ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

«Η φράση “μόνο εσύ μετράς” είναι η απόλυτη ανοησία»: Ένα post καυτηριάζει τα εγωκεντρικά σλόγκαν

Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι; Τη δική της απάντηση δίνει μια μπλόγκερ που γίνεται viral.

«Η φράση “μόνο εσύ μετράς” είναι η απόλυτη ανοησία»: Ένα post καυτηριάζει τα εγωκεντρικά σλόγκαν

«Εσύ να είσαι καλά», «Κοίτα μόνο τον εαυτό σου», «Μη σκας για τους άλλους»: Μια Αμερικανίδα μπλόγκερ, η Amy Weatherly, σχολιάζει σε ένα post τις ατάκες που χρησιμοποιούμε συχνά προσπαθώντας να συμβουλεύσουμε έναν φίλο και γίνεται viral συγκεντρώνοντας χιλιάδες like και κοινοποιήσεις. Καυτηριάζει, ουσιαστικά, την απόλυτα εγωκεντρική άποψη που ενστερνιζόμαστε στην απόπειρά μας να γίνουμε ευτυχισμένοι.

Η Amy πιστεύει, ωστόσο, ότι ένας λόγος που δεν καταφέρνουμε να είμαστε ευτυχισμένοι είναι γιατί ακριβώς αποφεύγουμε να μοιραστούμε, να βοηθήσουμε, να νοιαστούμε, γιατί προσπαθούμε να χτίσουμε ένα νησί όπου θα ζούμε μόνοι. Γιατί θεωρούμε ότι η κόλαση είναι οι άλλοι. Αυτό είναι το κείμενό της, που τις τελευταίες μέρες κάνει τον γύρο του Facebook.

«Αν ακούσω μία ακόμα φράση του τύπου "μόνο εσύ μετράς, κάν' το για σένα, μπλα μπλα μπλα" θα χάσω και το τελευταίο ίχνος υπομονής μου.

»Είναι η απόλυτη ανοησία.

»Ξέρετε γιατί ο κόσμος δεν πηγαίνει καλά; Για τέτοιες αηδίες.

»Η λέξη “εγώ” βρίσκεται στην αρχή σχεδόν κάθε πρότασης, και αυτό είναι πρόβλημα.

»Φρόντισε τον εαυτό σου. Αγάπησε τον εαυτό σου. Γέμισε το ποτήρι σου. Σύμφωνοι. Αυτά τα πράγματα είναι απαραίτητα για να είμαστε καλά, για την ψυχική υγεία μας και για τη συνολική ποιότητα της ζωής μας. Αλλά μετά ξεπέρασε τον εαυτό σου και μοίρασε το περιεχόμενο του ποτηριού σου και σε κάποιον άλλο που το χρειάζεται.

»Δεν μετράς μόνο εσύ. Δεν μπορείς να περιφέρεσαι και να κάνεις ό,τι σε κάνει να νιώθεις καλά ανεξάρτητα από τα συναισθήματα των άλλων. Δεν μπορείς να περιμένεις ο ήλιος να λάμπει μόνο για σένα.

«Δεν μετράς μόνο εσύ. Δεν μπορείς να περιφέρεσαι και να κάνεις ό,τι σε κάνει να νιώθεις καλά ανεξάρτητα από τα συναισθήματα των άλλων»

»Τα συναισθήματα των άλλων μετρούν. Οι άλλοι μετρούν. Κάθε ένας από αυτούς. Και εκείνοι χρειάζονται μερικές ακτίνες από το φως του ήλιου, και είναι πολύ κουλ που έχουμε την ευκαιρία να τις μοιραστούμε μαζί τους.

»Δημιουργηθήκαμε για να ζούμε σε κοινότητες. Είναι κάτι που λαχταράμε, που πονάμε. Η ψυχή μας το επιζητά απελπισμένα, κι όμως αυτό που κάνουμε είναι να λέμε σε όλους ότι το μυστικό της ευτυχίας είναι να χτίσουμε ένα νησί, όπου θα είμαστε βασιλιάδες/βασίλισσες/λόρδοι/δικτάτορες/ηγέτες των πάντων, όπου δεν θα χρειάζεται να ακούμε κανέναν, όπου κανένας δεν μπορεί να μπει στο δρόμο μας, όπου κανένας δεν μπορεί να μας ενοχλήσει.

»Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί είμαστε τόσο δυστυχισμένοι.

