

24 Απρ 2024

50 χρόνια πριν: Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME

"Σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια, ο Ελληνισμός αποχαιρετούσε τον ηγέτη που άλλαξε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας".

24 Απρ 2024

Ο εθισμός στα ναρκωτικά ήταν ο λόγος που η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ απομακρύνθηκε από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ

Το "ξεχασμένο" νεανικό ειδύλλιο που κράτησε για περισσότερα από πέντε χρόνια.

24 Απρ 2024

Όταν ο Κάρολος έλιωνε για την Μπάρμπρα Στρέιζαντ

Κι όμως! Υπήρξε έντονο φλερτ ανάμεσα σε εκείνον και την διάσημη σταρ, η οποία σήμερα, κλείνει τα 82.

24 Απρ 2024

"Και λάτρεψα τον πατέρα μου σαν κάτι ανώτερο. Δεν τον πλησίαζα όμως"

Απόσπασμα, από τον πρώτο τόμο του αυτοβιογραφικού έργου της Πηνελόπης Δέλτα, που γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 24 Απριλίου 1874.

23 Απρ 2024

Ο θυελλώδης έρωτας της Τζέσικα Λανγκ με τον Τομ Σέπαρντ

"Αγαπώ αυτή την γυναίκα με έναν τρόπο που δεν μπορώ να περιγράψω" έγραφε εκείνος σε έναν φίλο του.

23 Απρ 2024

Ποιος σκότωσε τον Αλέξανδρο Ωνάση και οι θεωρίες συνομωσίας

Πίσω στο 1973 ο γιος του Αριστοτέλη Ωνάση σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα. Τα πορίσματα δείχνουν δολοφονία και οι θεωρίες συνομωσίας κάνουν το γύρο του κόσμου.

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.