Όταν, πριν από μερικούς μήνες, μαθαίναμε για γιατρούς του εξωτερικού που έχαναν τη ζωή τους από την πανδημία, που ουσιαστικά αυτοθυσιάζονταν φροντίζοντας τους ασθενείς τους ενώ εκτίθεντο στον δυνητικά θανατηφόρο νέο κορονοϊό, ίσως εκείνα τα περιστατικά μάς φαίνονταν πολύ μακρινά, στη σχετικά «προστατευμένη» από την πανδημία, την περασμένη άνοιξη, Ελλάδα.

Η είδηση ότι σε αυτούς τους γιατρούς άρχισαν να προστίθενται και δικοί μας επαγγελματίες υγείας εύλογα μάς ταρακούνησε. Ανάμεσα στους πιο σοκαριστικούς θανάτους είναι αυτός του πνευμονολόγου Αντώνη Χατζηγεωργίου, αναμφίβολα και για το νεαρό της ηλικίας του, καθώς έχασε τη μάχη με την COVID-19 μόλις στα 42 χρόνια του. Το γεγονός ότι έπασχε από υποκείμενα νοσήματα δεν κάνει λιγότερο τραγική την απώλειά του – απεναντίας, υπογραμμίζει το πνεύμα αυτοθυσίας του, αφού αναμφίβολα παρόλο που γνώριζε και ο ίδιος πόσο ευάλωτος ήταν συνέχιζε να ασκεί το επάγγελμα που για κάποιους είναι λειτούργημα.

Ο ίδιος, σε μια τραγική ειρωνεία της τύχης, πριν από λίγους μήνες, είχε κάνει μια ανάρτηση πασχίζοντας να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη νόσο τους αμφισβητίες και όσους θεωρούν ότι έχουν την επιστήμη της ιατρικής στο τσεπάκι τους. Ανάμεσα στους χρήστες του Facebook που την κοινοποίησαν με αφορμή τον θάνατό του είναι ο ραδιοφωνικός παραγωγός Θεόφιλος Δουμάνης, που έγραψε: «Ένας ακόμη γιατρός νεκρός στη μάχη με τον ιό.  Τον Αύγουστο έγραφε για τους "ειδήμονες" και τους οπαδούς τους που ακόμη επιμένουν να αφήνονται στην εύκολη αμφισβήτηση ενώ γύρω πέφτουν κορμιά, χάνονται ζωές».

Τι είχε γράψει τον Αύγουστο ο Αντώνης Χατζηγεωργίου:

«ΠΕΡΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ

»Δεν έχει να κάνει με τη μάσκα φίλε μου.

»Ανέκαθεν δεν είχε.

»Είναι που δεν γουστάρουνε απλά να ακούνε τους ειδικούς. 

»Αυτούς που έχουν τη γνώση

»Και δεν τους γουστάρουνε όχι τώρα τελευταία αλλά ανέκαθεν. 

Δεν έχει να κάνει με τη μάσκα φίλε μου. Ανέκαθεν δεν είχε. Είναι που δεν γουστάρουνε απλά να ακούνε τους ειδικούς. 

»Δεν τους θέλουμε βρε αδερφέ.

»Μας χαλάνε τη ζαχαρένια μας, μας ζαλίζουν γενικώς  ενώ είναι επίσης γνωστό τοις πάσι πως πέρα από την αφεντιά μας κανείς δεν φτουράει μια σε αυτόν τον κόσμο.