»Είμαστε δυστυχισμένοι γιατί είμαστε μόνοι. Γιατί είμαστε εγωιστές. Γιατί διώχνουμε τους άλλους ανθρώπους, τους ποδοπατάμε, τους παραγκωνίζουμε για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε.

»Να σας πω κάτι; Ίσως τα καταφέρετε να φτάσετε στην κορυφή με αυτή τη μίζερη στάση. Η θέα ίσως να είναι εκθαμβωτική. Το τοπίο ίσως να είναι όμορφο. Η αμοιβή ίσως να είναι τεράστια. Αλλά όλα αυτά δεν θα έχουν και τόση σημασία αν δεν υπάρχει κάποιος να σας κρατάει το χέρι και να τα μοιράζεται μαζί σας.

»Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον.

»Είμαστε πιο ευτυχισμένοι όταν βοηθάμε.

»Είμαστε πιο ικανοποιημένοι όταν συμβάλλουμε.

«Είμαστε δυστυχισμένοι γιατί είμαστε μόνοι. Γιατί είμαστε εγωιστές. Γιατί διώχνουμε τους άλλους ανθρώπους, τους ποδοπατάμε, τους παραγκωνίζουμε για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε»

»Η κληρονομιά μας δεν συνίσταται στο να ζήσουμε και να πεθάνουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα άξιο. Η κληρονομιά μας συνίσταται στο ότι ενδιαφερθήκαμε. Στο ότι μοιραστήκαμε. Στο ότι χτίσαμε κάτι για να βοηθήσουμε άλλους. Στο ότι αφήσαμε αυτό τον κόσμο καλύτερο από ό,τι τον βρήκαμε.

»Είστε σημαντικοί. Μετράτε. Έχετε έναν σκοπό, αλλά δεν είστε μόνοι στον πλανήτη.

»Αγαπήστε τον Θεό, τους άλλους. Έχουμε διαστρεβλώσει αυτή την αποστολή πιστεύοντας ότι θα είμαστε γεμάτοι αν αγαπάμε μόνο τον εαυτό μας. Αλλά τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι, φίλε. Συνεχίζουμε να προσπαθούμε, αλλά για έναν ανεξήγητο λόγο, τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι.

»Είναι φανταστικό να αγαπάμε τον εαυτό μας, αλλά πολύ καλύτερο όταν μοιραζόμαστε αυτή την αγάπη. Αν θέλετε να ζήσετε καλά, μοιραστείτε ό,τι καλό με τους ανθρώπους γύρω σας. Με την οικογένεια, τους φίλους, την κοινότητά σας, τους αγνώστους στο σουπερμάρκετ. Τους αγνώστους σε όλη τη γη, που το πρόσωπό τους δεν θα δείτε ποτέ.

»Ο κόσμος θα προσπαθήσει να σας ξεγελάσει ώστε να πιστέψετε ότι η προσφορά θα σας αποστραγγίσει, αλλά είναι καθαρό ψέμα. Ποτέ δεν έχω νιώσει πιο γεμάτη και ολοκληρωμένη από ό,τι όταν γεμίζω το ποτήρι κάποιου άλλου. Ποτέ.

»Μάζεψε εκείνο το σκουπίδι.

»Κάνε εκείνο το κομπλιμέντο.

»Πρόσφερε σε κάποιον τη θέση σου στο λεωφορείο.

»Δώσε φιλοδώρημα με προθυμία.

»Νιώσε ευγνωμοσύνη απέναντι στον δάσκαλό σου.

»Χαμογέλασε στον ταμία.

»Κράτα ανοιχτή την πόρτα.

»Τάισε όποιον πεινάει.

»Ντύσε τον γυμνό.

»Συντρόφευσε όποιον είναι μόνος.

»Σταμάτησε και γύρισε πίσω να βοηθήσεις όποιον αγωνίζεται.

»Βρες μια ανάγκη και μετά αγωνίσου να την καλύψεις.

«Είναι φανταστικό να αγαπάμε τον εαυτό μας, αλλά πολύ καλύτερο όταν μοιραζόμαστε αυτή την αγάπη»

»Δεν χρειάζεται να μας κυριεύουν οι προσδοκίες των άλλων.

»Δεν χρειάζεται να είμαστε δέσμιοι στη γνώμη των άλλων.

»Δεν χρειάζεται να αυτοπυρποληθούμε για να κρατήσουμε τους γύρω μας ζεστούς.

»Αλλά χρειάζεται να τους αγαπάμε. Να είμαστε καλοί μαζί τους. Να τους βοηθούμε. Να τους παρακινούμε. Να τους ανεβάζουμε το ηθικό. Ή, τουλάχιστον, να τους προσέχουμε.