»Αλλά ρε μπαγάσες, εσείς το τερματίσατε 

»Στα ιατρικά ρε φίλε; 

»Σε αυτά που χρειάζονται κανα δυο χρόνια μέχρι να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ DNA και RNA, βακτηρίων και ιών, μεταγραφής και μετάφρασης, θνησιμότητας και θνητότητας; 

»Στα ιατρικά ρε φίλε; 

»Που στα κανονικά σου δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το Depon από το Stedon;

»Που παίρνεις αντιυπερτασικό και γράφεις στο κουτί "για την καρδιά";

»Που χαπακώνεις Amoxil για ιούς, βακτήρια, μύκητες, περονόσπορους και δάκους

»Που μέχρι πρόσφατα η πομφόλυγα και η βλατίδα ήτανε "σπυράκι", η φλεγμονή "κοκκινίλα" και η κρεατινίνη "βρε αδερφέ, τι είναι αυτό που μαυρίζει στις εξετάσεις μου;";

»Και ξαφνικά τι; 

»Ήρθε το περιστέρι της επιφοίτησης, σε κουτσούλησε και την είδες μέγας λοιμωξιολόγος, επιδημιολόγος, ολίγον παθολόγος και κάτι σε εντατικολόγος;

»Όχι αδερφέ.

»Δεν στο παίζω έξυπνος. 

»Κι εγώ όταν ανοίγω το καπό από το αμάξι, το μόνο που μπορώ να διακρίνω είναι το καπάκι για να βάλω νερό για τους υαλοκαθαριστήρες, μαυρίζει η οθόνη του υπολογιστή και ρίχνω κλωτσιά στον πύργο μπας και πάρει ξανά μπροστά, πάω να κουρέψω μόνος το μαλλί και βγαίνω από το μπάνιο χειρότερος και από κατσίκι κουρεμένο, πάω να το παίξω εκπαιδευτικός στο παιδί μου και καταλήγουμε τσακωμένοι εγώ στο ένα δωμάτιο αγκαλιά με τη Λόλα και αυτό στο δικό του...

«Δεν στο παίζω έξυπνος. Κι εγώ όταν ανοίγω το καπό από το αμάξι, το μόνο που μπορώ να διακρίνω είναι το καπάκι για να βάλω νερό για τους υαλοκαθαριστήρες»

»Όχι λοιπόν.

»Δεν στο παίζω έξυπνος και υπεράνω γιατί ο καθένας έχει το δικό του βάρος σε αυτή τη ζωή

»Απλά ρε φίλε, εδώ μιλάμε για Ιατρική. Και η Ιατρική είναι πείραμα, δοκιμή, παρατήρηση, μελέτη.

»Η Ιατρική είναι εμπεριστατωμένη γνώση, τεκμηρίωση, πρωτόκολλα, διαδικασίες.

»Η Ιατρική είναι εκατοντάδες χιλιάδες ερευνητές σε όλο τον κόσμο που εργάζονται νυχθημερόν, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν μηχανισμούς, σηματοδοτικά μονοπάτια, κινάσες, φωσφορυλιώσεις, υποδοχείς, κυτταροκίνες, αποπτώσεις και τόσα άλλα.

»Η Ιατρική είναι διάολε κάτι πολύ παραπάνω από το βοτάνι της θείας σου της Μαρίκας και την παρόλα του κάθε αποψάκια που νομίζει ο καημένος πως αποδομεί όλο αυτό το θαυμαστό οικοδόμημα της επιστήμης με ένα "τα εμβόλια σκοτώνουν". 

»Η Ιατρική είναι ορθός λόγος, είναι επιστήμη, είναι αποκάλυψη ενός κόσμου που προκαλεί ρίγη συγκίνησης σαν αντιληφθείς το μέγεθος του. 

»Δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, δεν είναι σενάριο στο Netflix, δεν είναι κοινοποίηση, δεν είναι like, δεν ειναι καρδούλα. 

»Ξεκόλλα λοιπόν και άσε την Ιατρική στην ησυχία της».

Δείτε την ανάρτηση του Θεόφιλου Δουμάνη:

Ενας ακόμη γιατρος νεκρος στη μάχη με τον ιο. Τον Αύγουστο εγραφε για τους "ειδήμονες" και τους οπαδούς τους που ακομη επιμένουν να αφήνονται στην εύκολη αμφισβήτηση ενώ γύρω πέφτουν κορμιά, χάνονται ζωές

Posted by Θεοφιλος Δουμανης on Sunday, November 15, 2020

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram


EPA/MASSIMO PERCOSSI
 

TAGS