»Η μοναχική γιορτή δεν είναι διασκεδαστική, αλλά όταν γίνεται με όλη την ομάδα... έτσι λειτουργούν τα πράγματα.

»Αν ζούμε για τον εαυτό μας δεν θα αφήσουμε αποτύπωμα, αντίκτυπο, δεν θα γίνουμε κάτι πολύ σημαντικό. Αν ζούμε για τους άλλους, και μαζί με άλλους, τότε τα πάντα θα αλλάξουν».

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram.


Κεντρική φωτό: www.robingalante.com

Read Next

22 Απρ 2024

Μάνος Χατζιδάκις : "Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει μια Σονάτα του Mπετόβεν;"

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις άλλαξε την πορεία της ελληνικής μουσικής μιλώντας για το ρεμπέτικο.

22 Απρ 2024

Όταν ο Φιλοποίμην Φίνος ήθελε να υιοθετήσει τη Ζωή Λάσκαρη: "Εγώ του το αρνήθηκα"

"Είχα πει τότε ότι αφού δεν έχω γονείς δεν θέλω να υιοθετηθώ από κανέναν".

Περισσότερα από

Stories

22 Απρ 2024

Hey Jude: H ιστορία του χιτ των Beatles που έμεινε 9 εβδομάδες στο No1 των charts είναι βαθιά προσωπική

Το τραγούδι συνέθεσε ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ προσπαθώντας να παρηγορήσει τον γιο του Τζον Λένον.

22 Απρ 2024

"Οι γέφυρες του Μάντισον": Όλα όσα δεν ξέραμε για την ταινία που μας ράγισε την καρδιά

Ο Κλιντ Ίστγουντ όχι μόνο πρωταγωνιστούσε ως ερωτευμένος φωτογράφος του National Geographic, αλλά σκηνοθετούσε παράλληλα τον εαυτό του και τη Μέριλ Στριπ- ενώ για τον ρόλο της απορρίφθηκαν άλλες διάσημες ηθοποιοί.

22 Απρ 2024

Τζακ Νίκολσον: Μεγάλωσε πιστεύοντας ότι η μητέρα του ήταν η αδερφή του

Σήμερα ο εκκεντρικός ηθοποιός του Χόλιγουντ με τα 3 Όσκαρ κλείνει τα 87

21 Απρ 2024

"Ελισάβετ, η αμόρφωτη βασίλισσα": Η ελλιπής εκπαίδευση και η ανασφάλεια που ένιωθε

Η Ελισάβετ ξέροντας ότι υστερεί σε γνώσεις και μόρφωση αισθανόταν πολύ άβολα να συμμετέχει σε συζητήσεις με καλλιεργημένους ανθρώπους.

21 Απρ 2024

Τζόαν Κρόφορντ: Η μεγάλη ερμηνεύτρια, η σταρ σκέτο… δηλητήριο

Δεν ήταν απλώς μία μοιραία γυναίκα. Ήταν μία δηλητηριώδης, τοξική σταρ, που όλοι είχαν να πουν έναν κακό λόγο γι' αυτή, αλλά και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για το πηγαίο ταλέντο της.

21 Απρ 2024

Οι περίφημες "φαμ φατάλ" των φιλμ νουάρ – Δέκα θρυλικές και αξέχαστες πρωταγωνίστριες

Γυναίκες- δηλητήριο που έλιωναν τα αρσενικά με ένα και μόνο βλέμμα.

19 Απρ 2024

Ρένα Βλαχοπούλου: Η τολμηρή φωτογράφιση με μαγιό την δεκαετία του ’50

Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν πάντα περήφανη για τη σιλουέτα της.

19 Απρ 2024

Η πανέμορφη Αθηναία που ερωτεύτηκε ο Λόρδος Βύρων: "Ζωή μου, σ’ αγαπώ!"

Το άγνωστο ειδύλλιο που ενέπνευσε το διάσημο ποίημα του λογοτέχνη "Η κόρη των Αθηνών". Ο Λόρδος Βύρων απεβίωσε 19 Απριλίου 1824.

18 Απρ 2024

Λίζερλ Αϊνστάιν: Το "κρυφό" παιδί του Άλμπερτ Αϊνστάιν που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς μετά τη γέννηση

Σχεδόν 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Γερμανού νομπελίστα (που πέθανε 18 Απριλίου 1955) αποκαλύφθηκε η ύπαρξη τρίτου παιδιού στην ζωή του.